Fundația Orange

Media


Profesorul cu viziune contribuie la potențialul de creștere al noilor generații de elevi

Profesorul cu viziune contribuie la potențialul de creștere al noilor generații de elevi

FOTO: Alina Nica, profesor de matematică la Școala Gimnazială Grivița, Galați


Alina Nica a ales să predea la sat pentru că, spune ea, copiii de aici sunt deosebit de interesați de carte. În consecință, în fiecare zi face naveta 50 de km până la două școli gimnaziale din mediul rural pentru a le preda celor mici matematică.

A studiat la oraș și au cucerit-o profesoara de română din generală și profesorul de matematică din liceu. A ales să urmeze matematica, iar astăzi este dascăl în două școli pentru că vede potențialul de evoluție al tinerei generații. Am stat de vorbă cu doamna profesoară despre experiența de predare într-o școală dotată cu tehnologie digitală și despre cea dintr-o școală în care educația se face doar în sistem clasic.

Digitaliada: Doamna profesoară, predați matematică la Grivița și la Costache Negri. Modul în care predați, însă, este diferit la cele două școli. Cum se întâmplă asta?

Alina Nica: De la începutul acestui an școlar, Școala Gimnazială Grivița implementează proiectul Digitaliada, în timp ce școala cealaltă nu beneficiază de un asemenea proiect digital. Într-o școală predau cu ajutorul tabletelor, într-o școală, clasic. Copiii de acolo își doresc să lucreze pe tablete, știu de Digitaliada și mereu mă întreabă cum este să înveți matematică utilizând, la clasă, aceste tablete cu aplicații dedicate.

Digitaliada: Există diferențe la clasă?

Alina Nica: Sigur, se simte o diferență. Orele în care folosim tableta sunt mai atractive pentru elevi și își doresc să lucreze mai mult decât cei care au parte doar de un învățământ clasic. Elevii din Grivița accesează aplicațiile și de acasă și îi preocupă să rezolve probleme de matematică și în timpul liber.

Digitaliada: Înseamnă că nu a scăzut entuziasmul?

Alina Nica: Nu, el se menține cu ajutorul aplicațiilor. Elevii sunt curioși, doritori să descopere noi aplicații, noi jocuri inteligente.

Digitaliada: Cum reușiți să transmiteți elevilor metoda de învățare cu ajutorul tehnologiei?

Alina Nica: Trăim în era tehnologiei, la orice pas ne lovim de un telefon performant, de o tabletă, de un laptop și totul vine de la sine. 

Digitaliada: La fel ca și dorința de a face zilnic naveta?

Alina Nica: Da, totul vine de la sine când îți place ce faci, iar mie îmi place foarte mult ceea ce fac.

Digitaliada: De ce nu v-ați îndreptat către o școală de la oraș?

Alina Nica: Nu cred că mi-ar fi plăcut să predau la o școală din oraș. La țară, copiii sunt altfel, copiii din mediul rural sunt mai interesați de carte, în general, interesați să învețe lucruri noi, să experimenteze, să exploreze.

Digitaliada: Ce vă motivează?

Alina Nica: Am progresat foarte mult. Copiii înregistrează progrese fascinante. Văd în ei, prin copilul meu, potențialul de evoluție al unei întregi generații și am ocazia să fiu cel mai fericit prof din lume.