Fundația Orange

Despre


Program

Digitaliada este un program de educație digitală ce încurajeaza folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul are două componente:

  • la nivel rural - sprijinirea școlilor de la sate să adopte metode digitale în predarea matematicii și TIC;

  • la nivel național - hub-ul www.digitaliada.ro, care conține resurse educaționale gratuite, platforma Învățare și Testare online și un concurs de materiale digitale desfășurat anual.

Programul Digitaliada se desfășoară cu avizul Ministerului Educației.

Programul Digitaliada a început în anul 2016, cu un proiect-pilot în 10 școli și a fost extins în prezent la 50 de școli.

Programul Digitaliada este derulat și implementat de Fundația Orange.

 

ȘCOLILE DIGITALIADA

Începând cu anul școlar 2019-2020, 10 noi școli din mediul rural se alătură Digitaliada.

Proiectul-pilot s-a desfășurat în anul școlar 2016-2017 în 10 scoli gimnaziale din mediul rural. Încă 20 de școli s-au alăturat Digitaliada în anul școlar 2017-2018, iar de la începutul anului școlar 2018 - 2019, alte 10 școli gimnaziale din mediul rural au fost selectate să facă parte din proiectul Fundației Orange. Programul a fost extins în alte 10 școli și în anul școlar 2019-2020, astfel că, în acest an, 50 de școli gimnaziale din mediul rural implementează la clasă predarea și evaluarea digitală.

Școlile alese prin concurs sunt sprijinite să adopte metode digitale în predarea Matematicii și a TIC-ului și sunt dotate cu un laborator digital (tablete, laptop-uri, videoproiectoare), un set de aplicații și jocuri educative încărcate pe tablete, iar profesorii beneficiază de sesiuni de formare, proiecte didactice, ghiduri de predare și suport tehnic pentru a utiliza resursele digitale la clasă. 


Ediția 2019-2020

Școala Gimnazială Șieu
Șieu, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Sânpetru
Sânpetru, județul Brașov
Școala Gimnazială „George Coșbuc”
23 August, județul Constanța
Școala Gimnazială nr. 1 Roata de Jos
Roata de Jos, județul Giurgiu
Școala Gimnazială Bretea Română
Bretea Română, județul Hunedoara
Școala Gimnazială Recea
Recea, județul Maramureș
Școala Gimnazială Acățari
Acățari, județul Mureș
Școala Gimnazială Deveselu
Deveselu, județul Olt
Școala Gimnazială „Mitropolit Iacob Putneanul”
Putna, județul Suceava
Școala Gimnazială „Ion C. Constantinescu”
Roești, județul Vâlcea

Ediția 2018-2019

Școala Gimnazială Uriu
Uriu, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Costești
Costești, județul Buzău
Liceul Tehnologic „Sfântul Dimitrie”
Teregova, județul Caraș-Severin
Școala Gimnazială Luna de Sus
Luna de Sus, județul Cluj
Școala Gimnazială „Nicolae Russu”
Sita Buzăului, județul Covasna
Școala Gimnazială Dragomirești
Dragomirești, județul Dâmbovița
Școala Profesională „George Coșbuc"
Medieșu Aurit, județul Satu Mare
Școala Gimnazială „Matei Basarab”
Turnu Roșu, județul Sibiu
Școala Gimnazială „Ionel Miron”
Ivănești, județul Vaslui
Școala Gimnazială Tîmboești
Tîmboești, județul Vrancea

Ediția 2017-2018

Școala Gimnazială nr. 1 Vlădești
Vlădești, județul Argeș
Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”
Nicolae Bălcescu, județul Bacău
Școala Gimnazială nr. 1 Sântandrei
Sântandrei, județul Bihor
Școala Gimnazială Petriș
Petriș, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială Dudești
Dudești, județul Brăila
Școala Gimnazială Mircea-Vodă
Mircea-Vodă, județul Brăila
Școala Gimnazială nr. 1 Dragoș Vodă
Dragoș Vodă, județul Călărași
Școala Gimnazială "Mircea Luca" Băișoara
Băișoara, județul Cluj
Școala Gimnazială Corbii Mari
Corbii Mari, județul Dâmbovița
Școala Gimnazială nr. 1, Grivița
comuna Grivița, județul Galați
Școala Gimnazială "Profesor Mihai Dumitriu" Valea Lupului
Valea Lupului, județul Iași
Școala Gimnazială Eșelnița
Eșelnița, județul Mehedinți
Școala Gimnazială Comuna Sâncraiu de Mureș
Sâncraiu de Mureș, județul Mureș
Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau”, Vînători-Neamț
Comuna Vînători-Neamț, județul Neamț
Școala Gimnazială Ștefești
Ștefești, județul Prahova
Școala Gimnazială Racovița
Racovița, județul Sibiu
Școala cu clasele I-VIII Satchinez
Satchinez, județul Timiș
Școala Gimnazială „Dimitrie Negruțiu”, Pogonești
Pogonești, județul Vaslui
Școala Gimnazială Chiojdeni
Chiojdeni, județul Vrancea
Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, Gugești
Gugești, județul Vrancea

