Fundația Orange

Universul emoțiilor - emoții de bază

Concurs

Tohănean Cristina-Angela

Trimis la 10.01.2022

Dezvoltare personală
DEZVOLTARE PERSONALĂ, II MEDIU PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Materialul poate fi utilizat în predarea emoțiilor de bază pentru a dezvolta la elevi următoarele competențe:
2. Exprimarea adecvată a emoțiilor în interacțiunea cu copii și adulți cunoscuți
2.1 Exprimarea emoțiilor de bază în situații variate
2.3. Explorarea abilităților de relaționare cu ceilalți


Conținut video


Multimedia


Emoțiile fac parte din viața noastră încă de la naștere, zi de zi. Rolul lor este covârșitor în determinarea stării de bine pe care ne-o dorim cu toții. Cu toate acestea cultivarea emoțiilor plăcute, funcționale a intrat în preocuparea mediului școlar abia în ultimii ani.

Psihoeducația este la fel de importantă ca și oricare alt domeniu al educației. Dezvoltarea competențelor emoționale, componente ale inteligenței emoționale, începe la vârsta preșcolară și are un rol foarte important atât la vârsta copilăriei cât și la vârsta adultă.

O dezvoltare insuficientă a competențelor emoționale reprezintă un factor de risc pentru adaptarea școlară, performanța școlară și pentru probleme de natură psihoemoțională. Materialul de față își propune să-i sprijine pe copii ajutându-i să eticheteze corect emoțiile, să le identifice corect prin raportare la expresiile emoționale, la aspectele verbale și paraverbale precum și la cele care țin de comportament.

O informație foarte importantă, sprijinită de psihologia științifică, este aceea conform căreia emoțiile sunt date de interpretările noastre cu privire la realitate și nu de situație, contrar psihologiei simțului comun. Copiii au astfel informația necesară pentru realizarea restructurării cognitive.

La fel de importantă este și informația conform căreia starea de bine nu poate fi continuă, fiind imposibil să avem doar emoții pozitive. Mai mult, unele emoții negative pot fi funcționale, ajutându-ne să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm.

Decodarea corectă a emoției celor din jur este decisivă pentru a relaționa adecvat cu aceștia, materialul oferind exemple în acest sens. Îmbinând imaginile cu diferite exemple, respectând particularitățile de vârstă, materialul dorește să vină în sprijinul elevilor și cadrelor didactice.

Link: https://youtu.be/hBkJ1vBwntY


Tohănean Cristina-Angela

București

Trimis la 10.01.2022 - 20:14


Materiale similare

Somnoroase păsărele cu Scratch și Makey Makey

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, I, II, III, IV

Tutorial stem.Discipline integrate: inginerie, arte, coding, memorare, literație;

În căutarea comorii. Harta misterioasă cu simboluri inventate.

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, II

Resursa cuprinde o povestire scurtă a poveștii populare Cea mai de preț comoară, parcurgând un traseu semnalizat cu ajutorul unor simboluri inventate. La final, elevii descoperă cea mai de preț comoară, prietenia.