Fundația Orange

3psilon Vision - platformă web interactivă

Concurs

Teodora Moraru

Trimis la 14.01.2021

Geografie
GEOGRAFIE, VII MEDIU PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Platforma 3psilon Vision aduce mai aproape de elevi o multitudine de informații, harți și diagrame oficiale de la NASA, într-un format vizual unic, atractiv și personalizat.



Conținut video


Multimedia


Activitățile website-ului pot fi folosite atât de cadrele didactice, în demersul lor de a ilustra sau exemplifica anumite noțiuni sau fenomene geografice, cât și de către elevi, atunci când doresc să-și aprofundeze cunoștințele, ori creează un studiu de caz.

Aplicația web oferă un meniu multilingvistic, momentan conținând două limbi de circulație internațională, pentru a putea fi folosită în procesul didactic oriunde în lume.

Fiecare utilizator își poate crea un filtru personalizat prin care poate viziona imagini reale din satelit, în funcție de coordonatele geografice, de data calendaristică, de suprafață și de tipul de hartă dorit. Astfel, poți afla cum se mișcă norii, cum arată o hartă climaterică sau chiar să observi curenții marini.

În plus, elevii pot naviga cu ușurință printr-o galerie de harți oficiale, clasificate pe diverse teme geografice, sociale, politice sau în ceea ce privește ecosistemul.

Pentru o experiență inedită, 3psilon Vision propune, de asemenea, un model 3D al globului pământesc, model cu care elevii pot interacționa (schimbarea coordonatelor, zoom-in ori zoom-out).

Cu ajutorul integrării unui API de geolocație de la Google, fiecare vizitator poate afla date unice despre zona în care se află, cum ar fi coordonate geografice, statistici sau date atmosferice în timp real. Evident, elevii pot beneficia de toate aceste funcționalități doar cu acordul lor.

Care sunt beneficiile platformei? În primul rând, aplicația 3psilon crește conștientizarea asupra degradării Pământului în rândul elevilor. Totodată, aduce date științifice oficiale prelucrate și prezentate într-un format ușer-friendly. Și, poate, cel mai important, ajută la înțelegerea mai profundă a influenței factorilor naturali, sociali și politici asupra evoluției sau degradării ecosistemului.


Alte informații

Într-o demostrație pedagogică în care am testa utilizarea unui manual clasic de geografie (așa cum dealtfel se desfășoară în majoritatea cursurilor), sesizăm imediat faptul că hărțile și diagramele sunt limitate și nu sunt actualizate la zi.

În ceea ce privește folosirea directă a site-urilor de la NASA, acestea oferă date în formatul lor brut, neprelucrat și folosind o terminologie prea avansată pentru elevii de liceu. Punctele tari ale platformei 3psilon rezolvă toate aceste neajunsuri, aducând date actualizate, într-un format online atractiv.


Teodora Moraru

Constanța

Trimis la 14.01.2021 - 15:26


Materiale similare

Materiale de documentare

Interdisciplinar
GEOGRAFIE, VI, VII

Playlist-ul conține materiale video care vizează teme de dezbatere la disciplina geografie: un eco-ghid, probleme demografice, urbanizarea, probleme cu care se confruntă continentul Africa, utilizarea ArcGis online (hărțile din Living Atlas sau din biblioteca ArcGis) în învățarea geografiei

India

Geografie
GEOGRAFIE, VII

Videoclipul conține hărți animate și imagini ce ilustrază geografia Indiei.