Mihai Capșa Togan
Trimis la 12.02.2019La prima vedere prezența ori lipsa scriitorului Calistrat Hogaș în manualele noastre stârnește astăzi o ușoară nedumerire: citită fără prejudecăți, proza sa îndeamnă la căutarea unei explicații pentru surprinzătoarea celebritate a autorului.
Filmul “Pe urmele lui Calistrat Hogaș” caută să aducă, în fața elevilor, lămuriri pentru celebritatea autorului.
Valoarea reală a prozei scrise de el justifică cu greu includerea într-o selecție riguroasă și prefigurează încă o enigmă a canonului literar românesc, afirmă criticul Mihai Zamfir de aceea poate în ultimii ani nu-l mai regăsim în manualele de Limba și literatura română.
Istoria unicei sale opere importante, “Pe drumuri de munte”, pare a fi stârnit spontan interesul publicului, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până astăzi.
Contemporan cu Slavici, Eminescu și Caragiale aflat însă în afara circuitului literar, Hogaș și-a scris cartea în ultimele decenii ale secolului XIX-lea, în orice caz după 1882; dar ea a început să fie cu adevărat cunoscută abia după moartea autorului, adică după Primul Război Mondial.
La ora relativei sale notorietăți, volumul lui Hogaș avea deja aerul unei scrieri ce și-a supraviețuit: visului romantic, exotismul naiv, amestecate cu o erudiție ostentativă și cu o ideologie de multă vreme inactuală.
Prin filmul nostru dorim să arătăm elevilor că provincia și spiritul ei intră vizibil în literatură, iar orașe precum Piatra-Neamț, Roman sau Tecuci se înscriu pe harta culturală a României.
Fără să-și dea seama, prin opera sa C. Hogaș a inaugurat o manieră moldovenească de a povesti, bazată pe armonia frazei în sine; depărtat de capitalele literare, prin filmul-interviu cu care participăm la concurs, arătăm cum din izolare și simple călătorii Hogaș și-a făcut o virtute ontologică.
Mihai Capșa Togan, profesor de Limba și literatura română
Liceul Particular Nr. 1 Piatra-Neamț, România, Piatra Neamt, Neamț
Trimis la 12.02.2019 - 22:32
5 minute pentru EN este o colecție de videouri educative, cu ajutorul cărora elevii de clasa a VIII-a se pot pregăti pentru Evaluarea Națională, dobândind sau consolidând cunoștințe de bază. În 5 minute pot reține esența.
Cserei Gyöngyvér
Liceul Teoretic „Nagy Mózes”, Covasna
Acest videoclip promovează siguranța și amabilitatea online. Copiii pot înțelege puterea cuvintelor, dar și cum afectează bullying-ul.
Gentiland
Gimnaziala Mihai Viteazul, Dâmbovița