Gabriela Aurelia Anton
Trimis la 10.02.2019În realizarea acestei lecții video, am răspuns provocării de a converti un material didactic în format clasic într-un material multimedia relevant și atractiv pentru elevii de clasa a V-a.
Procesul de învățare al copiilor este călăuzit de un personaj haios, dar politicos, care le prezintă situații autentice, din viața reală, pentru contextualizarea activităților de învățare și încorporarea capacităților de gândire de nivel superior cu privire la ideile importante. Burunducel devine un prieten special, care le împărtășește din cunoștințele lui, stârnindu-le curiozitatea și explicându-le utilitatea în lumea reală. În plus, el aplică gândirea pozitivă și strecoară glume cu tâlc, mesaje de încurajare, imprimând valori și transmițând celor mici încrederea de care au atât de mult nevoie.
Am folosit ca mijloace pentru favorizarea și sprijinirea învățării: asocierea informației noi cu noțiuni învățate anterior, succesiunea formelor de prezentare (de la particular, la general – întărit apoi prin exemple suplimentare, identificate clar după o anumită condiție), forme multiple de prezentare (noțiunile sunt însoțite de o descriere verbală – mijloace audio și de o reprezentare vizuală – stil grafic și elemente vizuale asemănătoare cu cele din luarea de notițe) dar și sublinierea, folosirea literelor aldine, cromatica. Deși un proiect personal, această lecție oferă, cu siguranță, o pledoarie pentru lucrul în echipă. Pentru că odată cu realizarea ei s-a construit o punte între mamă și fiică. Iar conținutul prezentării a prins viață și culoare doar prin măiestria Mirunei, fetița mea dragă, elevă a Liceului de Arte ”Dimitrie Cuclin” din Galați.
Proiectul reprezintă un exemplu încurajator de îmbunătățire a demersului educațional prin punerea la treabă a creativității dar și a aplicațiilor utile și la îndemâna tuturor pentru creare de eConținut (PowerPoint, Paint, soft tabletă grafică – desenele ar putea fi realizate direct pe hârtie și apoi scanate, Audacity – soft editare audio)
Gabriela Aurelia Anton
Romania, Galați, Galați
Trimis la 10.02.2019 - 23:03
Materialul digital prezintă trăsăturile textelor literare si pe cele ale textelor nonliterare.
Sandu Mihaela
Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță”, Bacău
Lecția video prezintă o metodă de a preda noțiunile teoretice despre specia literară basm, dar și modul de a realiza o compunere argumentativă pentru această specie literară, respectând noțiunile teoretice și un plan de lucru care conține trăsăturile basmului, astfel încât să fie respectat baremul impus de Ministerul Educației pentru acest tip de compunere.
Valentina Alexandru
Gimnazială Petrești-Gherghești, Dâmbovița
2 comentarii
Substantivul
Da, o metoda distractiva dar si instructiva, moderna si potrivita pentru invatamantul actual. Vrem la toate materiile acest sistem !
RăspundeÎncredere în schimbare pozitivă
Vă mulțumim pentru aprecieri. Cu toții ne dorim să devenim mai buni, să câștigăm un viitor senin, pentru copii și prin copii - adulții de mâine.
Răspunde