Fundația Orange

Testimoniale


Florin Viu, profesor câștigător a trei ediții, astăzi membru al juriului

Florin Viu, profesor câștigător a trei ediții, astăzi membru al juriului

Mi s-a propus să colaborez cu colegi din Republica Moldova, o colegă de la Târgu Mureș s-a oferit să traducă materialele mele în limba maghiară pentru elevii de acolo, munca mea e folositoare multor alți profesori

Cochetez cu realizarea conținutului educațional în format digital încă de la începutul carierei mele de profesor. Lipsa infrastructurii și dotării laboratoarelor de chimie, nevoia de a atrage elevii spre materiile pe care le predau, dar și dorința mea de a-mi face meseria mai ușoară și într-un mod mai plăcut pentru elevi, m-au făcut să mă îndrept spre crearea de materiale digitale.

În cariera mea de profesor am schimbat mai multe școli. Până să ajung la Fălticeni, în perioada 2013 – 2022, am fost profesor de Biologie și Chimie la Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” din Baia. Școala era bine dotată, existau cabinete și laboratoare, calculatoare și videoproiectoare în fiecare sală de clasă.

Atunci mi-am îmbunătățit materialele, iar cele de chimie au fost foarte apreciate, atât de elevi cât și de colegii profesori și inspectori. Pandemia m-a găsit pregătit, pentru că multe dintre aceste materiale erau deja în format digital, reunite pe site-ul „Lecții biologie și chimie pentru gimnaziu” pe care elevii îl puteau accesa de pe orice dispozitiv conectat la internet.

De #Digitaliada am aflat în 2019 în microbuzul cu care mă deplasam la serviciu. Aveam experiența participării cu câțiva ani înainte la un concurs pentru resurse informatice destinate predării Chimiei în cadrul proiectului e-Chimie, de la care m-am întors cu Premiul al II-lea. Am decis să particip în acel an cu câteva materiale, două lecții mai scurte, și un auxiliar pentru clasa a VIII-a, materiale care erau realizate pe programa veche și erau îmbunătățiri ale materialului cu care deja câștigasem un concurs.

Concursul din 2019 este primul la care am luat parte, iar experiența a fost una dintre cele mai plăcute, pentru că toate cele trei materiale înscriseau fost acceptate. Aveam nevoie de o recunoaștere pentru ele, aceasta fiind și motivația de a participa la #Digitaliada de mai multe ori. M-am hotărât să repet experiența participării la Concursul #Digitaliada și în anul următor, de această dată cu două materiale, unul la Chimie la secțiunea „Alte materiale educaționale” și unul la Biologie la secțiunea „Proiectare didactică”.

Auxiliarul de chimie pentru clasa a VII-a a fost acceptat și desemnat câștigător. În anul următor, am participat cu site-ul „Lecții Biologie și Chimie pentru Gimnaziu” la secțiunea „Aplicații”, platformă la care lucrez de aproape 10 ani și care se bucură de popularitate în rândul elevilor, cu peste 1 milion de accesări. În 2021 am realizat și două laboratoare virtuale de chimie, unul pentru clasa a VII-a, care reunea experimentele din Auxiliarul finalizat în 2020 și unul pentru clasa a VIII-a, realizat împreună cu doamna profesor Valerica Ignătescu de la Liceul Teoretic „Filadelfia” din Suceava.

Ambele laboratoare au fost realizate cu PowerPoint care s-a dovedit a fi o unealtă interactivă minunată. În ceea ce privește laboratorul virtual pentru clasa a VIII-a (2022) mi-am propus să creez videoclipuri separate pentru fiecare experiment și să le reunesc întru-un playlist pe care să-l utilizez mai apoi în timpul orelor.