Fundația Orange

Media


VIDEO Profesor Aura Băciucu, Oporelu: A fost o bucurie imensă că am fost selectați în Digitaliada

VIDEO Profesor Aura Băciucu, Oporelu: A fost o bucurie imensă că am fost selectați în Digitaliada

FOTO: Elevii sunt foarte încântați de implementarea acestui proiect, le place să învețe prin joc, spune dna Băciucu, inițiator proiect în Școala gimnazială Oporelu.


„Înveți fără să îți dai seama că înveți. Practic, tableta nu mai este folosită doar pentru a se juca”, spune Aura Băciucu, inițiator proiect, fost director al Școlii Gimnaziale Oporelu.

Digitaliada: Cum ați aflat de Digitaliada?

Prof. Aura Băciucu: Sunt inițiatorul proiectului Digitaliada, despre acest proiect am aflat dintr-un email transmis unității noastre școlare de către domnul inspector Florin Rișcă, care, de altfel, cunoscând situația noastră și știind că ne lipsesc aparatele digitale, ne-a contactat și telefonic și ne-a sugerat să încercăm să participăm.

Am studiat proiectul și am considerat că unitatea noastră școlară se încadrează și îndeplinește toate condițiile, am primit inclusiv sprijinul primăriei.

Locuiesc în comuna Oporelu de mai bine de un sfert de secol și tot de atunci sunt cadru didactic în această școală. Eram nerăbdătoare să trimitem proiectul cât mai repede, chiar dacă noi credeam că avem șanse minime, ținând cont că doar zece unități școlare din mediul rural urmau să fie alese în acest proiect. În mediul rural, aparatura digitală lasă de dorit, în general.

Am sperat până în ultimul moment. Am fost anunțați că am ajuns în finală, între cele 35 de școli, iar speranța noastră a crescut; apoi am primit răspunsul afirmativ și a fost o bucurie imensă că am fost selectați. Activitățile au fost realizate de o echipă, în care un rol important l-a avut doamna profesoară de matematică și de informatică, Nicoleta Popa.

Asupra elevilor din mediul rural, în general, se reflectă munca profesorilor de la clasă, nu avem sprijinul părinților, din păcate, pentru a avea niște rezultate mai bune la învățătură, dar copiii sunt foarte încântați de implementarea acestui proiect, le place să învețe prin joc.

Disciplinele lor preferate sunt matematica și informatica. Păcat că spațiul în care ne desfășurăm activitatea este destul de mic, așa cum am descris și în proiect, noi nu aveam o dotare digitală, din vreo zece calculatoare, funcționale mai erau doar patru. Aceste calculatoare au venit printr-un proiect anterior, erau conectate și aveau lecții utile, dar, din păcate, până acum doi ani nu am avut nici conexiune la internet, așa că lucrurile s-au mișcat greu.

Avem nevoie de multe alte lucruri, ar trebui ca fiecare clasă să fie prevăzută cu un videoproiector și un calculator, ca să fim în același pas cu manualele digitale care au apărut acum în unitățile școlare.

Digitaliada: Proiectul Digitaliada a ajuns la dvs când aveați doar patru calculatoare funcționale...

Prof. Aura Băciucu: Da, copiii erau nevoiți să se grupeze la lecțiile de informatică și să lucreze câte 2, 3 sau 4. Nu prea aveau cum să lucreze, nu era atent decât cel care lucra la calculator... Am scos calculatoarele din laboratorul de informatică pentru că lucrau foarte greu, la internet nu se puteau conecta. Am renunțat la ele. Acum doamna profesoară [de matematică și T.I.C.] lucrează doar pe aceste tablete, cu materialele digitale pe care proiectul Digitaliada le-a pus la dispoziție, cu materiale create de alți domni profesori din proiect... Sunt materiale foarte frumoase, copiii vin încântați în laborator.

Digitaliada: Ați spus că părinții nu se implică foarte mult în susținerea elevilor. Ați primit feed-back înainte și după crearea laboratorului Digitaliada? În ce măsură ați remarcat o schimbare de atitudine a acestora?

Prof. Aura Băciucu: Inițial, au fost speriați pentru a folosi internetul, dar, la final, au fost foarte încântați de modul modern și atractiv în care se desfășurau lecțiile în laboratorul Digitaliada.

Ne-a fost foarte greu să îi convingem la început, însă cred că acum sunt încântați nu doar copiii, ci și părinții. După întâlnirea de la școală, mai mulți părinți și-au creat o adresă de mail și au început să prețuiască această formă de comunicare.

***

Școala gimnazială din comuna Oporelu, județul Olt, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.