Fundația Orange

Despre


Digitaliada

Digitaliada este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare a elevilor.

În anul școlar 2016-2017, 10 școli din mediul rural au participat la proiectul-pilot prin care am sprijinit învățarea prin metode digitale interactive a matematicii și TIC-ului la clasele V-VIII. Astfel, școlile au fost dotate cu un laborator digital, un set de aplicații și jocuri digitale gratuite gata încărcate pe tablete, iar profesorii au primit training, planuri de lecție și suport tehnic pentru a utiliza la clasă resurse digitale.

Numărul școlilor va fi extins progresiv pe parcursul anilor următori. Astfel, în anul școlar 2017-2018 alte 20 de școli gimnaziale din mediul rural vor participa la Digitaliada. Concursul pentru alegerea acestor școli are loc în perioada mai – iulie 2017. Mai multe detalii pe digitaliada.ro/scolile-digitaliada

Educația digitală este încurajată și la nivel național prin dezvoltarea platformei online Digitaliada și prin concursul de materiale digitale educaționale Digitaliada.

Platforma Digitaliada este un hub online de conținut educațional liber ce poate fi folosit de oricine este interesat – elevi sau profesori din toată țara. Puteți afla mai multe despre platformă consultând ghidul de utilizare.

Concursul de materiale digitale Digitaliada încurajează crearea de conținut original și open source ce poate fi utilizat în procesul de invatare. Concursul are loc anual și se adresează în principal cadrelor didactice din orice școală din Romania, dar și tuturor persoanelor de peste 18 ani interesate să creeze și să distribuie publicului larg materiale didactice în format digital, ce pot fi folosite în predarea oricărei discipline școlare de la clasele V-VIII. Cele mai originale materiale digitale sunt premiate cu echipamente electronice și IT.

Digitaliada 2016-2017 în cifre:

  • 10 școli gimnaziale beneficiare directe ale proiectului
  • 30 de profesori de matematică și TIC din cadrul celor 10 școli beneficiare
  • 2 sesiuni de training pentru profesori
  • aproximativ 1000 de copii din clasele V-VIII, din cadrul celor 10 școli care au acces direct la programe de educație digitală în timpul orelor de matematică și TIC
  • 10 laptopuri, 10 videoproiectoare și echipamente suport donate pentru activitatea la clasă
  • 260 de tablete pentru utilizare la clasă (elevi și profesori de matematică și TIC)
  • 60 de planuri de lecție pentru matematică, folosind metoda de învățare prin mijloace digitale
  • 2 manuale pentru TIC, 1 pentru PC (traducere) și 1 conceput special pentru tabletă, 15 aplicații și jocuri

Parteneri

Digitaliada este derulat de Fundația Orange și implementat de Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. Proiectul Digitaliada se desfășoară cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

Fundația Orange se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Principala directie de implicare a Fundatiei Orange o reprezinta educația digitală in mediul rural. De asemenea, Fundația Orange susține integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Ȋmpreună cu instituții și organizații non-guvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul acestor persoane.

Asociația Actori Europeni derulează proiecte europene de interes public și organizează evenimente specializate de informare privind politici publice naționale și europene. Organizația implementează o abordare modernă în activitățile și programele sale prin acordarea unui rol principal instrumentelor TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor). În acest sens, organizația acționează ca un facilitator de comunicare între comunități de specialiști într-o manieră care susține transparența și inovația.

Asociația Cartea Daliei urmărește promovarea utilizării tehnologiei și materialelor digitale în școlile din România, în particular în rândul instituțiilor dedicate copiilor cu dizabilități. Organizația se folosește de metode ludice de educație dezvoltate pentru tablete pentru a crește performanța școlară a copiilor și pentru a le oferi motivații suplimentare pentru rămânerea în sistemul de învățământ.

Asociația Societatea Online este o organizație non-guvernamentală cu experiență în programe de cercetare și comunicare. Principalul proiect al organizației este platforma civică www.contributors.ro. Prin această inițiativă, asociația urmărește să ofere perspective proaspete asupra temelor mari ale zilei și să reintroducă în spațiul public subiecte insuficient explorate.

Fundația Noi Orizonturi urmărește promovarea unor modele de educație prin experiență de calitate, centrate pe dezvoltarea abilităților de viață în rândul tinerilor. Organizația derulează programe de educație nonformală la nivel național și internațional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18/19 ani.