Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2022-2023


Ciurea, județul Iași

Școala Gimnazială Ciurea

Școala, înființată în anul 1868, a fost singura din comună. De aceea, la școala din Ciurea învățau și copiii din celelalte sate ale comunei: Slobozia, Poiana cu Cetate, Curături, Picioru Lupului, Todirel și Cercu.

Școala Gimnazială Ciurea

Despre școală:

Școala Gimnazială este situată în satul Ciurea, reședință a comunei încă din anul 1864 (când teritoriul rural al României a fost organizat în comune). Satul se află situat la 8 km de municipiul Iași, pe Dealurile Șapte Tei, La Vii și Floreanca. Include și fostul sat Lunca Ciurei, numit inițial Lunca Bârnovei, precum și satul Dealul lui Vodă.

Școala, înființată în anul 1868, a fost singura din comună. De aceea, la școala din Ciurea învățau și copiii din celelalte sate ale comunei: Slobozia, Poiana cu Cetate, Curături, Picioru Lupului, Todirel și Cercu. Școala avea 60 de elevi și doi învățători. Cursurile se desfășurau într-un local închiriat de către primărie, de la săteanul Bălan Tănase. Peste câțiva ani școala s-a mutat în vechea primărie.

Mai târziu, Școala publică primară din comuna Ciurea, așa cum se numea în anul 1884 avea înscriși, la acea dată, 78 de elevi. În anul 1885 apare cu numele Școala primară de băieți din comuna Ciurea, dovadă că numai băieții mergeau la școală, până la momentul de față. În anul următor apar înscrise și fete, în clasa I, iar instituția revine la titulatura de Școală publică primară.

Începând cu anul școlar 2011-2012 Școala Gimnazială Ciurea este unitate cu personalitate juridică care are în subordine 4 structuri: Școala Gimnazială Nr. 1 Picioru Lupului, Școala Primară Nr. 2 Slobozia, Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Curături și Școala Primară Hlincea.

Despre oraș:

Așezarea este atestată documentar în secolul XVII, însă, conform dovezilor arheologice, există urme de locuire mult mai vechi, datând din preistorie. Numele său provine de la unul Ciure, așa cum arată Alexandru Obreja în lucrarea sa „Dicționarul geografic al județului Iași”.

În sprijinul acestei idei pot fi aduse mai multe argumente. Astfel, multe sate, conform teoriei lui Iorgu Iordan, au fost denumite după numele unor persoane (proprietarii satelor, primii locuitori din sat), iar numele de Ciurea este foarte răspândit în zona Iașului.

Despre Digitaliada:

Prin participarea în programul Digitaliada, considerăm că îi va ajuta îndeosebi pe elevi să-și îmbunătățească performanțele școlare, prin utilizarea echipamentelor digitale, dar și pe profesori, prin lărgirea metodelor și programelor de învățare.

Contact: