Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2022-2023


Păuliș, județul Arad

Școala Gimnazială Păuliș

Școala din Păuliș datează de la sfârșitul sec. al XVIII-lea, mai precis din 26 martie 1789 regăsindu-se printre primele școli naționale românești, înființate de către împăratul Iosif al II-lea.

Școala Gimnazială Păuliș

Despre școală:

Școala din Păuliș datează de la sfârșitul sec. al XVIII-lea, mai precis din 26 martie 1789 regăsindu-se printre primele școli naționale românești, înființate de către împăratul Iosif al II-lea. Aceasta era susținută material și spiritual de biserică, dar și de către comunitatea locală.

Învățătorul școlii era chiar preotul satului, în sec al XVIII-lea neexistând școli care să pregătească dascăli. Această legătură dintre biserică și școală s-a menținut până la începutul sec. al XX-lea, când școlile de la sate se aflau sub conducerea protopopiatului de care aparținea comunitatea bisericească din comunitatea respectivă.

Despre oraș:

Localitatea Păuliș este situată în vestul României, în județul Arad, pe malul drept al râului Mureș, la poalele dealurilor ce alcătuiesc treapta sudică a Munților Zărandului, Masivul Highiș, într-o zonă de contact direct a muntelui cu câmpia, zonă cunoscută sub denumirea de Podgoria Aradului.

Comuna Păuliș este situată la 7 km de orașul Lipova și la 20 km față de municipiul Arad. Primele atestări documentare în care este menționată localitatea Păuliș apar în prima jumătate a secolului al XIV-lea, în anul 1333, când în registrele dijmelor papale apare sub denumirea de Paululesse, iar în anul 1334 sub denumirea de Sacerdos de Paululesi, după numele ordinului călugărilor Paulini din cetatea Cladovei.

Prima menționare a localității pe hartă este în anul 1560 sub denumirea de Palelese, iar sub denumirea de Păuliș în anul 1752.

Despre Digitaliada:

Ne dorim să luăm parte în acest proiect deoarece consideram ca va fi un avantaj atât pentru profesori, cât și pentru elevi, ne va ajuta să creștem performanțele școlare ale elevilor prin folosirea metodelor interactive și a conținutului digital.

Cadrele didactice din unitatea noastră de învățământ caută mereu noi căi de a-și perfecționa activitatea cu elevii la clasă și de a face materia predată mai accesibilă pentru aceștia. Suntem o școală mică, dar avem un personal dedicat și dornic de a învăța ceva nou in fiecare zi.

Contact:scoalagimnazialapaulis.ro