Fundația Orange

Tendințe


Școala săptămânii: Digitaliada a transformat școala Muncelu de Sus într-o școală „wow”

Școala săptămânii: Digitaliada a transformat școala Muncelu de Sus într-o școală „wow”

Săptămâna aceasta ne oprim în județul Iași, la Școala Gimnazială din Muncelu de Sus, pentru a povesti despre ce a însemnat Digitaliada pentru profesori și elevi, dar și provocările pe care i-a motivat să le depășească.

„Proiectul Digitaliada a contribuit major la formarea mea ca profesor de informatică și TIC, dar și în funcția pe care o ocup de director”, povestește doamna Sorinela Brumă, care a înscris Școala Muncelu de Sus, pe care o conduce, încă din prima ediție Digitaliada, în 2016.

„Școala noastră era, înainte de Digitaliada, o școală normală din mediul rural. Odată cu implementarea proiectului a devenit o școală digitală, a viitorului, cunoscută la nivel județean și nu numai. Pot spune că Digitaliada a transformat școala noastră într-o școală „wow”, iar profesorii și elevii sunt mândri că unitatea lor de învățământ dispune de o bază materială care este net superioară multor școli din mediul urban.”

Odată cu echipamentele, s-a schimbat mult și modul în care profesorii și elevii interacționează cu materiile. Orele de curs la multe discipline și activități metodice se desfășoară acum în laboratorul digital, iar profesorii au învățat, pe parcurs, să pună în aplicare toate resursele puse la dispoziție de proiect.

Domnul Ioan Popa, profesor de matematică în școală, povestește că, datorită folosirii tabletelor „este mai ușor să predai matematica și economisești timp, mai ales la orele de geometrie, iar învățarea este mai eficientă.” În plus, a observat că schimbarea este evidentă pentru că „elevii vin cu entuziasm la orele de matematică, mai ales când e vorba de tablete.”

Pe parcursul celor 5 ani de proiect, nu numai școala din Muncelu de Sus a fost dotată cu echipamente IT, ci și școala-structură din Mogoșești-Siret, iar cadrele didactice din ambele unități de învățământ apreciază că tabletele, care conțin deja un set de aplicații instalate, „au fost incomensurabil de utile în desfășurarea activității didactice, mai ales la disciplina informatică.”

Doamna Gabriela Ioniță, profesoară de matematică în școala Mogoșești-Siret, povestește că unitatea unde predă era, înainte, o „școală tradițională, cu metode active, dar pe hârtie.” Acum, doamna profesoară se folosește de aplicațiile de pe tablete la toate obiectele pe care le predă, inclusiv la dirigenție. Bineînțeles, cursurile de formare la care profesorii școlii au participat de-a lungul anilor au fost de mare ajutor pentru a învăța cum pot fi folosite în mod eficient echipamentele și resursele din proiect:

„Workshopurile la care am participat atât în format fizic, cât și online, echipa proiectului, formatorii și membrii fiecărei școli incluse în proiect au avut un impact pozitiv în dezvoltarea mea profesională. Formarea mea ca profesor a reprezentat un alt beneficiu adus de proiect, deoarece resursa umană dintr-o instituție de învățământ are un rol esențial în creșterea calității educației și implicit își pune amprenta asupra elevilor”, consideră doamna directoare Sorinela Brumă. În timp ce doamna profesoară Gabriela Ioniță povestește că, intrând în proiect pe parcurs, a avut ocazia să participe la o singură sesiune de formare: „Experința a fost prea consistentă pentru mine, cea care punea prima dată mâna pe o tabletă. Am înțeles Geogebra, dar nu suficient pentru a face fișe, așa că m-au ajutat alți colegi. Aceasta a fost partea cea mai bună – am cunoscut mulți oameni creativi și inimoși și mi-a fost ușor să ader la diverse grupuri, să primesc sfaturi de la alții care au descoperit trucuri folositoare în predare.”

De altfel, unul dintre lucrurile pe care le urmărește programul Digitaliada este și acela de a crea o comunitate a cadrelor didactice în care pot fi discutate probleme, împărtășite idei și soluții și care să ajute fiecare membru să crească profesional în compania altor colegi care sunt la fel de pasionați de ceea ce fac. Grupul profesorilor Digitaliada a pornit ca o astfel de inițiativă și a devenit, în mod organic, o sursă de inspirație și o resursă în sine: de exemplu, pentru doamna profesoară Gabriela Ioniță, informațiile despre folosirea tablei virtuale, precum și ajutorul în configurarea acesteia au venit din partea unei colege din grupul Digitaliada. „Grupul de pe Facebook m-a ajutat mult, pentru că am văzut unde s-au poticnit alții și cum s-au rezolvat lucrurile. Am pus întrebări și am primit răspunsuri care m-au ajutat.”

Resursele și comunitatea Digitaliada au constituit un real suport pentru profesori și în timpul în care aceștia și-au desfășurat activitatea online. Pentru domnul profesor Ioan Popa, de mare ajutor au fost „sintezele de lecții foarte elaborate, exercițiile bine structurate de la simplu la complex și testele ușor de aplicat” disponibile pe platforma de Învățare și Testare online. În plus, doamna profesoară Gabriela Ioniță a apreciat faptul că „pandemia a adus tutoriale în limba română și a devenit totul mai ușor. Am folosit ghidurile de pe Digitaliada și lecțiile pentru teorie, în timp ce exercițiile le rezolvam cu elevii pe o tablă interactivă”, povestește doamna profesoară.

În timp ce observa că alte școli, la început de pandemie, nu reușeau să-și desfășoare activitatea online, doamna directoare Sorinela Brumă declară că „școala noastră era cu un pas înainte, făcându-se mult mai ușoară trecerea de la învățământul fizic la cel online, datorită platformei care ne-a fost pusă la dispoziție prin proiectul Digitaliada. Toate formările și informațiile primite de la membrii echipei au fost foarte utile, iar pregătirea anterioară, cu siguranță, a facilitat mult mai ușor trecerea la predarea online.”

Iar profesorii din Muncelu de Sus s-au susținut colegii în această perioadă și nu numai, prin discuții și prezentări despre experiența și resursele Digitaliada, utile în activitatea didactică, în cadrul comisiilor metodice și a consiliilor profesorale, atât la nivelul școlii, cât și în regiune. „Proiectul Digitaliada și informațiile dobândite în cadrul acestuia au fost diseminate și pe grupurile de socializare, pe site-ul școlii, în cadrul cercurilor metodice, a schimburilor de experiență cu alte unități de învățământ, dar și în mass-media de la nivel local”, declară cu mândrie astăzi doamna directoare Sorinela Brumă. 

 Școala Gimnazială  Muncelu de Sus, din județul Iași, este una dintre cele 10 școli selectate în prima ediție Digitaliada.