FOTO: Digitaliada la Pogonești, Vaslui
Într-o școală cu o istorie de 144 de ani, și-a găsit locul, într-un mod firesc, un proiect digital demn de secolul XXI. Digitaliada a venit cu know-how-ul, profesorii au venit cu informație și curaj, iar cei mici, elevii, au numai de câștigat.
Elevii de la Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu” Pogonești, județul Vaslui, rar ridică privirea din pământ, dar când vine vorba despre educația digitală, privirile li se ridică, ochii li se luminează și poți vedea dorința în strălucirile acelea mici. Dorința de a evolua și de a-i ajuta, la rândul lor, și pe alții să evolueze. Istorie, modernitate și determinare, toate își dau mâna pentru ca cei mici să ajungă oameni mari cu adevărat.
Despre începutul proiectului Digitaliada, doamna Alistar, profesoara de matematică, își amintește: „Când au văzut elevii tabletele pe bănci, au fost foarte încântați. Inițial au crezut că-i tableta de acasă în care rigoarea, răbdarea, disciplina nu prea au ce căuta. Dar le-am zis: <Copii, trebuie să respectăm niște pași, așa ne disciplinăm, așa ne creăm deprinderi de viață!>". Și așa s-a întâmplat. Astăzi, doamna profesoară folosește tehnologia digitală oferită prin proiectul Digitaliada: ”Am lucrat ariile, care au mers nemaipomenit, am intrat în reprezentări grafice, în calcule cu numere naturale, cu numere întregi, formule de calcul prescurtat. Am intrat și pe tridimensional: acolo-i spectacol, pentru că acolo este animație și figurile geometrice se rotesc!".
Digitaliada@Școala Pogonești
Progresul vine și la orele de T.I.C., unde doamna profesoară Luminița Podoleanu i-a cucerit pe cei mici cu aplicațiile de pe tabletele Digitaliada și cu tutorialele video de pe YouTube. Acum, orele încep cu un filmuleț descriptiv despre noua lecție, care are rolul de a-i introduce pe elevi într-o stare de curiozitate, atât de utilă în procesul de învățare. „Noi avansăm, chiar dacă școala este atât de veche, noi mergem mai departe. Elevii sunt din ce în ce mai ancorați în realitate, vin la noi cu tot felul de întrebări care țin de lumea actuală, de tehnologie. Sunt momente când chiar ne dau o mână de ajutor. Până la urmă, la școală învață toată lumea, profesor și elev, în egală măsură”, susține doamna profesoară Podoleanu.
Dar la Pogonești, tabletele Digitaliada nu sunt folosite doar la orele de mate și T.I.C. Directorul școlii, doamna Cristina Păvălescu, s-a folosit de educația digitală la ora de limba română pentru a le exemplifica elevilor "genul liric": „Eram la clasa a VIII-a, la lecția despre genul liric. Și aveau nevoie să înțeleagă poezia. <Haideți să vă arăt că poezia aceasta poate fi cântată și, poate în momentul în care auziți melodia care însoțește versurile, o să simțiți acele trăiri pe care le avea eul liric>, le-am propus elevilor mei. Si așa a fost. La cel de-al doilea seminar de pregătire am descoperit Socrate. M-am întors la clasă și le-am arătat ce am învățat. Elevii au fost foarte încântați. Mi-au spus că doar așa își doresc să fie evaluați. Iar pentru mine este simplu, verific foarte ușor ce știu elevii, văd exact unde trebuie lucrat”.
Domnul primar, la rândul său fost elev al Școlii Gimnaziale din comuna Pogonești, este mândru că elevii învață într-o clădire istorică, dar cu acces la tehnologie modernă: ”Nu se poate să mai învățăm ca pe vremea mea, trebuie să fim în rând cu lumea. Cum să nu fiu de acord cu dorința comunității, și mai ales cu dorința copiilor? Prin acest proiect, viitorul este prezent într-o școală care aniversează imediat 145 de ani de existență!”, conchide primarul.