Cosmin Borza
Trimis la 05.02.2019În acest proiect am imaginat un demers inter și transdisciplinar, purtând papucul prin toate disciplinele existente în catalog. Pentru că marele reproș adus învățământului românesc țintește lipsa de aplicabilitate a informației, am avut în vedere și latura practică.
La intrare, elevii au primit o foaie de hârtie pe care au desenat conturul propriilor pantofi. Pe unul dintre contururi și-au notat așteptările (noutate, entuziasm, interactivitate, suspans, inovație, caracter ludic, o istorie culturală a pantofului etc.). Apoi au extras o imagine dintr-o poveste cunoscută ("Cenușăreasa", "Vrăjitorul din Oz", "Ciuboțelele ogarului", "Motanul încălțat", "Muc cel Mic"), în care pantoful juca un rol esențial, și au format grupele. Pe al doilea contur de pantof își vor scrie, la final, impresiile.
Proiectul s-a desfășurat în cadrul săptămânii "Să știi mai multe, să fii mai bun!"
Conținuturi:
Limba și literatura română: Identifică diferite tipologii prezente în operele epice (fabulă, comedie etc.), pornind de la imaginea pantofului. Creează o narațiune de minimum 400 de cuvinte, în care unul dintre personaje să poată fi încadrat în una dintre tipologiile identificate.
Limba engleză:
a. elevii au primit câteva expresii în care exista cuvântul pantof și au trebuit să caute sensul lor.
b. să creeze un poem, după o structură dată, în care să integreze una dintre expresiile anterioare.
Matematică: am exersat abilitățile de calcul, pornind de la ideea unui joc potrivit căruia numărul de la pantofi poate indica vârsta.
Fizică: Explicați de ce mărimea pantofului lui Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, este mult mai mare, ținând cont că el purta la încălțăminte numărul 44.
Chimie: Ca să ușurăm memorarea grupelor principale, i-am provocat pe elevi să găsească pentru fiecare element chimic câte un obiect de încălțăminte, o firmă care comercializează încălțăminte etc.
Cosmin Borza, profesor de Limba și literatura română
Liceul Teoretic , România, Sighișoara, Mureș
Trimis la 05.02.2019 - 22:42
Unitatea de învățare - România modernă - clasa a VIII-a, Istorie
Anca Ursu
Școala Gimnazială Cristian, Sibiu
Elevii au acces la o prezentare interactiva a Carnavalului de la Veneția prin intermediul aplicației Thinglink. Acestia au posibilitatea sa acceseze diferite informații despre carnaval, precum si sa raspunda la o serie de filmulete si intrebari dand clic pe linkurile incluse in prezentare
Ioana Horga
Colegiul Național ”Gheorghe Sincai”, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Maramureș