Fundația Orange

Tendințe


Violeta Dascălu: Am reușit să avem o școală apreciată doar spunând adevărul, cerând ajutor și căutând soluții

Violeta Dascălu: Am reușit să avem o școală apreciată doar spunând adevărul, cerând ajutor și căutând soluții

FOTO: Violeta Dascălu, Directorul Școlii Ferdinand I din București


Hotărâre, sinceritate, zâmbet, grijă. Acestea sunt cuvintele potrivite pentru doamna Violeta Dascălu, directorul Școlii Ferdinand I, una dintre cele mai puternice femei din educație de la noi și invitatul special al seminarului Digitaliada.

Doamna Dascălu, director al unei școli de cartier din București, a primit anul trecut, din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Premiul pentru Cea mai Puternică Femeie din Educație, iar presa îi alocă spații întregi de articole.  Putere, sinceritate, grija față de elevi, dar și față de instituția numită școală, aplecare spre natură și drag de viață. Acestea sunt câteva dintre cuvintele cheie pe care doamna Dascălu le-a împărtășit colegilor profesori.

În calitatea sa de invitat special la evenimentul organizat de Fundația Orange, doamna Dascălu le-a vorbit doamnelor și domnilor profesori despre cum să ceri și cum să primești ajutor.

Digitaliada: Sunteți directorul unei școli din București care a devenit recunoscută la nivel mondial, oamenii au auzit de ea, autoritățile știu de ea, partenerii străini vă cunosc. Cum ați făcut posibil acest lucru?
 
Violeta Dascălu: Spunând întotdeauna adevărul, cerând ajutor și căutând soluții. Niciodată nu am ascuns problemele cu care ne-am confruntat la școală: că avem copii în abandon școlar, că avem copii care sunt pe pragul de a nu mai veni la scoală, că nu avem resurse, că avem nevoie de dotare, de acordurile părinților. Întotdeauna am cerut ajutor și întotdeauna am fost deschiși să primim oameni care pot să aducă valoare sau pot să vină cu expertiza lor spre noi.
 
Digitaliada: Suntem în secolul tehnologiei, iar Digitaliada se implementează deja în 30 de școli din mediul rural. Acesta este viitorul?
 
Violeta Dascălu: Este parte a viitorului. Obligatoriu trebuie să fie parte a educației și a vieții copiilor, ea este deja, în particular, și trebuie să fie și în școală. În plus, este o modalitate ușoară de a ajunge la copii, pentru că ei folosesc tehnologia în mod constant. Dar nu putem să îi lăsăm doar să se joace. Noi trebuie să fim facilitatori și să ne ridicăm la nivelul lor. 
 
Digitaliada: ONG-urile, companiile românești și cele străine, investesc în învățământul din România, în dezvoltarea lui. Vi se pare ceva firesc?
 
Violeta Dascălu: Categoric, ei vor avea, prin intermediul unor copii educați și tinerilor de bună calitate, viitori angajați, care vor aduce progres. Deci este o îmbinare firească și, în același timp, de ambele parți benefică.

Click pe video pentru a urmări interviul în întregime