Fundația Orange

Testimoniale


Profesor matematică Rică Zaharia, Școala Gimnazială Gugești

Digitaliada: Pe scurt, ce înseamnă pentru dvs. educația digitală?

Prof. Rică Zaharia: Acum, când tehnologia informației și comunicării cunoaște una dintre cele mai mari dezvoltări, când aceasta  își face simțită prezența în aproape toate domeniile vieții, școala nu trebuie și nu poate să rămână „tradițională”. În demersul didactic dascălii trebuie să se adapteze, să îmbine în cel mai fericit mod metodele tradiționale cu cele moderne, să folosească atât materialele didactice clasice, dar mai ales să integreze în actul didactic calculatoarele, videoproiectoarele și mai ales softurile didactice existente. Într-o eră digitalizată, în care fiecare copil, de la 2-3 ani, utilizează într-un mod aproape natural telefonul mobil, tableta, laptop-ul este lesne de înțeles că educația, în cea mai mare parte a ei, tot astfel trebuie făcută. Nu susțin și nu voi susține niciodată că trebuie să renunțăm la tradițional, la tot ce s-a dovedit bun în acest mod de predare-învățare, ci doar că trebuie să acceptăm progresul, schimbarea, că trebuie să conștientizăm faptul că profilul elevului actual nu mai corespunde profilului elevului de acum 25 de ani. 

Digitaliada: De ce este relevant pentru dvs. să participați la Digitaliada?

Prof. Rică Zaharia: Indiferent ce materie am preda, utilizarea echipamentelor informatice și a softurilor educaționale nu fac decât să crească gradul de atractivitate a lecțiilor, să crească gradul de implicare și participare a elevilor în actul didactic, să crească calitativ și cantitativ nivelul de cunoștințe, să se asigure un feed-back rapid. De foarte multe ori le reproșăm copiilor că stau prea mult în fața tabletei, laptopului, telefonului, că își pierd timpul fără rost. De ce nu am fi noi, dascălii, suficient de abili, astfel încât acest timp pe care ei îl alocă tehnologiei moderne să-l facem benefic pentru elevi și pentru școală? 

Digitaliada: Dacă ar fi să vă descrieți, profesional, într-o frază-cheie, ce ați spune în primul rând despre dumneavoastră?

Prof. Rică Zaharia: Îmi place să cred că sunt un profesor exigent, principial, corect în relațiile cu elevii și colegii mei, un om căruia îi place ordinea și lucrul bine făcut – matematica, bat-o vina, deschis la noutăți.