ZIDARU IONUT
Trimis la 12.03.2017Unirea Bucovinei cu România
Autonomia: Românii din acest teritoriu românesc s-au integrat luptei popoarelor din Imperiul Austro-Ungar pentru autodeterminare. În octombrie 1918, deputații români din Parlamentul de la Viena au constituit Consiliul Național Român, condus de Constantin Iosipescu Grecul și George Grigorovici. La 9 octombrie 1918 C.N.R. a cerut, în numele națiunii, dreptul la autodeterminare și a exprimat dorința de secesiune. Urmatoarea etapă a fost constituirea la 14 octombrie 1918 a Adunării Constituante a Bucovinei, din care făceau parte reprezentanți ai locuitorilor, în majoritate români. Președinte al acestui organism a fost ales Iancu Flondor. Adunarea Constituantă a hotărât unirea Bucovinei cu celelalte provincii românești din imperiu într-un stat național. S-a format și un Consiliu Național ca organ reprezentativ.
Unirea Transilvaniei cu România
Autonomia: În cursul anului 1918, monarhia habsburgică a fost supusă presiunii popoarelor pentru autodeterminare. Congresul națiunilor din imperiu, desfășurat în aprilie 1918 la Roma, adoptase hotărârea fiecăreia dintre acestea de a se constitui în stat național independent sau de a se uni cu statul său național existent. În aceste condiții, la 12 octombrie 1918, reprezentanții Partidului Național Român întruniți la Oradea au adoptat o Declarație în care proclamau libertatea națiunii, separarea politică de Ungaria și asumarea suveranității în teritoriul național. Alexandru Vaida Voevod a prezentat această Declarație de autodeterminare în Parlamentul Ungariei la 18 noiembrie 1918.
ZIDARU IONUT, profesor de Istorie
LICEUL TEOLOGIC ELIM, ROMANIA, PITESTI, Argeș
Trimis la 12.03.2017 - 18:44
Imnul SUA este un poem compus de Francis Scott Key, pe o melodie de petrecere din Marea Britanie.
George Hari Popescu
Proiectul CRED / EduApps, București
Probabil că, dacă ar fi avut la dispoziție instrumentele digitale de astăzi, Jules Verne ar fi realizat hărți interactive sau povești multimedia. Iată una dintre ele, bazată pe traseul lui Phileas Fogg din "Ocolul Pământului în 80 de zile".
George Hari Popescu
Proiectul CRED / EduApps, București