Fundația Orange

Media


În vizită la Școala Gimnazială Tîmboești - locul unde elevii sunt conștienți de propriul progres

În vizită la Școala Gimnazială Tîmboești - locul unde elevii sunt conștienți de propriul progres

La Școala Gimnazială Tîmboești, județul Vrancea, copiii au înțeles utilitatea tabletelor și aplicațiilor și văd singuri efectele bunei lor folosiri. Ba mai mult, reușesc să conștientizeze propriul progres la școală, dar și pe cel al colegilor.

Și elevii, dar și profesorii lor, sunt în plin proces de descoperire a lumii digitale și învață cum să țină pasul cu mersul acesteia. 

 

"Pentru mine, Digitaliada a însemnat și înseamnă foarte mult”, spune Ana Gavrilescu, directoarea Școlii Gimnaziale Tîmboești. "Am intrat în proiect în a treia ediție, iar pentru noi a fost un lucru extraordinar că am reușit să întrăm de la prima aplicație. Dar chiar dacă nu câștigam și nu era pozitivă intrarea noastră în proiect, tot aș fi încercat până intram în proiect”, continuă aceasta. 

Cuvintele doamnei director oglindesc filosofia de viață a unui campion. Fost atlet de performanță, acum profesor de Educație fizică, Ana Gavrilescu și-a lăsat deja o amprentă puternică în comunitate: conduce singura școală din județ cu echipă de performanță la oină și a câștigat anul trecut competiția pentru intrarea în proiectul Digitaliada. Vorbind despre ce a adus nou proiectul Digitaliada, Corina Antonache, profesoară de fizică și TIC, menționează "creșterea interesului copilului spre a învăța mai mult, dorința de a veni la școală, mai ales că în zona noastră părinții merg și în alte zone pentru a munci, uneori își iau și copiii cu ei; iar copiii doresc să rămână în școala noastră pentru că văd diferențele între școli”.   

"Mai mult, sunt copii pe care părinții îi opresc la muncă, să aibă grijă de gospodărie, dar în zilele în care au informatică și se știe că se lucrează pe tablete și se intră în laborator, copiii chiar nu lipsesc. Și atunci impactul este extraordinar”, completează doamna director. "Când mă duc cu tableta în clasă, copiii se luminează la față”, spune Liliana Botez, profesoara de matematică de la școala Tîmboești. "Doamna, pe tabletă, lucrăm altfel!, îmi spun. Probabil s-au săturat și ei de cretă, de caiete, de ascultat la tablă. Pe tabletă este altfel, răspunsurile sunt spontane. E nou și le place”.

Mărturiile sincere ale elevilor sunt cele mai grăitoare și le demonstrează cadrelor didactice că toată dedicarea lor își găsește un ecou în ei. "Sunt în clasa a VI-a și îmi place foarte mult să fac orele pe tabletă, mai ales matematica și informatica", spune elevul Florin Filimon. "Îmi place foarte mult să lucrez în aplicații cum ar fi Scratch, Tinker, Quizis și altele. Când voi fi mare vreau să lucrez în domeniul IT, developer sau ceva asemănător”, ne spune cu seriozitate Rareș Antonache. 

Copiii au înțeles perfect utilitatea tabletelor și aplicațiilor și văd singuri efectele bunei lor folosiri. "Părerea mea despre Digitaliada este că poți învăța mai repede, înțelegi mult mai bine lecțiile de zi cu zi, exercițiile sunt mult mai simple", spune Costin Dumitru Slova, elev în clasa a VII-a. Copiii reușesc să vadă propriul progres, dar și pe al altor colegi: "Aceste tablete atrag copiii la școală, îi ajută să învețe mai mult. Avem un exemplu la noi în clasă, un băiat. De când a apărut acest proiect cu tabletele știe mult mai mult, are note mult mai frumoase față de anii precedenți și este mult mai activ la ore”, spune Alex Florin Vlad, elev în clasa a VII-a. 

Firește, copiii le povestesc și părinților cum este la școală, astfel că aceștia sunt la curent cu ultimele noutăți: "Am un băiat în clasa a VII-a și îi place la școală, mai mult tableta, că asta e fascinația unui copil: să învețe matematică, fizică, totul pe tabletă”, spune Ramona Dobrin, părinte.

Inspectoratul școlar județean este alături de toate școlile Digitaliada din județ și susține acest proiect. "Despre acest proiect am numai cuvinte de laudă”, menționează Dorin Cristea, inspector școlar general Vrancea. "Este a treia unitate școlară în județul Vrancea care beneficiază de acest proiect și ne bucurăm foarte mult, având în vedere că acest proiect ajunge acolo unde trebuie: exact la copiii care au mare nevoie de cunoștințe, de aparatura necesară, pentru că ei nu beneficiază de aceste instrumente acasă. Ca atare, bucuria lor este imensă și atracția spre școală e mult mai intensă", a completat domnul inspector.

Doamna director încheie seria mărturisirilor despre experiența Digitaliada în școala din Tîmboești cu o trăire personală: "Am făcut sport de performanță, iar în momentul când eram pe podium și cânta imnul României, pentru mine era extraordinar. La fel am simțit în momentul în care am câștigat acest proiect și am realizat că și la școala noastră o să putem face lucruri deosebite pentru acești copii”. 

 

Digitaliada@Tîmboești