Fundația Orange

Media


În vizită la Școala cu clasele I-VIII Băișoara – școala în care se cultivă respectul, asumarea și educația digitală

În vizită la Școala cu clasele I-VIII Băișoara – școala în care se cultivă respectul, asumarea și educația digitală

FOTO: Tehnologia digitală la ora de mate


Este ușor să înveți a merge! Important este încotro te îndrepți! Știm că nu toți copiii sunt la fel, de aceea noi, împreună cu familia ta, te călăuzim spre reușită și împlinire, căci tu ne reprezinți!

Acesta este motto-ul Școlii Gimnaziale "Mircea Luca" din comuna Băișoara, județul Cluj, iar din discuțiile pe care le-am avut cu elevii de aici, am înțeles că responsabilitatea, asumarea și respectul sunt baze pentru evoluție, nu cuvinte în vânt. 

Pentru ca școala gimnazială din Băișoara să ofere acces la educație tuturor copiilor, comunitatea a construit o școală primară sus, în munte. Școala din comuna Muntele Băișorii este locul unde copiii muntelui deslușesc tainele cititului de la doamna Adolfina Grozav, singurul învățător, pentru a merge apoi la Școala Gimnazială "Mircea Luca" din Băișoara. Copiii care învață aici au povești de viață care pot inspira filme. Așa îi educă doamna învățătoare, să fie hotărâți și cu drag de carte, astfel încât la nici 14 ani, mulți dintre ei se trezesc în zorii zilei și merg pe jos câțiva kilometri buni, până la stația de autobuz care îi duce la școală. Asta înseamnă că educația și-a atins scopul.

Digitaliada@Școala Băișoara


Probabil că muntele îi face pe oameni mai puternici. Așa se explică modul în care profesorii, părinții și elevii de la Școala Gimnazială "Mircea Luca" din Băișoara au înțeles că viitorul depinde de cei mai mici dintre noi. Așa s-a ajuns la un sistem care dă roade: cei mari oferă, cei mici primesc, acumulează și devin oameni mari.

„Mă ajută dorința de a veni la școală, mă ajută profesorii, mă ajută tehnologia, mă ajută tot ce este în școala aceasta. Și școala mă ajută pentru că este frumoasă și renovată”, spune Angelina, elevă în clasa a V-a la Școala Gimnazială "Mircea Luca", Băișoara. Recunoaște că oboseala o învinge, câteodată, dar așa determinare și drag de carte, rar am întâlnit.

„Copiii aceștia știu de mici ce e munca. Majoritatea ajung târziu acasă și noi suntem conștienți că nu au timp pentru teme. Mai bine lucrez eu cu ei și ei se bucură. Dacă elevul vine cu drag la școală, el va face tot ce îi cere profesorul. Iar Digitaliada îi face pe copii să vină cu drag la școală, iar pe mine m-a aruncat în epoca modernă”, spune doamna Narcisa Moncea, profesoara de T.I.C.

Odată cu implementarea proiectului Fundației Orange în Școala din Băișoara, profesorii au avut ocazia să își îmbunătățească modul de predare. Datorită proiectului Digitaliada s-a scurtat timpul învățării teoretice și a crescut intervalul alocat aplicațiilor practice. Lecțiile ce până anul trecut necesitau ore întregi de explicații și efort de imaginație din partea elevilor, astăzi, cu ajutorul tabletelor și al aplicațiilor, sunt mai ușor de înțeles și asimilat. „Îmi doream să ajung la o școală în care să aplic ceea ce am învățat la facultate. Le-am arătat elevilor mei aplicația GeoGebra înainte de Digitaliada, dar acum, când fiecare elev are tableta lui, lucrurile stau mult mai bine”, afirmă Nicoleta Duma, profa de mate.

Curiozitatea profesorilor și entuziasmul elevilor au făcut-o pe Lucreția Presecan, directorul școlii, să aplice la Digitaliada. Astăzi, este conștientă de evoluția înregistrată atât de corpul profesoral, cât și de elevi, dar și de creșterea gradului de comunicare între elev și profesor. „De multe ori, copiii ne învață pe noi, pentru că se pare că ei prind mult mai ușor decât noi, cei care nu avem atâta îndemânare în ale tehnologiei. Facem schimb de informații și toată lumea evoluează”, afirmă doamna director.