Ediția 2016-2017

Școala Gimnazială Solonț
comuna Solonț, județul Bacău
Școala Gimnazială „Tiberiu Morariu” Salva
comuna Salva, județul Bistrița-Năsăud
Școala Gimnazială nr. 1 Poiana Mărului
comuna Poiana Mărului, județul Brașov
Școala Gimnazială „Vasile Voiculescu", Pârscov
comuna Pârscov, județul Buzău
Școala Gimnazială Luna
comuna Luna, județul Cluj
Școala Gimnazială „Dimitrie Luchian”/„Ștefan cel Mare”
comuna Piscu, județul Galați
Școala Gimnazială Băcia
comuna Băcia, județul Hunedoara
Școala Gimnazială Muncelu de Sus
comuna Mogoșești-Siret, județul Iași
Școala Gimnazială Oporelu
comuna Oporelu, județul Olt
Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”
comuna Gălănești, județul Suceava


Platforma

Lansată în septembrie 2016, platforma www.digitaliada.ro încurajează crearea și partajarea de conținut educațional liber ce poate fi folosit de orice persoană din România. Puteți afla mai multe despre platformă consultând ghidul de utilizare.

Din noiembrie 2019, programul include si un learning management system gratuit – secțiunea Învățare și Testare online. Secțiunea Digitaliada Învățare și Testare online este locul unde directorii, profesorii, părinții și elevii au un cadru de predare, consolidare și testare interactiv, în timp real și complet gratuit. Această secțiune oferă instrumente dezvoltate special pentru evaluarea online și instrumente de comunicare pentru părinți - elevi - profesori - director.


CONCURS #DIGITALIADA

Concursul de materiale digitale se desfășoară anual pe platforma www.digitaliada.ro și premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original și open source. Concursul se adresează în principal cadrelor didactice din România, dar și tuturor persoanelor de peste 14 ani interesate să creeze și să distribuie materiale didactice în format digital. Cele mai bune materiale digitale sunt premiate cu echipamente electronice și IT.

A cincea ediție a concursului #Digitaliada se desfășoară în perioada 28 octombrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Toate detaliile legate de concursul #Digitaliada sunt disponibile în Regulament, pe care vă rugăm să îl consultați înainte de completarea formularului de înscriere in concurs.

Detalii despre materialele câștigătoare, pentru fiecare dintre cele patru ediții (2017, 2018, 2019, 2020), sunt disponibile în secțiunea Materiale premiate

Puteți înscrie materiale digitale în afara concursului prin formularul din secțiunea Alte resurse.Materiale Digitale

Digitaliada pune la dispoziția publicului larg o serie de materiale digitale educaționale, realizate în cadrul ambelor ediții ale proiectului #Digitaliada de profesorii si autorii parteneri #Digitaliada și de cadrele didactice sau alte persoane interesate de acest domeniu. Aceste resurse pot fi folosite, la alegerea profesorului, în procesul de predare la ciclul gimnazial. 


Parteneri ediția pilot

Proiectul pilot Digitaliada a fost derulat de Fundația Orange și implementat de Asociația Digital Bridge (fostă Actori Europeni), Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. Proiectul Digitaliada s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

Fundația Orange se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Principala directie de implicare a Fundatiei Orange o reprezinta educația digitală in mediul rural. De asemenea, Fundația Orange susține integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Ȋmpreună cu instituții și organizații non-guvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul acestor persoane.

Asociația Digital Bridge (fostă Asociația Actori Europeni) derulează proiecte europene de interes public și organizează evenimente specializate de informare privind politici publice naționale și europene. Organizația implementează o abordare modernă în activitățile și programele sale prin acordarea unui rol principal instrumentelor TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor). În acest sens, organizația acționează ca un facilitator de comunicare între comunități de specialiști într-o manieră care susține transparența și inovația.

Asociația Societatea Online este o organizație non-guvernamentală cu experiență în programe de cercetare și comunicare. Principalul proiect al organizației este platforma civică www.contributors.ro. Prin această inițiativă, asociația urmărește să ofere perspective proaspete asupra temelor mari ale zilei și să reintroducă în spațiul public subiecte insuficient explorate.

Asociația Cartea Daliei urmărește promovarea utilizării tehnologiei și materialelor digitale în școlile din România, în particular în rândul instituțiilor dedicate copiilor cu dizabilități. Organizația se folosește de metode ludice de educație dezvoltate pentru tablete pentru a crește performanța școlară a copiilor și pentru a le oferi motivații suplimentare pentru rămânerea în sistemul de învățământ.

Fundația Noi Orizonturi urmărește promovarea unor modele de educație prin experiență de calitate, centrate pe dezvoltarea abilităților de viață în rândul tinerilor. Organizația derulează programe de educație nonformală la nivel național și internațional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18/19 ani.