Fundația Orange

Proprietăți fizice și proprietăți chimice

Concurs

Brăescu Georgeta Mirela

Trimis la 19.01.2022

Chimie
CHIMIE, VII ÎNCEPĂTOR PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Experimente filmate care ilustrează conform programei analitice la disciplina chimie clasa a VII-a unele proprietăți fizice și chimice, modul în care pot fi deosebite aceste două tipuri de proprietăți.


Conținut video


Multimedia


Link: https://www.youtube.com/watch?v=_niTMrESdrc&list=PLX_VQaVrqk2vi3-S1Ey0OcVQGvndHO1bH&index=2

Chimia este mai mult decât orice altă știință, o știință experimentală. În toamna anului 2020, datorită situației nemaintâlnite pe care o parcurgeam am hotărât să încerc a veni în sprijinul elevilor printr-o metodă care să le permită totuși accesul la experimentul chimic chiar și în condițiile pandemiei.

Am realizat canalul de youtube Chimie Hands On https://www.youtube.com/channel/UCKavHrpEoKvfrcJa7mYpQ8A pe care am încărcat videoclipuri în care sunt prezentate experimente filmate. Canal are 8 playlisturi, fiecare dedicat unei clase din cele care studiază chimia, la gimnaziu, respectiv liceu și încă 2 playlisturi interdisciplinare.

Playlisturile care se adresează elevilor de gimnaziu, conțin- 10 videoclipuri cel destinat elevilor din clasa a VII a și 9 videoclipuri cel destinat elevilor din clasa a VIII a. Experimentele au fost filmate în laboratorul Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad și sunt realizate conform programelor analitice în vigoare de la disciplina chimie. În momentul de față canalul are 359.000 de accesări, 61.000 de vizionări totalizând 2800 de ore de vizionare, aproximativ 57 % fiind ale experimentelor de gimnaziu și 360 de abonați.

Motto-ul pe care l-am considerat nimerit pentru acest demers aparține lui Marie Curie:
„Un savant în laboratorul său nu este doar un technician; este și un copil pus în fața unor fenomene naturale, care să îl impresioneze ca o poveste cu zâne”.


Alte informații

Competențe - Interpretarea datelor obținute în urma demersului experimental și identificarea deosebirilor dintre proprietățile fizice și cele chimice.


Brăescu Georgeta Mirela, profesor de Chimie

Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, Bârlad, Vaslui

Trimis la 19.01.2022 - 20:54


Materiale similare

Chimia fără experiment, nu există!

Chimie
CHIMIE, VII, VIII

Dincolo de fascinația lui, experimentul este esențial în procesul de înțelegere a chimiei. Ajută la vizualizarea modului în care decurge o reacție chimică și este un sprijin real în procesul de învățare.

Soluții

Chimie
CHIMIE, VII

Prepararea în laboratorul de chimie a unor soluții de concentrații procentuale diferite, prin aplicarea formulei concentrației procentuale învățate la clasă.