Fundația Orange

Pe urmele lui Calistrat Hogaș

Concurs

Mihai Capșa Togan

Trimis la 12.02.2019

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, VIII AVANSAT CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Prin filmul nostru dorim să arătăm elevilor că provincia și spiritul ei intră vizibil în literatură, odată cu opera lui Hogaș, iar orașe precum Piatra-Neamț, Roman sau Tecuci se înscriu pe harta culturală a României.



Conținut video


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


La prima vedere prezența ori lipsa scriitorului Calistrat Hogaș în manualele noastre stârnește astăzi o ușoară nedumerire: citită fără prejudecăți, proza sa îndeamnă la căutarea unei explicații pentru surprinzătoarea celebritate a autorului.
Filmul “Pe urmele lui Calistrat Hogaș” caută să aducă, în fața elevilor, lămuriri pentru celebritatea autorului.
Valoarea reală a prozei scrise de el justifică cu greu includerea într-o selecție riguroasă și prefigurează încă o enigmă a canonului literar românesc, afirmă criticul Mihai Zamfir de aceea poate în ultimii ani nu-l mai regăsim în manualele de Limba și literatura română.
Istoria unicei sale opere importante, “Pe drumuri de munte”, pare a fi stârnit spontan interesul publicului, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până astăzi.
Contemporan cu Slavici, Eminescu și Caragiale aflat însă în afara circuitului literar, Hogaș și-a scris cartea în ultimele decenii ale secolului XIX-lea, în orice caz după 1882; dar ea a început să fie cu adevărat cunoscută abia după moartea autorului, adică după Primul Război Mondial.
La ora relativei sale notorietăți, volumul lui Hogaș avea deja aerul unei scrieri ce și-a supraviețuit: visului romantic, exotismul naiv, amestecate cu o erudiție ostentativă și cu o ideologie de multă vreme inactuală.
Prin filmul nostru dorim să arătăm elevilor că provincia și spiritul ei intră vizibil în literatură, iar orașe precum Piatra-Neamț, Roman sau Tecuci se înscriu pe harta culturală a României.
Fără să-și dea seama, prin opera sa C. Hogaș a inaugurat o manieră moldovenească de a povesti, bazată pe armonia frazei în sine; depărtat de capitalele literare, prin filmul-interviu cu care participăm la concurs, arătăm cum din izolare și simple călătorii Hogaș și-a făcut o virtute ontologică.


Mihai Capșa Togan, profesor de Limba și literatura română

Liceul Particular Nr. 1 Piatra-Neamț, România, Piatra Neamt, Neamț

Trimis la 12.02.2019 - 22:32


Materiale similare

5 minute pentru EN

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, VIII

5 minute pentru EN este o colecție de videouri educative, cu ajutorul cărora elevii de clasa a VIII-a se pot pregăti pentru Evaluarea Națională, dobândind sau consolidând cunoștințe de bază. În 5 minute pot reține esența.

Pentru un internet mai sigur și mai prietenos

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V, VI, VII, VIII

Acest videoclip promovează siguranța și amabilitatea online. Copiii pot înțelege puterea cuvintelor, dar și cum afectează bullying-ul.