Fundația Orange

(Premiul II, categoria Conținut video, ediția 2019) Ce e substantivul?

Concurs

Gabriela Aurelia Anton

Trimis la 10.02.2019

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V ÎNCEPĂTOR PREDARE

Iată o abordare contextualizată a lecției de predare-învățare: "Ce e substantivul?" Prin intermediul unei mininarațiuni cu reprezentare vizuală, Burunducel îți expune exemple de substantive care construiesc acțiunea (prezintă locul, timpul, contextul) și descriu personajele (le caracterizează).
Obiectiv operațional urmărit: să definești substantivul ca parte de vorbire.Conținut video


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


În realizarea acestei lecții video, am răspuns provocării de a converti un material didactic în format clasic într-un material multimedia relevant și atractiv pentru elevii de clasa a V-a.
Procesul de învățare al copiilor este călăuzit de un personaj haios, dar politicos, care le prezintă situații autentice, din viața reală, pentru contextualizarea activităților de învățare și încorporarea capacităților de gândire de nivel superior cu privire la ideile importante. Burunducel devine un prieten special, care le împărtășește din cunoștințele lui, stârnindu-le curiozitatea și explicându-le utilitatea în lumea reală. În plus, el aplică gândirea pozitivă și strecoară glume cu tâlc, mesaje de încurajare, imprimând valori și transmițând celor mici încrederea de care au atât de mult nevoie.

Am folosit ca mijloace pentru favorizarea și sprijinirea învățării: asocierea informației noi cu noțiuni învățate anterior, succesiunea formelor de prezentare (de la particular, la general – întărit apoi prin exemple suplimentare, identificate clar după o anumită condiție), forme multiple de prezentare (noțiunile sunt însoțite de o descriere verbală – mijloace audio și de o reprezentare vizuală – stil grafic și elemente vizuale asemănătoare cu cele din luarea de notițe) dar și sublinierea, folosirea literelor aldine, cromatica. Deși un proiect personal, această lecție oferă, cu siguranță, o pledoarie pentru lucrul în echipă. Pentru că odată cu realizarea ei s-a construit o punte între mamă și fiică. Iar conținutul prezentării a prins viață și culoare doar prin măiestria Mirunei, fetița mea dragă, elevă a Liceului de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galați.

Proiectul reprezintă un exemplu încurajator de îmbunătățire a demersului educațional prin punerea la treabă a creativității dar și a aplicațiilor utile și la îndemâna tuturor pentru creare de eConținut (PowerPoint, Paint, soft tabletă grafică – desenele ar putea fi realizate direct pe hârtie și apoi scanate, Audacity – soft editare audio)


Gabriela Aurelia Anton

Romania, Galați, Galați

Trimis la 10.02.2019 - 23:03


2 comentarii

avatar

Substantivul

de Bunea Daniela | 19.02.2019 20:19

Da, o metoda distractiva dar si instructiva, moderna si potrivita pentru invatamantul actual. Vrem la toate materiile acest sistem !

Răspunde
avatar

Încredere în schimbare pozitivă

de Gabriela Anton | 26.02.2019 02:03

Vă mulțumim pentru aprecieri. Cu toții ne dorim să devenim mai buni, să câștigăm un viitor senin, pentru copii și prin copii - adulții de mâine.

Răspunde

Materiale similare

Trăsăturile basmului

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V

Lecția video prezintă o metodă de a preda noțiunile teoretice despre specia literară basm, dar și modul de a realiza o compunere argumentativă pentru această specie literară, respectând noțiunile teoretice și un plan de lucru care conține trăsăturile basmului, astfel încât să fie respectat baremul impus de Ministerul Educației pentru acest tip de compunere.

Vânătoarea de comori lingvistice

Limba și literatura română
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V, VI

Această activitate folosește un șablon care înfățișează traseul spre o comoară numită, în acest context, comoară lingvistică. Exercițiile sunt de tipul corectarea greșelilor dintr-un text și din enunțuri formulate amuzant pentru a fi percepute și reținute mai rapid.