Fundația Orange

Primul Razboi Mondial-Romania

Concurs

valerubombardieru

Trimis la 31.05.2023

Istorie
ISTORIE, VII, VIII MEDIU PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Romania intra in 1916 de partea Antantei in razboi.Sunt invinsi de bulgari,ca un an mai tarziu sa obtina victorii mari impotriva germanilor.Pe atunci,la tronul Romaniei se aflau Regina Maria si Ferdinand I.
Razboiul a lasat urme mari pe teritoriul Romaniei ,multi copii ramanand orfani.


Conținut video


Documente


Declanșarea Primului Război Mondial a găsit România într-o situație delicată. Era legată printr-un tratat defensiv de Tripla Alianță și, implicit, de Austro-Ungaria, țară care ocupa Transilvania și Bucovina, provincii locuite de români. De cealaltă parte, România ar fi fost nevoită să se alieze cu Rusia, dușmanul tradițional, țară care la rândul ei ocupa o veche provincie românească, respectiv Basarabia.După doi ani de neutralitate, când România își negociază intrarea în război cu reprezentanții ambelor tabere, la 4/17 august 1916 Bucureștiul semnează un tratat de alianță și o convenție militară cu Antanta, iar pe 14 august 1916 declară război Austro-Ungariei. Trupele române trec Carpații și țara intră în război cu scopul alipirii Transilvaniei, Banatului și Bucovinei. Evoluția ulterioară a evenimentelor din Rusia permite alipirea în plus a Basarabiei, făcând astfel posibilă realizarea Marii Uniri.Dupa o ofensiva reusita impotriva Puterilor Centrale ,armata romana a fost invinsa si a suferit pierderi semnificative.Fiind ocupata de Puterile Centrale ,Romania a trebuit sa semneze un tratat de pace dur.Aceasta perioada a fost una dificila pentru tara,dar a marcat si inceputul luptei pentru independenta si suveranitatea Romaniei..


Alte informații

Romania reuseste Marea Unire in 1918 .Unirea Basarabiei, a Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (așa-zisul Vechi Regat) a dus la constituirea României Mari. Ea a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei.Astfel, la finalul Primului Război Mondial, România obținea mai mult decât eliberarea românilor din Austro-Ungaria, pe care și-o propusese la începutul conflagrației. Începutul anului 1918 se anunța dezastruos, România semna în mai Pacea de la Buftea-București, un tratat de pace care-i aducea mari prejudicii în martie 1918 unirea Basarabiei cu România, în noiembrie unirea Bucovinei cu România, iar în decembrie unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.In timpul PRM ,Romania a pierdut aprox.300.00 de oameni iar economia tarii a fost grav afectata.


valerubombardieru

Romania, Comuna Mosna , Iași

Trimis la 31.05.2023 - 20:38


Materiale similare

Imnul SUA, preluat dintr-o piesă de petrecere din Anglia

Interdisciplinar
ISTORIE, VIII

Imnul SUA este un poem compus de Francis Scott Key, pe o melodie de petrecere din Marea Britanie.

"Ocolul Pământului în 80 de zile" de Jules Verne - traseul lui Phileas Fogg în Google Earth Pro

Interdisciplinar
ISTORIE, V, VI, VII, VIII

Probabil că, dacă ar fi avut la dispoziție instrumentele digitale de astăzi, Jules Verne ar fi realizat hărți interactive sau povești multimedia. Iată una dintre ele, bazată pe traseul lui Phileas Fogg din "Ocolul Pământului în 80 de zile".