Fundația Orange

Media


Vasilica Moldovan, olimpică, Școala Salva: Cresc într-o comunitate care pune accent pe educație

Vasilica Moldovan, olimpică, Școala Salva: Cresc într-o comunitate care pune accent pe educație

FOTO: Vasilica Moldovan, elevă olimpică, la nivel național și județean, la matematică și fizică


În clasa a 9-a a fost îndrăgostită de fizică. În următorul an și-a dat seama că marea ei iubire se baza pe elemente matematice – optică și geometrie, așa că a îmbrățisat matemetica pură.

De atunci învață mult. Este conștientă că trebuie să compenseze faptul că s-a născut la sat, dar
rezultatele ei la olimpiade județene și naționale vin din pasiunea luată de la mama și determinarea de a participa la „olimpiada mare”. Inițial am crezut că asta este miza, dar Vasilica și-a făcut planul pe termen lung și foarte lung. Vrea să termine studiile în țară, să învețe și în străinătate, iar apoi să își deschidă propria ei firmă de programare în România. Dumneavoastră ce planuri aveați în clasa a 11-a?

Diditaliada: Vasilica, cum ai pornit pe drumul acesta al olimpiadelor?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Primul concurs la care am participat a fost în clasa a II-a, cred că se numea Evaluare Națională. Am luat locul I. Am mers la mai multe etape, treptat-treptat am ajuns să rezolv probleme din Gazeta de Matematică. Am avut chemarea spre matematică și datorită mamei. Am participat în clasa a IV-a la Olimpiada de Matematică pentru prima dată, iar apoi am mers în fiecare an. Am mers și la alte materii, la chimie, la fizică, la informatică, pentru că am vrut să văd ce mi se potrivește cu adevărat, dar am ajuns să mă canalizez pe informatică și pe matematică.

Digitaliada: Care a fost cel mai bun rezultat pe care l-ai avut la olimpiadă?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Cel mai bun rezultat pe care l-am avut la olimpiadă a fost locul I la faza județeană și la mate și la fizică. Și participarea la faza națională. Am fost la jumătatea clasamentului, eu zic că e bine.

Digitaliada: La ce facultate vrei să mergi?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: La Facultatea de Informatică în Limba Engleză a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, dar mă gândesc și la Facultatea de Matematică-Informatică pentru că simt că nu aș putea lăsa matematica definitiv.

Digitaliada: Ai  planuri și pentru după ce termini facultatea?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Da, sigur, vreau să devin programator. Dar pentru că știu că aceștia nu pot avea o carieră îndelungată, mă gândesc să fac un master în management, ca de la o anumită vârstă să pot trece pe partea de conducere, să îmi fac chiar firma mea de IT. Am văzut că se practică. Am prieteni care după ce au termint facultatea s-au angajat câțiva ani ca să capete experiență, după care se grupează mai mulți foști colegi și își deschi o firmă de programare.

Digitaliada: Ai de gând să rămâi în România?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Da, în Cluj. O să fac masterul în străinătate ca să văd cum este și acolo, dar îmi doresc să rămân în România. La început voiam să plec, dar pe parcurs m-am
răzgândit. M-a convins mama să rămân la Cluj.    

Digitaliada: Care a fost cel mai fain moment pe care ți-l aduci aminte de la olimpiade? Dar
cel mai puțin plăcut?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Cel mai frumos moment a fost anul trecut, când am luat locul I la olimpiada de matematică pentru că în V-VIII eu am mers la Olimpiada Satelor, deși eram pasionată de matematică, nu mergeam la olimpiada mare, m-am dus la cea mică, pentru mediul rural. Anul trecut când am luat locul I pentru prima dată la olimpiada mare, pe județ, m-am simțit foarte împlinită. Cel mai trist moment a fost anul trecut după națională, când nu am reușit să iau nimic. Am fost destul de supărată pentru că nu am știut cum să îmi organizeze efortul, am fost suprasolicitată și am făcut niște greșeli pe care nici un coleg de al meu nu le-ar fi făcut la un test de la clasă. Anul acesta o să îmi dozez efortul mai bine.

Digitaliada: Ce ramură te atrage cel mai mult din matematică și de ce?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Acum, mă atrage analiza matematică, e ramura pe care o stăpânesc cel mai bine.

Digitaliada: Ești foarte sus, care au fost pașii care te-au adus aici? Care au fost cei mai importanți factori?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Consider că mediul în care m-am născut și în care am crescut a fost foarte important. Pe de-o parte am avut noroc că mama e profesoar de matematică, ea fost cea care m-a îndrumat spre matematică. Apoi am avut noroc pentru să fac parte dintr-o comunitate care pune accent pe educație, pe performanțe. Un alt factor, important pentru mine, a fost și acela că am fost și sunt atrasă de mate, că îmi place mie ceea ce fac. Unele lucruri țin și de mine. Apoi este perseverența. Dacă nu muncești, nu ai nicio șansă de la un anumit nivel încolo. Necesită
multă muncă, nu e vorba de tocit, ci de exercițiu în probleme.

Digitaliada: Ce așteptări ai de la majorat?

Elevă olimpică Vasilica Moldovan: Nu am așteptări foarte mari de la majorat. În general, nu am așteptări. În plus, în perioada aia suntem cu o săptămână înainte e Olimpiada Națională și sunt mai
canalizată pe concurs. 

***

Școala Gimnazială Tiberiu Morariu din comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.