Fundația Orange

Tendințe


Școala săptămânii: La Vlădești, Argeș, Digitaliada a făcut prietenie din tehnologie

Școala săptămânii: La Vlădești, Argeș, Digitaliada a făcut prietenie din tehnologie

Când s-a alăturat programului, conducerea Școlii Gimnaziale nr. 1 Vlădești spera că astfel îi va ține pe copii la școală, indiferent de resursele de acasă. Atunci, școala se confrunta cu absenteismul și abandonul școlar. Digitaliada a schimbat totul.

Digitaliada ne-a oferit alternativa de predare modernă, interactivă a conținuturilor din curriculum, astfel încât matematica să devină prietenoasă, iar informatica suportul necesar fiecărui profesor din școală.           

Sunt 4 ani de când elevi și profesori deopotrivă au descoperit că școala se poate face și altfel, iar informatica este necesară, importantă și fără ea nu se poate.          

De altfel, deschiderea către informatică și către tehnologiile computerizate, interesul pe care l-au arătat și elevii care nu puteau, fizic, să participe la lecțiile din acest program, acesta a fost cel mai neașteptat beneficiu pe care programul Fundației Orange l-a adus în școala argeșeană.          

Pentru profesori, în schimb, cea mai frumoasă experiență a fost tocmai selectarea școlii ca partener Digitaliada. Și nu cred asta doar dascălii implicați direct în proiect, ci toate cadrele didactice care au început să privească educația digitală cu mult mai multă deschidere.          

Pentru Simona Isache, profesoara de informatică de la Vlădești care ține permanent pasul cu tehnologia, cele 32 de tablete individuale, laptopul, videoproiectorul și ecranul de proiecție care echipează centrul informatic al școlii încă din cea de-a doua ediție Digitaliada au fost cel mai bun mod de a face față provocărilor actuale. Pentru domnul Gheorghe Căciulă, modul interactiv de predare al matematicii a devenit un nou mod de predare, astfel încât cea mai mare parte a orelor s-au desfășurat în laboratorul digital, predarea tradițională făcând echipă foarte bună cu predarea modernă. Profesoara de matematică, doamna Petruța Comănescu, s-a  transferat între timp la altă școală, unde duce mai departe experiența acumulată în program. Alături de echipa de cadre didactice, informaticianul Luca Paul Octav predă acum cursul obligatoriu de TIC la clasa a V-a.

Experiența școlii online în pandemie a fost un argument imbatabil pentru schimbare:         

„Fără resursele digitale nu ne-am fi putut descurca, nu am fi putut face orele online, nu am fi putut comunica la distanțe apreciabile. Aș păstra mai mult decât am păstrat în ultimii patru ani. Adică, nu doar aș scrie proiectul, nu l-aș mai lăsa din mână cum se spune”, mărturisește azi directoarea școlii, doamna Mihaela Ivan.          

De altfel, cei 4 ani petrecuți în programul Fundației au convins profesorii din Vlădești că sistemul românesc de învățământ merită un upgrade. Și nu doar la nivel de tehnologie:         

„Sunt atât de multe lucruri care pot fi altfel, baza materială, resursele umane, activități interesante, curriculum. Personal, aș face din Digitaliada un program pentru toți profesorii de la toate disciplinele, în care i-aș învăța cum să folosească platforme, să construiască clase virtuale, să devină autonomi din punct de vedere tehnologic în predarea la clasă”, mai spune inspirat Mihaela Ivan.

***

Școala Gimnazială nr. 1 Vlădești, județul Argeș, este una dintre cele 20 școli selectate în ediția a II-a Digitaliada.