Fundația Orange

Mate cu Digitaliada


Mate cu Digitaliada, episodul 9: „Sinteza geometriei plane”

Mate cu Digitaliada, episodul 9: „Sinteza geometriei plane”

Geometria este mai ușoară când ai instrumentele necesare, dar și timp suficient pentru a recapitula toată materia. Episodul 9 te va însoți prin geometria plană, astfel încât aceasta să nu îți ridice probleme la Evaluarea Națională.

Așadar, pregătește-te să:

 

  • aplici proprietățile figurilor geometrice studiate și o serie de formule pentru arii și perimetre 
  • recapitulezi metode prin care demonstrezi perpendicularitatea a două drepte sau coliniaritatea unor puncte
  • îți reamintești teorema lui Pitagora (directă și reciprocă) și teorema lui Thales (directă și reciprocă).
Dar, decât să îți spunem, mai bine îți arătăm, ce zici? Urmărește episodul nouă aici! 

 


Câteva dintre noțiunile de bază de care vei avea nevoie la rezolvarea problemelor din Subiectul III le-ai recapitulat și în episoadele 3, 4 și 5 pe care poți oricând să le revezi aici.

De asemenea, nu uita să scrii rezolvările detaliate, pe etape de raționament. Problemele de la ultimul subiect de examen sunt de sinteză și apelează la noțiuni din diverse capitole studiate în ani diferiți. Ai nevoie de ordine în gândire, iar ordinea din minte se va reflecta și în redactare.

Raționamentul presupune să faci corelații și să te folosești de ipoteză pentru a ajunge la concluzie. Chiar dacă nu sunt punctate, tu scrie ipoteza șiconcluzia. Te va ajuta să înțelegi mai bine ce ai de făcut. Fiecare informație din ipoteză va interveni la un moment dat în rezolvare. Când ești în impas, fă un inventar al ipotezelor date și vezi pe care nu ai folosit-o. La finalul episodului te așteaptă și o provocare!

La finalul episodului, dacă încă nu ești convins că poți aplica ceea ce înveți la matematică în viața ta de zi cu zi, îți vom dezvălui cum era folosită trigonometria în antichitate pentru a determina distanța până la un obiect... fără măsurare. Vei vedea și câteva idei despre cum se folosește trigonometria în zilele noastre, în domenii în care poate nici nu te aștepți.

A mai rămas mai puțin de o lună până la Evaluarea Națională. Nu uita să incluzi în programul tău de pregătire și serialul "Mate cu Digitaliada" disponibil pe canalul de YouTube al Fundației Orange.