Fundația Orange

Media


Prof. Constantin Ichim, Gălănești: „Prin aceste proiecte încercăm să schimbăm mentalități"

Prof. Constantin Ichim, Gălănești: „Prin aceste proiecte încercăm să schimbăm mentalități"

Profesorului de chimie Constantin Ichim i-au ieșit corect toate experimentele. De ceva vreme experimentează cu succes funcția de director al școlii și, alături de micul colectiv de profesori de la Gălănești, și-a propus să facă din oameni, Oameni.

Digitaliada: Care este povestea dumneavoastră cu proiectul Digitaliada?

Prof. Constantin Ichim: Acum un an am primit adresa, informarea de la dumneavoastră și eram un pic sceptic, dar având mai multe oferte, de-a lungul timpului, am hotărât să încercăm. M-am gândit că va fi un câștig pentru copii. Chiar dacă pentru mine presupunea organizarea de dosare și înscrierea școlii, pentru elevi era un câștig foarte mare.

Nu știam exact câte șanse vom avea, ținând cont că erau trei etape de înscriere, dar am înscris dosarul. Am îndeplinit cerințele și am sperat să avem o șansă. O șansă pentru copiii noștri, pentru școala noastră, pentru comunitate. După ce m-am uitat la condiții, am discutat și cu cei de la Primărie, care ne-au susținut și am făcut toate demersurile ca să avem acest proiect în școală.

Pentru mine nu a fost greu, a fost destul de simplu, în sensul că nu a fost dificil să facem înscrierea, ce a urmat a fost mai dificil pentru că erau foarte multe școli doritoare, tocmai datorită obiectivelor care se propuneau în proiect. Obiectivele mi s-au părut deosebite și actuale pentru ceea ce se cere azi în învățământ m-am gândit că este o șansă pe care nu trebuie să o ratăm.

Asta este povestea noastră, am înițiat discuțiile intern, am făcut dosarul, l-am trimis și am primit răspuns pozitiv din partea Digitaliada.

Digitaliada: Sunteți foarte hotărât. Ce vă motivează?

Prof. Constantin Ichim: Am făcut acest lucru și din perspectiva directorului de școală, mi-am dorit să aduc ceva nou elevilor din școala noastră, dar și din perspectiva profesorului care predă materia opțională TIC și care și-a dorit să le predea elevilor altfel, actual. În plus, proiectul mi s-a părut o provocare și pentru mine, și pentru copii.

Am avut de la început sprijinul Administrației Locale. Când la noi se discuta de proiecte se întâmplă un lucru foarte bun: dacă Primăria face proiecte pentru comunitate, atunci și școala oferă comunității proiecte, pentru că avem o bază materială foarte mare.

Digitaliada: Ce face școala dvs. specială?

Prof. Constantin Ichim: Avem o școală în care pot spune că suntem puțini ca efectiv, dar compensăm prin calitate, prin ceea ce facem la clasă. Copiii noștri sunt copii educați, civilizați, care au 7 ani de acasă, lucru din ce în ce mai rar.

Misiunea nostră, ca profesori, și a școlii noastre este să educăm oameni, să creștem oameni, iar oamenii de calitate sigur vor face lucruri de calitate. Acesta este crezul meu  personal și al colegilor mei din școală. Chiar avem scris pe un panou la școala mică, unde învață cei mici: Școala face pe om, OM – iar aceste este deviza noastră, noi asta ne propunem.

Digitaliada: De cât timp sunteți în școală?

Prof. Constantin Ichim: Sunt în școală din 2015. Avea, la început, doar două ore de chimie, dar mi-a plăcut tare mult ce am găsit aici la școală și relațiile pe care le-am construit. Ușor, ușor, am trecut cu toate orele aici și apoi, am trecut de la profesor, la consilier educativ - lucru care m-a bucurat enorm, apoi am fost propus director și am acceptat și această funcție, deși nu este deloc ușor.

Dar, atâta timp cât îți place ce faci și îți place să lucrezi cu copiii, nimic nu e greu, poți să le faci pe toate.

Digitaliada: Aveți și alte proiecte cu care vă mândriți, în care sunt implicate și alte școli, din alte state?

Prof. Constantin Ichim: Suntem implicați în două proiecte Erasmus. Avem o echipă care se ocupă de astfel de proiecte și anul acesta desfășurăm pentru al doilea an consecutiv un proiect de mediu: „Detectivii Naturii”.

