Fundația Orange

Testimoniale


Profesor Georgian Crăciun, Pârscov: „Totul ar trebui să fie mult mai digitalizat”

Profesor Georgian Crăciun, Pârscov: „Totul ar trebui să fie mult mai digitalizat”

Digitalul va avea un efect bun asupra educației, însă este necesară îmbinarea cu metodele clasice - spune Georgian Crăciun, profesor de matematică la Școala Gimnazială Pârscov, participant în proiectul Digitaliada.

Digitaliada: Sunteți unul dintre profesorii implicați activ în proiectul Digitaliada.

Prof. Georgian Crăciun: Cel mai mult am folosit aplicația GeoGebra, plus celelalte elemente de pe tabletă, jocurile digitale, în special la clasele mici, a VI-a și a VII-a, iar la clasa a VIII-a, la algebră, partea de funcții, iar geometria a fost lucrată exclusiv în GeoGebra; am folosit ecranul de proiecție, astfel încât să vedem toate planele.

Digitaliada: Ați observat diferențe în urma utilizării aplicațiilor?

Prof. Georgian Crăciun: Prin utilizarea GeoGebrei la Geometrie, acolo unde există interes pentru învățătură, creșterea a fost exponențială. Sunt copii care și-au instalat acasă GeoGebra pe dispozitive și chiar lucrează. Nu mă așteptam.

 

Ceea ce am lucrat, am lucrat astfel încât să vadă și ei cum se lucrează și cum folosesc toate opțiunile, toate planele, cum se fac construcțiile, iar unii chiar au reprodus. La o scară mai mică, evident, dar a fost un exercițiu bun.

Digitaliada: Ce a însemnat pentru dvs., ca profesor, participarea la Digitaliada?

Prof. Georgian Crăciun: Ca profesor, intrarea în Digitaliada a fost o surpriză. A însemnat beneficii, în primul rând, și satisfacții, în al doilea rând. Faptul că am avut în dotare ecran de proiecție, videoproiector, laptop în clasă mi-a permis să extind modul de predare și, exact ceea ce spuneam mai devreme, cea mai mare surpriză a fost utilizarea GeoGebrei nu doar în predare, dar și în partea de rezolvări de probleme a GeoGebrei. Știm cu toții că geometria în spațiu, de clasa a VIII-a, este cea mai dificilă pentru majoritatea copiilor și, în felul acesta, GeoGebra ar putea fi extinsă în cât mai multe școli.

Știu că sunt câțiva profesori în țară implicați în predarea prin GeoGebra, însă numărul acestora este mult mai mic decât al celor din alte țări.

Digitaliada: În ce măsură îmbinarea materialelor clasice și digitale este benefică?

Prof. Georgian Crăciun: Cred că este benefică, copiii trăiesc într-o eră digitală și pentru ei materialele digitale sunt mult mai ușor de accesat decât cele clasice. Se schimbă modul de înțelegere și cred că și noi trebuie să ne pliem pe linia pe care merg ei. Ei nu se vor plia pe linia noastră.

Digitaliada: Ce ar mai fi necesar pentru a completa activitatea?

Prof. Georgian Crăciun: Cred că totul ar trebui să fie mult mai digitalizat, începând cu materialele didactice, continuând cu exercițiile, culegerile de probleme, totul. Tot ceea ce înseamnă educație ar însemna să se transfere și în digital. Tabla inteligentă este utilă, aceasta dă posibilitatea copilului care nu și-a luat notițele corect să le primească acasă pe e-mail. Tot ceea ce înseamnă digital bănuiesc că va avea un efect bun asupra educației. Însă, repet, digitalul să fie îmbinat și cu metoda clasică, pentru că toate evaluările naționale, bacalaureatul, se dau prin metode clasice și automat trebuie utilizate în continuare la clasă.