Fundația Orange

Despre


Program

Digitaliada este un program de educație digitală ce încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor.

Programul Digitaliada este derulat și implementat de Fundația Orange, cu avizul Ministerului Educației, și are mai multe componente:

  • sprijinirea școlilor să adopte metode digitale în predarea la clasă,
  • hub-ul de resurse educaționale gratuite www.digitaliada.ro,
  • platforma Digitaliada de învățare și testare online www.platformadigitaliada.ro,
  • concursul anual de materiale digitale.

În anul 2016, Digitaliada a început cu un proiect-pilot în 10 școli, iar până în prezent a fost extins în 101 de școli din România.

Hub de materiale digitale

Digitaliada încurajează crearea și partajarea de conținut educațional liber ce poate fi folosit de orice persoană din România.

Materialele digitale educaționale realizate în cadrul proiectului de profesorii si autorii parteneri, precum și de alte cadre didactice sau persoane interesate de acest domeniu, sunt disponibile gratuit pe hub-ul www.digitaliada.ro. Aceste resurse pot fi folosite de orice profesor în procesul de predare.

Citește ghidul de utilizare și descoperă materialele în secțiunea eConținut.

Platforma Digitaliada

Din noiembrie 2019, programul include și un Learning Management System gratuit – secțiunea platforma Digitaliada de învățare și testare online.

Platforma Digitaliada este locul unde directorii, profesorii, părinții și elevii au un cadru de predare, consolidare și testare interactiv, în timp real și complet gratuit. Platforma oferă instrumente dezvoltate special pentru evaluarea online, gestionarea claselor virtuale, susținerea orelor prin videoconferințe, precum și instrumente de comunicare și raportare a activității.

Concurs #Digitaliada

Concursul de materiale digitale se desfășoară anual pe www.digitaliada.ro și premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original și open source. Concursul se adresează în principal cadrelor didactice din România, dar și tuturor persoanelor interesate să creeze și să distribuie materiale didactice în format digital. Cele mai bune materiale digitale sunt premiate cu echipamente electronice și IT.

Înscrierile în ediția #Digitaliada 7.0 s-au desfășurat în perioada 31 martie 2023 – 31 mai 2023.

Descoperă toate resursele câștigătoare din edițiile anterioare în secțiunea Materiale premiate.

Vezi materiale digitale înscrise în afara concursului în secțiunea Alte resurse.

Școlile Digitaliada

De la proiectul-pilot lansat în 2016 în 10 școli din mediul rural, Digitaliada s-a extins în fiecare an și a ajuns la 101 școli gimnaziale care sunt sprijinite să adopte și să utilizeze la clasă resurse digitale, în urma sesiunilor de formare cu profesorii.

În ediția a VII-a Digitaliada, 51 de noi școli gimnaziale vor fi incluse în programul de educație digitală din anul școlar 2022-2023.

Peste 2.000 de profesori din Școlile Digitaliada selectate în această ediție vor beneficia gratuit de cele două cursuri Digitaliada acreditate de Ministerul Educației și, în plus, de seminare naționale și regionale, respectiv ateliere, fizice sau online.

O altă noutate a ediției din 2022-2023 a programului va fi adusă de activitățile suplimentare dedicate elevilor, cum ar fi ateliere de dezvoltare personală și programare. Peste 20.000 de elevi vor beneficia de aceste activități.

Află mai multe despre fiecare școală Digitaliada.

Parteneri ediția pilot

Proiectul pilot Digitaliada a fost derulat de Fundația Orange și implementat de Asociația Digital Bridge (fostă Actori Europeni), Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. Proiectul Digitaliada s-a desfășurat cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.

Fundația Orange se implică în comunitate prin realizarea unor proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Principala directie de implicare a Fundatiei Orange o reprezinta educația digitală in mediul rural. De asemenea, Fundația Orange susține integrarea socială a persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz. Ȋmpreună cu instituții și organizații non-guvernamentale specializate, Fundația Orange dezvoltă proiecte de educație, cultură, sănătate și integrare socială în sprijinul acestor persoane.

Asociația Digital Bridge derulează proiecte europene de interes public și organizează evenimente specializate de informare privind politici publice naționale și europene. Organizația implementează o abordare modernă în activitățile și programele sale prin acordarea unui rol principal instrumentelor TIC (tehnologia informației și a comunicațiilor). În acest sens, organizația acționează ca un facilitator de comunicare între comunități de specialiști într-o manieră care susține transparența și inovația.

Asociația Societatea Online este o organizație non-guvernamentală cu experiență în programe de cercetare și comunicare. Principalul proiect al organizației este platforma civică www.contributors.ro. Prin această inițiativă, asociația urmărește să ofere perspective proaspete asupra temelor mari ale zilei și să reintroducă în spațiul public subiecte insuficient explorate.

Asociația Cartea Daliei urmărește promovarea utilizării tehnologiei și materialelor digitale în școlile din România, în particular în rândul instituțiilor dedicate copiilor cu dizabilități. Organizația se folosește de metode ludice de educație dezvoltate pentru tablete pentru a crește performanța școlară a copiilor și pentru a le oferi motivații suplimentare pentru rămânerea în sistemul de învățământ.

Fundația Noi Orizonturi urmărește promovarea unor modele de educație prin experiență de calitate, centrate pe dezvoltarea abilităților de viață în rândul tinerilor. Organizația derulează programe de educație nonformală la nivel național și internațional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 18/19 ani.