Fundația Orange

(Premiu, locul I, ediția 2016-2017) Lecții video introductive în matematica de clasa a V-a

Concurs

Rares Tohanean

Trimis la 10.03.2017

Matematică
MATEMATICĂ, V MEDIU PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Lecții video de 10 minute în care se expune conținutul lecției în mod grafic, cu exemple din natură și explicarea rolului acelei lecții. Se folosesc tehnici video speciale pentru a atrage atenția și pentru a menține copilul cuplat la materialul expus.
Filmele se pot folosi în clasă pentru introducere în subiect și captarea atenției.
În plus, explicațiile din filme sunt diferite de cele din manual sau de cele folosite în mod curent de profesori. Datorită acestui fapt, copilul are contact cu mai multe tipuri de expunere și își ia exact ce are nevoie de la fiecare.
În plus, ritmul de expunere rapid este benefic pentru atenție, contrar opiniilor unor cadre didactice. Elevul înțelege mai mult dacă ritmul de expunere este mai rapid pentru că s-a obișnuit cu acest ritm de la jocuri video și filme. Un ritm mai lent, atrage după sine plictiseala și pierderea focusului. Așadar pentru a crește șansele ca elevul să înțeleagă avem nevoie să mărim viteza de expunere și să expunem subiectul de mai multe ori în moduri diferite.



Conținut video


Multimedia


Lecțiile video din lista atașată
https://www.youtube.com/playlist?list=PLaeu5NVIafc_ocVvcffzSwpFPU9QKH2vI

se pot folosi atât în sala de clasă pentru introducere în subiect și captarea atenției cât și acasă pentru refacerea contextului înainte de pregătirea temei. De asemenea, este util elevului în momentul în care se face recapitulare. Este foarte greu pentru un elev din ziua de azi să recapituleze din carte. Copiii sunt obișnuiți să primească informația în ritm alert, în cantitate mare și în format multimedia. Modul de achiziție a informației din carte a devenit anacronic (din păcate?) și puțin eficient pentru ei. Este o uriașă diferență de stimlare cognitivă între manual și youtube sau videogames. Creierul preferă color în loc de alb/negru, film în loc de imagine, imagine în loc de text și explicație în loc de studiu individual.


Rares Tohanean

Romania, Bucuresti, București

Trimis la 10.03.2017 - 20:08


1 comentariu

avatar

Felicitari

de OLARASU LILIANA | 26.06.2017 23:04

Felicitări pentru lecțiile foarte frumos ilustrate și explicate. Cu siguranță ora de matematică devine mult mai atractivă cu un așa material.
Dacă îmi permiteți, aș avea o mică observație. Atunci cănd ați prezentat cum se numesc elementele fracției am simțit nevoia de a merge la semnificația cuvintelor în contextul unei fracții : numărătorul este cel care numără părțile în care a fost împărțit întregul, și numitorul este cel care le numește (doimi, optimi, etc).
Vă doresc succes și la mai multe lecții de genul acesta

Răspunde

Materiale similare

Ritmul muzical

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, V

Fiecare notă muzicală pe care o întâlnim pe portativ ne comunică 2 aspecte:
- înălțimea sunetului
- ritmul (valoarea în timp a acelei note muzicale)
Datorită ritmului, melodiile pot fi lente sau ritmate, iar acest aspect shimbă total percepția asupra aceleiași lucrări muzicale.

robotica@home

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII

Descopera cum functioneaza robotii si cum ii poti controla prin programare, chiar daca nu ai mai scris cod pana acum. Cursul te va ajuta sa explorezi cum functioneaza tehnologia in general. Pentru ca robotica imbina stiinta, ingineria si tehnologia si reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a invata aplicat programare, electronica sau mecanica, dar si fizica sau matematica.