Fundația Orange

Platforma MATE-EDU

Concurs

Avramescu Ana Nicoleta

Trimis la 09.02.2019

Matematică
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII MEDIU PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR, EVALUARE

Platforma educațională „MATE-EDU” reprezintă un ansamblu de instrumente online, utilizate în învățare e-learning, pentru activități de recuperare/progres/performanță, concursuri online, simulări de examene, comunicare online pe diferite teme.Aplicații


Galerie imagini, clic pentru zoom


Platforma educațională „MATE-EDU”, care se poate accesa la adresa http://mate-edu.apeic-corvinias.com, este un ansamblu de instrumente online, utilizate în învățare e-learning și pentru activități de recuperare/progres/performanță sau concursuri online, simulări de examene, comunicare online pe diferite teme. Ea reprezintă și o bibliotecă de resurse electronice, aplicații educaționale, puse la dispoziție pentru disciplina matematică. Platforma este realizată integral cu resurse din G-Suite for Education și permite acces nelimitat la resurse și instrumente Google, pentru utilizatori cu cont dedicat.Exemple de activități desfășurate pe platforma MATE-EDU sunt concursurile online, „Matematica pentru isteți”, desfășurat în 2018, cu participanți din mai multe școli din țară și „Matematica practică” propus pentru anul 2019.
E vorba de teste realizate în G-Suite for Education, cu Google Forms, ce pot fi folosite pentru diferite evaluări online, fiind recomandate elevilor din clasele VII-XII. Ele pot fi utilizate și pentru evaluarea cunoștințelor de matematică în aplicarea lor practică, în probleme întâlnite în viața cotidiană.
Linkuri de acces:
„Matematica practică”:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelonGaqgDzyVbOyAAIn0vL53Z7IlhVa5F_vmSQcj_JYeeR3g/viewform
„Matematica pentru isteți”: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9A_FJx5X-mQfeAxd6ToLfZ93mLlUAKSyIVN23jcd6VJPx5w/viewform


Alte informații

Am avut ideea utilizări acestor teste sub forma unor concursuri între elevi, desfășurate online, pentru că am observat că elevilor le-a plăcut mult această modalitate de evaluare, atunci când am aplicat-o la clasă.
În acest context, este foarte important iscusința profesorului de a utiliza facilitățile oferite de Google Forms, având în vedere felul cum se elaborează testele, cum sunt alocate punctajele, de exemplu în cazul unor răspunsuri parțial corecte, și, mai ales, care sunt setările de aplicare a testului referitoare la vizibilitatea aleatoare a întrebărilor (și răspunsurilor, în funcție de tipul de întrebări), timpul de acces (prin utilizarea unor suplimente la Google Forms) și altele.
Evaluarea online are următoarele avantaje: se pot evalua într-un timp scurt mai mulți elevi. La finalul testului punctajul se afișează automat și se pot vizualiza răspunsurile greșite și rezultatele corecte (în funcție de setări); testul se poate susține pe calculator conectat la Internet, dar și pe smarphone, ceea ce place mult elevilor.
Dezavantaje: depinde de conexiune la internet; nu se pot edita deocamdată în Google Forms formule matematice; elevii așezați la calculatoare alăturate pot completa același răspuns la o aceeași întrebare, dacă nu a fost setată afișarea aleatoare a întrebărilor.


Avramescu Ana Nicoleta, profesor de Matematică

LICEUL TEHNOLOGIC „MATEI CORVIN” HUNEDOARA, România, HUNEDOARA, Hunedoara

Trimis la 09.02.2019 - 08:48


Materiale similare

Calculul datei Paștilor folosind Tinker

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII

Cu ajutorul aplicației Tynker am realizat un program de calcul pentru data serbării Paștilor ortodoxe din fiecare an (calendarul Iulian). Pentru acest lucru am folosit algoritmul lui Carl Friedrich Gauss (1777-1855).

Un loc pentru activități extrașcolare și extracurriculare - Google Site

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII

Acest Site Google conține proiecte pentru activități extrașcolare și extracurriculare. Site-ul a fost creat în limba maghiară, deoarece aparținem minorităților maghiare. Cu ocazia Zilei Minorităților Naționale am organizat un program cultural în limba română care poate fi accesat aici.