Fundația Orange

Media


Lucia Grosu, profesor de mate: Eu am încetat să fiu dascălul Isoscel

Lucia Grosu, profesor de mate: Eu am încetat să fiu dascălul Isoscel

FOTO: Lucia Grosu, profesoară de matematică la Școala cu Clasele I-VIII Satchinez, județul Timiș


Profesorul modern este acel profesor care este capabil să aducă în procesul de învățare toate mecanismele prin care elevii săi să poată asimila corect și complet informațiile transmise la ore.

Pe viziunea acestor profesori s-a bazat și proiectul Digitaliada, prin care Fundația Orange oferă școlilor selectate, din mediul rural, acces la tehnologie digitală educațională. Lucia Grosu, profesor de matematică la Școala Satchinez, județul Timiș, este unul dintre dascălii care a ales să se familiarizeze cu educația digitală, cu tabletele și aplicațiile, pentru a-și transforma orele de matematică în adevărate incursiuni în lumea cunoașterii.

Digitaliada: Ce reprezintă pentru dumneavoastră educația digitală?

Prof. Lucia Grosu: Reprezintă viitorul. Este clar că nu mai putem trăi fără, trebuie să ne adaptăm și noi, profesorii, și să îi obișnuim și pe elevi ca încă de pe acum să pășească în viitor, cu ajutorul tehnologiei digitale.

Digitaliada: Vă mai aduceți aminte prima oră în care ați folosit tabletele Digitaliada?

Prof. Lucia Grosu: Cel mai tare i-a bucurat pe cei mici că matematica poate să fie studiată cu ajutorul tabletelor. De atunci s-au obișnuit ca orele noastre de mate să se desfășoare în laboratorul Digitaliada și sunt foarte bucuroși să aibă acces la tehnologie modernă.

Digitaliada: Proiectul Digitaliada este în școala din Satchinez de la începutul anului școlar 2017-2018. Există schimbări în comportamentul elevilor, percep altfel orele de matematică?

Prof. Lucia Grosu: Elevii sunt mult mai interesați de ora de matematică, inclusiv cei mai puțin prieteni cu materiile exacte, vin la oră pentru că știu că mergem în laborator. Este o tentație pentru toată lumea pentru că își doresc să aibă acces la tablete și la aplicațiile primite.

Digitaliada: Pentru dumneavoastră, ca profesor, educația digitală reprezintă un plus?

Prof. Lucia Grosu: Desigur. Nu avem noi timpul de care avem nevoie pentru a lucra cu elevii pe tablete. În viziunea mea, un neajuns este reprezentat de faptul că examenele naționale nu se desfășoară pe tablete, iar programa extrem de stufoasă nu ne permite să alocăm timpul necesar studiului pe tablete.

Tabletele le aduc zâmbetul pe buze copiilor, iar între elevi și profesor se transmite reciproc o stare de bine, de destindere, perfectă acumulării de informații noi. Ora noastră de matematică este una modernă, iar eu nu mai sunt Profesoara Isoscel.