Fundația Orange

Media


Nicoleta Burcea, inspector școlar Giurgiu: Proiectul Digitaliada are un impact foarte mare în mediul rural

Nicoleta Burcea, inspector școlar Giurgiu: Proiectul Digitaliada are un impact foarte mare în mediul rural

Impactul proiectului Digitaliada în Școala Gimnazială nr. 1 Roata de Jos “se datorează în primul rând colectivului de cadre didactice care conștientizează atât de bine că acești copii merită o șansă”, spune Nicoleta Burcea.

Inspector responsabil cu monitorizarea programelor privind accesul la educație, în cadrul ISJ Giurgiu, Burcea a declarat că unul dintre principalele efecte ale aplicării predării digitale în școlile de la sat este dobândirea încrederii în sine.  

Digitaliada: Care este impactul proiectului Digitaliada, din experiența pe care o aveți?

Inspector școlar Nicoleta Burcea: În opinia mea, proiectul Digitaliada are un impact foarte mare în mediul rural. Aici, copiii nu beneficiază de laptopuri, de tablete, cum se întâmplă în mediul urban, unde posibilitățile financiare sunt mult mai bune. Accesul acestor copii care provin din anumite medii defavorizate la această egalitate de șanse îi face să capete încredere în ei, să reușească, să dobândească informații noi și ușor-ușor aceste informații să le lărgească orizontul cunoașterii. Astfel, cred că și ei pot, în egală măsură, să facă lucruri care uneori păreau imposibile din cauza acestui aspect financiar, care aici, în mediul rural, și-a pus suficient amprenta. Avem copii dornici de așa ceva, dornici să lucreze pe o tabletă, pe un calculator, să acumuleze informații prin acest sistem.”

Digitaliada: Care sunt problemele din școli pe care la adresează predarea digitală și formarea profesorilor?

Inspector școlar Nicoleta Burcea: Faptul că ei lucrează interactiv, faptul că ei colaborează cu cadrul didactic și nu numai, chiar și între ei, la un alt nivel, faptul că acumulează informații într-un alt fel le deschide acea dorință de a absorbi cât mai multe informații, de a umple acele goluri și totodată face legătura între cadru didactic și copil. Acea legătură care ar trebui să aibă în centrul ei copilul, dorința de a-i transmite cât mai multe informații utile și acel sentiment de încredere în propriile forțe, încredere că eu pot să fac ceva. Ceea ce până acum mi se părea imposibil pot și eu să fac.

Digitaliada: Ce părere aveți despre implementarea proiectului Digitaliada in Școala Gimnazială nr. 1 Roata de Jos?

Inspector școlar Nicoleta Burcea: Impactul pe care acest proiect îl are la nivelul unității se datorează în primul rând colectivului de cadre didactice care conștientizează atât de bine că acești copii merită o șansă egală. Faptul că ei sunt atât de apropiați de copiii lor - că așa îi numesc: copiii lor - a creat o legătură între acest proiect-copil-cadru didactic care se vede în rezultatele copiilor. Și nu numai în rezultatele lor vizavi de notarea în catalog. Vizavi de legătura cu copilul. Faptul că tu capeți încredere că poți să faci ceva nou este nemaipomenit pentru un copil din mediul rural.