Fundația Orange

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu - lecție video

Concurs

Casapu Monica

Trimis la 25.01.2022

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, III MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu prezintă anotimpul culorilor, toamna cea minunată, colorată și totodată dinamică, transformările din natură, povestea micuțului greieraș, această lecție fiind studiată în manualul de Limba și literatura română de clasa a III-a.Conținut video


Documente


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


Poezia „Balada unui greier mic” https://youtu.be/PRGzTsoteDE

Am creat și un joculeț interactiv, pe platforma LearningApps.org, joculețul poate fi găsit la acest link:
https://learningapps.org/watch?v=pruc3xqct20

Am atașat un pdf, reprezentând o fișă de lucru - completarea semnelor de punctuație pe textul poeziei și imagini cu planșele ilustrate ale poeziei (lucrate în programul Piktochart).

Competența specifică:
1.4. Manifestarea curiozității față de diverse tipuri de mesaje în contexte
familiare
- -folosirea reportofonului, a computerului etc. pentru a audia diferite texte

Conținut: Textul - poezii scurte adecvate nivelului de vârstă

Am realizat aceste resurse cu scopul de a sprijini copiii în memorarea ușoară și cu plăcere a poeziilor studiate la clasă. Prin audierea repetată a acestor poezii, elevii pot relua ori de câte ori este necesar până la memorarea versurilor. Poate fi realizată și ca activitate individuală, fără sprijinul părintelui.

În calitatea mea de profesor de sprijin, deoarece lucrez în școli de masă integratoare cu elevi ce cerințe educative speciale, aceste Resurse educaționale deschise au fost create și oferite pe canalul meu de YouTube cu scopul de a sprijini învățarea la copiii cu cerințe educative speciale, dar nu numai. Ele sunt folosite cu succes la clasă cu toți elevii. Învățământul din perioada online a fost contextul și nevoia pentru care au fost create.


Alte informații

Mi-am dorit să obțin un impact emoțional cât mai mare pe baza imaginilor vizuale folosite, a animațiilor și a tranzițiilor alese ca suport pentru textul citit.
Am gândit aceste resurse ca fiind utile tuturor cadrelor didactice și elevilor, nu doar pentru copiii cu cerințe educative speciale cu care eu lucrez în calitate de profesor de sprijin, dar în special pentru aceștia.

Mi-am dorit să vin în întâmpinarea Dislexiei prin citirea de către mine a textului, să accesibilizez înțelegerea noțiunilor abstracte de către copiii mici și de către elevii cu tulburări din Spectru Autist – prin imaginile vizuale în mișcare folosite ca reprezentative pentru emoțiile evidențiate, să asigur o mai bună concentrare a atenției pentru copiii cu ADHD – prin prezentarea inedită și prin impactul vizual al imaginilor și al mișcărilor.


Casapu Monica, profesor de Altă disciplină

CȘEI Delfinul Constanța, România, Medgidia, Constanța

Trimis la 25.01.2022 - 15:34


Materiale similare

Somnoroase păsărele cu Scratch și Makey Makey

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, I, II, III, IV

Tutorial stem.Discipline integrate: inginerie, arte, coding, memorare, literație;

(Premiat 2022, Conținut Video, I-IV) Legenda ghiocelului

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, III

Această lecție video creionează și animă conținutul din „Legenda ghiocelului” - studiat în clasa a III-a - în care este prezentată personificarea și transformarea ghiocelului în vestitorul primăverii.