Proiectul are 7 parteneri din afara României, care anul acesta ne-au și vizitat. A fost o bucurie pentru noi și toată lumea s-a implicat, de la mic la mare, de la copiii și profesori, de la părinți, la autorități. A fost un efort deosebit, dar și satisfacțiile pe măsură.

Consider că am reușit să schimbăm părerea lor față de țară, au fost uimiți de frumusețea zonei, dar și de faptul că o comunitate atât de mică este capabilă de așa lucruri mărețe.

Sunt cuvintele lor și sunt sigur că le-am schimbat percepția despre noi, au venit cu alte păreri despre România. Asta ne și propunem prin aceste proiecte, să schimbăm mentalități, care nu de fiecare data sunt corecte.

În școală avem și un al doilea proiect Erasmus, cu 4 parteneri implicați, care are ca temă „Diversitatea Europeană”. Este o temă actuală, utilă și este o ocazie pentru copii să vadă asemănările, diferențele, să cunoască drepturile și obligațiile și să înțeleagă că suntem  toți egali. Și pentru că ne plac proiectele, ne-am depus candidatura pentru încă două.

A fost o muncă grea, la început, dar am căpătat experiență și ne place ce facem. Când am văzut impactul pe care îl au aceste proiecte asupra copiilor, ne-am dat seama că efortul nostru merită.

Digitaliada: Prin aceste proiecte reușiți să aduceți beneficii unei comunități mici, cu lipsuri?

Prof. Constantin Ichim: Cu siguranță, da. Este vizibilă schimbarea de atitudine a copiilor care merg în astfel de mobilități.

Capătă o altă încredere, vin cu o altă imagine, văd ca nu există diferențe între ei și alți copii. Văd că pot și ei să facă lucruri, la fel ca ceilalți. Copii au mobilitate, iar comunicarea, de cele mai multe ori în limba engleză, denotă încredere și voință. Gândiți-vă că avem copii care nu au ieșit niciodată din localitate, vă dați seama de cât de încântați și fericiți sunt.

Digitaliada: Când a venit delegația școlilor din străinătate?

Prof. Constantin Ichim:Au fost în luna octombrie, în 2016. Au stat alături de noi 5 zile și au participat la activități atât în școală, cât și în zonă. Fiind un proiect de mediu, au fost interesați să vadă la fața locului speciile invazive – specii de plante sau animale pentru care arealul lor nu este unul potrivit. Au văzut lucruri interesante la noi.

Au descoperit un gândac care atacă vegetația de conifere din zona noastră și care nu ar avea ce să caute la noi. Specialiștii studiază și vin cu măsuri.

Digitaliada: Le-ați vorbit oaspeților dumneavoastră și despre Digitaliada? L-ați arătat laboratorul?

Prof. Constantin Ichim:Da, de fapt, o parte activitățile pe care le-am desfășurat în școală au avut loc în laboratorul de informatică și, implicit, au văzut și tabletele. Au fost foarte curioși, iar elevii noștri au fost tare mândri să le vorbească despre faptul că ei învață pe tablete.

Este o realizare pentru că suntem singura școală din județ implicată în proiect. Elevii din străinătate învață deja pe tablete, dispun de tehnologie, dar nu toți, sa știți...

În vizită la noi au fost copii din Spania, Polonia, Italia, Bulgaria, Grecia, Slovacia și Cehia. În Spania există material tehnologic și elevii învață folosind tehnologia, dar ceilalți au rămas surprinși.

Digitaliada: Pe lângă faptul că sunteți professor de TIC și director, sunteți și profesor de chimie. Cum ar fi experimentele de chimie explicate și cu ajutorul tehnologiei?  

Prof. Constantin Ichim: Sunt, într-adevăr profesor de chimie și am folosit, la clasă, soft-uri și am făcut simulări virtuale destul de multe pentru ca unele experimente nu se pretează la condiții reale – nu sunt destule substanțe, nu sunt sigure etc.. În plus, laboratorul nu este conform. Am folosit sistemul A-El, iar în viitor îmi doresc să lucrăm și la chimie pe tabletă. Este un lucru deosebit pentru că până recent, lucrau doi elevi la un calculator, azi are fiecare tableta lui.

Digitaliada: Au participat elevii dumneavoastră și la Săptămâna Voluntariatului?

Prof. Constantin Ichim: În noiembrie, anul trecut, au participat și copiii mari, și copiii mici. La început erau foarte nedumeriți, nu prea știau ce se întâmplă, dar când cei mici au văzut reacțiile celor mari, au intrat și ei în proiect și am avut cu toții o experiență deosebită. Plus, partea interactivă i-a animat și am trimis pe chat întrebări voluntarilor Orange.