Fundația Orange

Media


Maria Damian, director: Sistemul de învățământ nu mai poate fi gândit în afara tehnologiei moderne

Maria Damian, director: Sistemul de învățământ nu mai poate fi gândit în afara tehnologiei moderne

Învățătoare de mai bine de 20 de ani, consilier școlar și director în prezent, Maria Damian ne-a vorbit despre necesitatea și frumusețea schimbării pe care Digitaliada a adus-o în școală și despre măiestria de a îmbina tradiționalul cu digitalul.

Digitaliada: Care este povestea proiectului Digitaliada în școala dumneavoastră?

Director Maria Damian: Povestea proiectului Digitaliada în școala noastră a început în cancelarie, acolo unde în cadrul ședințelor de consiliu, profesorii au adus în discuție faptul că metodele tradiționale, cele pe care le-au aplicat în mod constant de-a lungul carierei didactice, nu mai funcționează în aceiași parametri, adică rezultatele nu mai sunt la fel, în procesul de predare-învățare-evaluare, la generațiile de astăzi. Și atunci ne-am gândit că trebuie să facem o schimbare.

Digitaliada: Deci ideea de a aplica la Digitaliada a venit ca răspuns la nevoia de actualizare?

Director Maria Damian: Digitaliada a venit ca o mănușă, în sensul că am organizat repede o echipă care s-a implicat în realizarea dosarului de candidatură și am avut bucuria să fim selectați ca școală în care se va implementa acest proiect. Pentru mine e clar, sistemul de învățământ nu mai poate fi gândit în afara tehnologiei moderne. 

Digitaliada: Ce s-a schimbat odată cu venirea proiectului în școală?

Director Maria Damian: De la începutul anului școlar este o stare de nou, nu numai la elevii din învățământul gimnazial cărora li se adresează acest proiect în mod direct. Există la nivelul întregii școli o schimbare. Fiecare clasă de copii de gimnaziu face, în laboratorul digital, câte o oră de matematică și o oră de informatică pe săptămână. Desigur, au fost săptămâni în care au intrat și de câte două ori, când a fost perioada de recapitulare pentru teză.

Digitaliada: Ce efecte ați observat până în prezent în rândul profesorilor și elevilor?

Director Maria Damian: Profesorii de mate și TIC au ajuns să îmbine, cu măiestrie, metoda tradițională cu metoda digitală. Totodată, au apărut și alți profesori, de exemplu cei de biologie, istorie, franceză, limba română, engleză, care au ținut ore în laboratorul Digitaliada, au învățat să aplice teste digitale. Desigur, facilitatori ai acestui proces au fost profesorii care au primit formare în luna septembrie.
Cât despre elevi, atunci când vezi că ochișorii lor sunt strălucitori, când afișează zâmbetul pe buze și nu au teamă, și își doresc, și freamătă să mai stea acolo un pic sau să mai intre [în laboratorul Digitaliada], asta e o garanție a faptului că ceea ce facem este ceva nou și ceva bun.