Fundația Orange

Mișcările seismice

Concurs

Arsene Gelu

Trimis la 21.02.2020

Geografie
GEOGRAFIE, V AVANSAT PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Acest material este axat pe descrierea mecanismelor responsabile de producere a seismelor și modul în care energia eliberată de acestea este transmisă prin scoarță.Aplicații


Documente


Galerie imagini, clic pentru zoom


Este un instrument de lucru util la clasă, dar și acasă, fiind destinat aprofundării și consolidării cunoștințelor dobândite în clasa a V-a. Studiul acestui material urmărește, în principal, formarea competențelor 1.2., 3.2. și 4.3. din programa școlară de geografie pentru clasa a V-a.

http://www.lspvs.ro/siteuri/geografie/seism.html
(*** Pentru a vizualiza corect aplicația, trebuie să aveți instalat în browser plugin-ul Adobe Flash Player. Informații despre cum să instalați Flash Player pe Windows sau Mac OS la https://helpx.adobe.com/flash-player.html )

Aplicația prezintă o trecere în revistă a principalelor aspecte legate de fenomenele geologice numite seisme. La începutul lucrării sunt definite și clasificate seismele, indicându-se prin intermediul unei animații principalele elemente care îl compun.

În continuare sunt prezentate cauzele care stau la baza declanșării seismelor, acestea fiind datorate unor procese de transformare sau reașezare a materiei.

Majoritatea seismelor au loc la marginile active ale plăcilor tectonice (cutremure interplacă). Din acest motiv prezentarea s-a axat pe o serie de contacte, unde se pune în evidență deplasarea plăcilor tectonice. Totodată, se explică modul în care este înregistrat un cutremur, localizarea și amploarea acestuia.

Energia eliberată de seisme produce modificări ale mediului natural și antropic în funcție de intensitatea și de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane și economice. Din acest motiv prezentarea continuă cu identificarea unor procese declanșate de seism și care pot modifica relieful.

Seismele sunt unele dintre cele mai înfricoșătoare și distrugătoare fenomene ale naturii. De aceea, pentru a preveni urmările devastatoare ale cutremurelor, în final se prezintă regulile de comportare și măsurile de protecție pe care trebuie să le realizăm înainte de producere, pe timpul producerii cutremurului și după ce mișcarea seismică a trecut.


Arsene Gelu, profesor de Geografie

Liceul , România, Vaslui, Vaslui

Trimis la 21.02.2020 - 13:49


Materiale similare

Teste de geografie

Geografie
GEOGRAFIE, V

Materialele reprezintă teste interactive create în Power Point Macro ce ajută elevii în pregătirea unor concursuri de geografie. Testele conțin întrebări de tip ”drag and drop” sau ” fil in the blancks”. Unele oferă feedback (corect/incorect) sau punctajul final obținut.

Caleidoscop geografic

Geografie
GEOGRAFIE, V, VI, VII, VIII

Materialul este un site care cuprinde o colecție de animații, fișe de lucru, materiale de documentare, jocuri utile în predarea geografiei într-o manieră interactivă, vizuală, ludică.