Fundația Orange

(Premiat 2022, Conținut Video, I-IV) Legenda ghiocelului

Concurs

Casapu Monica

Trimis la 24.01.2022

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, III MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Această lecție video creionează și animă conținutul din „Legenda ghiocelului” - studiat în clasa a III-a - în care este prezentată personificarea și transformarea ghiocelului în vestitorul primăverii.



Conținut video


Documente


Multimedia


Două joculețe interactive, create pe baza lecției, le găsiți la aceste linkuri:
https://learningapps.org/watch?v=ps65a7h2321
https://learningapps.org/watch?v=pbw5m3rg221

Link youtube: https://youtu.be/uPdzo7EHhIg

Competența specifică:
1.2. Receptarea corectă a mesajelor audiate prin sesizarea unor
regularități ale limbii
- exerciții de ascultare (texte audio: cântece, monologuri, dialoguri, povești, reclame, secvențe din desene animate) pe diferite teme cotidiene

Conținut: Textul - scurt text literar narativ (povești, povestiri – adaptate nivelului de vârstă)

„Legenda ghiocelului” este o minunată poveste despre bunătate și modestie; pe o colorată și înmiresmată „scenă” florală-creionată în această lecție video- este prezentată personificarea și transformarea ghiocelului în vestitorul primăverii.

Resursa „Legenda ghiocelului” poate fi folosită la orele de limba română dar nu numai, ea putând fi utilizată ca lecție de cunoașterea mediului, despre florile de primăvară sau ca și activitate în cadrul orelor de consiliere psihopedagogică. Acest text pune în lumină emoții și valori morale – povestea aduce în prim plan fragilitatea, gingășia și delicatețea ghiocelului, pe de o parte, și puterea, modestia și determinarea acestuia, pe de altă parte.


Alte informații

Mi-am dorit să obțin un impact emoțional cât mai mare pe baza imaginilor vizuale folosite, a animațiilor și a tranzițiilor alese ca suport pentru textul citit. Dar totodată și o explicare a noțiunilor precum Veselia, Părerea de rău, Mângâierea – Alinarea – Blândețea, Tristețea, Timiditatea, Bucuria, facilitând astfel o mai bună înțelegere a emoțiilor dincolo de cuvinte.

Am gândit această resursă a fi utilă tuturor cadrelor didactice și elevilor, nu doar pentru copiii cu cerințe educative speciale cu care eu lucrez în calitate de profesor de sprijin, dar în special pentru aceștia. Mi-am dorit să vin în întâmpinarea dislexiei prin citirea de către mine a textului, să accesibilizez înțelegerea noțiunilor abstracte de către copiii mici și de către elevii cu tulburări din spectru autist – prin imaginile vizuale în mișcare folosite ca reprezentative pentru emoțiile evidențiate, să asigur o mai bună concentrare a atenției pentru copiii cu ADHD – prin prezentarea inedită și prin impactul vizual al imaginilor și al mișcărilor (de exemplu, cum cade lacrima pe obrazul prințesei, evidențiind părerea ei de rău pentru rănirea ghiocelului).

Am atașat un pdf, reprezentând o fișă de lucru despre emoții.


Casapu Monica, profesor de Altă disciplină

CȘEI Delfinul Constanța, Medgidia, Constanța

Trimis la 24.01.2022 - 17:01


Materiale similare

Somnoroase păsărele cu Scratch și Makey Makey

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, I, II, III, IV

Tutorial stem.Discipline integrate: inginerie, arte, coding, memorare, literație;

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu - lecție video

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, III

Poezia „Balada unui greier mic”, de George Topîrceanu prezintă anotimpul culorilor, toamna cea minunată, colorată și totodată dinamică, transformările din natură, povestea micuțului greieraș, această lecție fiind studiată în manualul de Limba și literatura română de clasa a III-a.