Fundația Orange

Triunghiul

Concurs

Cucuianu Marița

Trimis la 28.02.2020

Matematică
MATEMATICĂ, VI MEDIU PREDARE

Triunghiul - Jurnal reflexiv
1. Triunghiul: definiție, elemente; clasificare; perimetru.
2. Suma măsurilor unghiurilor unui triunghi; unghi exterior unui triunghi, teorema unghiului exterior.Proiecte didactice


Documente


Galerie imagini, clic pentru zoom


Multimedia


https://padlet.com/cucuianumarcela/c07iwlcdivrb
https://drive.google.com/drive/u/4/folders/1_I0umzqHjdag_-jZCRa7cYP-ioZvc-v9

Am intenționat ca prin joc și folosind metode activ participative elevii să recunoască, să identifice, să compare, să clasifice, să determine perimetre, să argumenteze, să reconstituie triunghiul folosind tangramul, puzzle, fișe de lucru, metoda origami.

Elevii lucrând în perechi au realizat triunghiul folosind tangramul, puzzle realizate cu ajutorul unui desen cu Word Art
https://wordart.com/dkp1mrgqmclk/word-art?fbclid=IwAR0qjQuXdWoV-DCzOiJLzr7Mw1EPOd0jPixGbW0JfKN3zh-jpIGZAYhYPww
au stabilit care sunt elementele unui triunghi, apoi am desenat triunghiul și cu ajutorul www.Geogebra.ro.

Am format 6 echipe pe culori ei trăgând bețișoare colorate galben, roșu, orage, verde, albastru, mov și fiecare echipă a încercat să clasifice triunghiurile primite făcând singuri observațiile care au dus la clasificare și au argumentat cum au făcut clasificarea (măsurând unghiurile și lungimile laturilor).

Pentru înțelegerea și mai bine a noțiunilor, elevii au realizat triunghiul și au făcut clasificări și cu ajutorul geoboard-ului. Elevii au experimentat cu geoboard-ului să vadă dacă există triunghiuri care să aibe două unghiuri obtuze, sau două unghiuri drepte, etc.
Au descoperit singuri folosind triunghiuri decupate că suma măsurilor unghiurilor unui triunghi este de 180°. Au descoperit prin măsurători despre unghiul exterior și măsura lui și au identificat inegalitățile între laturi /unghiuri.

Am intenționat ca prin organizarea acestor activități de învățare sub formă de joc, să dau posibilitatea elevilor de a folosi materialul didactic pentru o mai bună înțelegere a conceptelor și să justifice sau să verifice anumite proprietăți ale triunghiului.


Alte informații

Pentru o evaluare atractivă am folosit https://quizizz.com/admin/quiz/5e11f8e8d53dfc001e731c84/triunghiul

https://www.studystack.com/users/Cucuianu+
https://www.studystack.com/users/Cucuianu+/quiz-2947307

https://create.kahoot.it/details/unghiuri-si-triunghiuri/a8ebf344-45f6-41c1-b7ce-02172cf40a4f
https://wordart.com/dkp1mrgqmclk/word-art#_=_
https://wordart.com/create

Am jucat cărți realizate cu carduri folosind testele create cu Study Stack,am rezolvat puzzle totul ca elevii să rețină mai ușor noțiunile învățate și totodată să ne și evaluăm.

Am folosit și tehnica origami care pune elevul în situația să construiască, să observe, să formuleze, să măsoare, să analizeze, să aproximeze, să verifice, să calculeze, să justifice, să creeze.


Consider că am obținut o abordare atractivă a lecțiilor,dezvoltând personalitatea,abilitățile de comunicare și interacțiune în cadrul grupului, spiritul de observație, curiozitatea, inventivitatea și am acordat tuturor elevilor șansa reușitei școlare corelând intuiția cu rigoarea matematică.

Reacțiile elevilor au fost de implicare, de curiozitate, inventivitate dar pentru a vedea și mai bine cum gândesc am creeat un sondaj la care elevii vor da răspuns după desfățurarea orelor.

https://admin.sli.do/event/a1qba07k/polls #R190.

Feedback am oferit pe parcurs elevilor, încurajându-i, dând indicații acolo unde a fost nevoie, dar și cu ajutorul platformelor au obținut rezultatele imediat și realizarea obiectelor de origami este o mulțumire și o răsplată.

Cu siguranță că anumite lucruri se pot îmbunătăți și aplica diferit. Poate la ora de consolidare să ies și în curtea liceului și să realizăm triunghiuri diferite cu ață și folosind picioarele elevilor ca vârfuri, să aflăm perimetre pentru diferite triunghiuri. Să încercăm să descoperim in curte suprafețe care au forma de triunghi.

Fotografii cu produsele realizate, cu caietele de clasă, care să arate cum s-a desfășurat ora se găsesc aici:
https://padlet.com/cucuianumarcela/c07iwlcdivrb
https://drive.google.com/drive/u/4/folders/1OWsSfOUcUzc3OHiyBU4D_dwK_cl5rmQJ

https://www.facebook.com/mate.cp/media_set?set=a.2613443365436147&type=3


Cucuianu Marița, profesor de Matematică

Colegiul Național Neagoe Basarab, România, Oltenița, Călărași

Trimis la 28.02.2020 - 08:38


Materiale similare

Marțișoare matematice

Matematică
MATEMATICĂ, V, VI, VII, VIII

Acest material se adresează elevilor din clasele V-VIII, material care vine în ajutorul profesorilor și elevilor cu scopul de a ușura înțelegerea profundă a unor concept matematice de bază și de a ușura aplicarea acestora în viața de zi cu zi.

A Háromszögek

Matematică
MATEMATICĂ, VI, VIII

A következő oktatóprogram lehetőséget ad a Háromszögek fejezet átismétlésére, játékos formában.