Fundația Orange

(Premiul I, categoria Conținut video, ediția 2019) Refracția luminii

Concurs

Mircea Constantin Morar

Trimis la 04.02.2019

Fizică
FIZICĂ, VII MEDIU PREDARE

Filmele prezintă într-un mod accesibil și atractiv fenomenul de refracție a luminii, conțin prezentări de experimente, animații și reprezentări grafice care să-l ajute pe elev să înțeleagă fenomenul - și să înțeleagă Fizica.



Conținut video


Multimedia


Fizica este, prin excelență, o materie aplicată, practică. Pentru ca elevii să îndrăgească acestă materie, ei au nevoie de multe exemple, ancorate în experiență. Pentru mintea digitală a copiilor de azi, pozele din manual, tabla și creta nu mai sunt suficiente.
Am realizat aceste filme în primul rând pentru elevii mei, le folosesc la clasă și, atunci când timpul îmi permite, încep lecția cu un film scurt.
Făcând introducerea noțiunii de refracție a luminii, am apelat la exemple concrete. Cu ajutorul filmului elevii sunt captivați, sunt mai atenți, iar profesorul poate exploata la maxim curiozitatea nativă a acestora.
Acest film conține:
- Descrierea fenomenului de refracție a luminii cu ajutorul fenomenelor observabile în natură, de exemplu, acela că peștii par mai aproape de suprafață decât sunt în realitate.
- Experimente cu refracția luminii, pe care elevii pot să le realizeze acasă; ei au nevoie doar de un pahar, apă, săpun lichid și un pointer laser.
- Abstractizarea fenomenului de refracție a luminii cu ajutorul geometriei.
- Introducerea noțiunii de indice de refracție, explicarea sensului acestuia și calcularea indicelui de refracție prin aer și apă.
- Crearea unei scheme pentru fixarea relației de dependență dintre viteza luminii în mediile studiate și unghiul de refracție. Pentru ca elevii să memoreze ușor dependența dintre viteza luminii, indicele de refracție și unghiul de refracție, am dat mai multe exemple relevante. De asemenea, am apelat la noțiunile deja știute de la matematică - de directă și inversă proporționalitate între mărimi. Fizica este o oportunitate extraordinară de a folosi și înțelege mai bine matematica învățată.


Mircea Constantin Morar, profesor de Fizică, Matematică

Gimnazială , România, Întorsura Buzăului, Covasna

Trimis la 04.02.2019 - 22:10


1 comentariu

avatar

Fizica

de Cecilia | 10.02.2019 14:31

Realizare deosebită, utilă, un suport video excelent pentru lecția Refracția luminii. Felicitări! Mulțumim!

Răspunde

Materiale similare

Legea lui Arhimede

Fizică
FIZICĂ, VII

O lecție de fizică sub formă de film documentar. Pentru a facilita înțelegerea fenomenelor, am inclus numeroase experimente filmate în laborator și simulări computerizate noi, originale, create special pentru a explica aspecte științifice legate de Legea lui Arhimede și aplicațiile acesteia.

robotica@home

Interdisciplinar
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII

Descopera cum functioneaza robotii si cum ii poti controla prin programare, chiar daca nu ai mai scris cod pana acum. Cursul te va ajuta sa explorezi cum functioneaza tehnologia in general. Pentru ca robotica imbina stiinta, ingineria si tehnologia si reprezinta una dintre cele mai bune modalitati de a invata aplicat programare, electronica sau mecanica, dar si fizica sau matematica.