Fundația Orange

Un papuc interdisciplinar

Concurs

Cosmin Borza

Trimis la 05.02.2019

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, MATEMATICĂ, ISTORIE, GEOGRAFIE, FIZICĂ, CHIMIE, BIOLOGIE, LIMBI MODERNE, VII, VIII MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR, EVALUARE

Acest proiect didactic vă propune o călătorie în care să descoperiți caracterul proteic al papucului, într-un demers inter și transdisciplinar.Proiecte didactice


Documente


În acest proiect am imaginat un demers inter și transdisciplinar, purtând papucul prin toate disciplinele existente în catalog. Pentru că marele reproș adus învățământului românesc țintește lipsa de aplicabilitate a informației, am avut în vedere și latura practică.
La intrare, elevii au primit o foaie de hârtie pe care au desenat conturul propriilor pantofi. Pe unul dintre contururi și-au notat așteptările (noutate, entuziasm, interactivitate, suspans, inovație, caracter ludic, o istorie culturală a pantofului etc.). Apoi au extras o imagine dintr-o poveste cunoscută ("Cenușăreasa", "Vrăjitorul din Oz", "Ciuboțelele ogarului", "Motanul încălțat", "Muc cel Mic"), în care pantoful juca un rol esențial, și au format grupele. Pe al doilea contur de pantof își vor scrie, la final, impresiile.
Proiectul s-a desfășurat în cadrul săptămânii "Să știi mai multe, să fii mai bun!"
Conținuturi:
Limba și literatura română: Identifică diferite tipologii prezente în operele epice (fabulă, comedie etc.), pornind de la imaginea pantofului. Creează o narațiune de minimum 400 de cuvinte, în care unul dintre personaje să poată fi încadrat în una dintre tipologiile identificate.
Limba engleză:
a. elevii au primit câteva expresii în care exista cuvântul pantof și au trebuit să caute sensul lor.
b. să creeze un poem, după o structură dată, în care să integreze una dintre expresiile anterioare.
Matematică: am exersat abilitățile de calcul, pornind de la ideea unui joc potrivit căruia numărul de la pantofi poate indica vârsta.
Fizică: Explicați de ce mărimea pantofului lui Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, este mult mai mare, ținând cont că el purta la încălțăminte numărul 44.
Chimie: Ca să ușurăm memorarea grupelor principale, i-am provocat pe elevi să găsească pentru fiecare element chimic câte un obiect de încălțăminte, o firmă care comercializează încălțăminte etc.


Cosmin Borza, profesor de Limba și literatura română

Liceul Teoretic , România, Sighișoara, Mureș

Trimis la 05.02.2019 - 22:42


Materiale similare

Protéger l’environnement

Limbi moderne
LIMBI MODERNE, VIII

Enrichir le lexique sur le thème de l’écologie
Décrire les bons gestes pour préserver la nature dans son quotidien

Le passé composé

Limbi moderne
LIMBI MODERNE, VII

Consolidarea cunostintelor de gramatica - Perfectul compus