Fundația Orange

Media


Școala de la țară pregătește viitorii studenți ai facultăților de la oraș

Școala de la țară pregătește viitorii studenți ai facultăților de la oraș

FOTO: Prof. Camelia Limbășan, Școala Gimnazială Racovița


„Omul sfințește locul”. Zicala este departe de a ne duce cu gândul la era digitală și tehnologie, dar asta se întâmplă într-o comunitate din județul Sibiu.

În comuna Racovița școala se implică în proiecte educaționale, părinții și autoritățile întind o mână de ajutor, iar comunitatea evoluează. Oamenii rămân în localitate, copiii se duc la grădiniță și la școală, autoritățile locale susțin proiectele școlii și toată lumea are de câștigat. Motorul este pus în mișcare de o localnică, doamna Camelia Limbășan, profesor de T.I.C. la Școala Gimnazială Racovița, din județul Sibiu, alături de toată echipa de profesori ai școlii. 

Digitaliada: La școala Racovița din județul Sibiu, proiectele educaționale abundă. Cum de se întâmplă acest lucru? 

Prof. Camelia Limbășan: La școala din Racovița am făcut tot posibilul să accesăm toate proiectele educaționale pe care le-am putut accesa. Din anul 2007 am început cu un proiect pe protecția mediului și a propriei vieți, finanțat prin Banca Mondială. A urmat un proiect despre patrimoniul gastronomic în care au fost implicate nouă școli din șapte țări. Am mai aplicat la câteva proiecte Erasmus, unul anul trecut pentru educația adulților și câteva proiecte pentru tineri.

La nivel de comunitate am organizat „Școala de Vară” alături de parteneri belgieni care au venit în fiecare an la noi în localitate pentru a face activități cu elevii. Anul trecut am aplicat și la Digitaliada și am câștigăm acest proiect în beneficiul elevilor și al părinților, în egală măsură. 

Școala noastră este implicată în foarte multe proiecte și am avut de fiecare dată sprijinul părinților.  Deși a trecut puțin timp de la implementarea proiectului Digitaliada, atât autoritatea locală, cât și părinții se implică și sunt plăcut surprinși de noutățile pe care le aduce această tehnologie digitală la nivelul școlii. 

 Digitaliada: Ce este diferit la clasă de când Digitaliada oferă acces la educație digitală?

Prof. Camelia Limbășan: Pentru școala noastră, participarea la Digitaliada a însemnat o etapă nouă de dezvoltare pentru toți cei implicați în procesul de învățare. Educația digitală înseamnă pentru mine integrarea metodelor T.I.C. în predarea oricărei materii, indiferent de nivel: primar sau gimnazial.

Cu ajutorul tabletelor primite de la Fundația Orange lecțiile la clasă s-au schimbat radical. Cei mai entuziasmați sunt elevii din clasa a V-a, pentru că ei au început orele de T.I.C direct pe tabletă. Toți elevii sunt entuziasmați de folosirea tehnologiei la clasă și sunt nerăbdători să lucreze în Scratch și Kahoot.

Ora de informatică pe tablete Școala Racovița, Sibiu

Digitaliada: De ce vă înscrieți și participați la așa multe proiecte? Ce vă motivează?

Prof. Camelia Limbășan: M-am născut aici, fac parte din comunitate și sunt învățător la bază. Mă motivează să văd că satul sau comunitatea noastră prosperă. Am încercat să accesăm și fonduri europene, iar anul trecut am reușit să convingem consiliul local că avem nevoie de o grădiniță. Ce să spun, sunt localnică și îmi doresc ca satul, localitatea să prospere. 

Digitaliada: Și se simte evoluția? Comunitatea evoluează? 

Prof. Camelia Limbășan: Da, se simte că evoluăm. Mai ales că am început să ne promovăm școala în presă, la întâlnirile cu alte cadre didactice, pentru că suntem mândri de școala noastră. Iar proiectul Digitaliada chiar ne face foarte populari printre școlile din județ.

Digitaliada: Aveți copii? 

Prof. Camelia Limbășan: Da, am doi copii. Unul este în clasa a VIII-a, iar cel mare este la facultate, la Sibiu. Amândoi au făcut școala la țară și nu au avut nicio problemă. În plus, ne mândrim cu toți elevii Școlii Gimnaziale Racovița pentru că mulți se duc la facultate la Sibiu și apoi devin ingineri pe tehnologia informației și comunicațiilor.

***

Școala Gimnazială Racovița, județul Sibiu, este una din cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.