Fundația Orange

Tendințe


Școala săptămânii: Gânduri de la Școala Gimnazială Șieu

Școala săptămânii: Gânduri de la Școala Gimnazială Șieu

De aproape 200 de ani, copiii din Șieu mergeau la școală după o rutină clară, ghidați cu blândețe de dascăli deprinși cu metode tradiționale de predare. Până într-o zi...

„După ce am intrat în proiect, parcă ne-am reinventat. Nicio oră nu mai este ca alta. Folosim, cât de mult posibil, mijloacele digitale. Intrăm zilnic în laboratorul digital, iar elevii sunt fascinați. Așteaptă cu nerăbdare orele de matematică pentru că știu că o să folosim alte și alte aplicații care ne duc tot mai adânc în lumea nebănuită a matematicii și informaticii”, spune Monica Simona German, directoarea școlii bistrițene.

Pentru școala din Șieu, aventura Digitaliada a început în 2019, cu doar câteva luni înainte de declanșarea crizei pandemice, dar proiectul este o cunoștință mai veche pentru profesorii de aici, datorită colaborării cu școlile Digitaliada din Salva și Petriș. Firește, resursele deschise create de comunitatea care s-a născut în jurul proiectului sunt de un real folos, dar cele mai utile s-au dovedit cele 25 de tablete puse la dispoziția elevilor. Profesorii s-au simțit, la rândul lor, sprijiniți în această perioadă plină de provocări.

„Cel mai neașteptat beneficiu pe care l-am primit în școala noastră au fost tabletele grafice. Profesorul de matematică, și nu numai, are un sprijin  enorm pentru că practic nu se mai folosește tabla deloc, se scrie direct în aplicațiile în care poate fi utilizată tableta grafică, se proiectează pe perete, iar elevii văd și urmăresc la o scară mărită tot ce face profesorul. Este cel mai minunat si de ajutor cadou. Pentru profesori e mană cerească tot ce ne oferă Digitaliada.”

Elevi și profesori deopotrivă îmbină azi utilul cu plăcutul. Cu toții declară că aplicația preferată în această școală este  Geogebra, un software matematic dinamic pentru toate nivelurile de educație care combină geometria, algebra, foile de calcul, graficele, statistica și analiza într-un pachet ușor de utilizat. 

Geogebra ajută la înțelegerea, învățarea și predarea matematicii într-o maniera nouă și mult mai atrăgătoare. Soft-ul dispune și de o versiune în limba română, poate fi utilizat offline sau online și descărcat gratuit de pe platforma www.geogebra.org. Folosirea sa în cadrul orelor de matematică se poate îmbina cu o varietate de metode didactice tradiționale astfel încât elevii să participe în procesul de instruire, să aprofundeze noțiunile și să demonstreze anumite construcții geometrice 2D sau 3D. Astfel, orele de matematică devin mai plăcute și mai atractive, iar elevii au ocazia să își formeze o nouă perspectivă asupra matematicii, la propriu și la figurat.

Intrarea în proiectul Digitaliada a fost și pentru școala din Șieu o gură de oxigen în contextul școlii online: „Resursele digitale, după experiența pandemiei, mi-au arătat și demonstrat încă o dată că e minunat să facem parte din acest proiect. Nicio secundă nu mi-am făcut griji că nu o să fim pregătiți. Practic, aveam un atu față de alte școli, pentru că foloseam deja în mare măsură resursele digitale”, explică directoarea Simona German.

Programul Digitaliada a fost încă o ocazie pentru dascălii bistrițeni să confirme că există o mulțime de oportunități prin care poți transforma școala, o poți face mai atractivă, că doresc mereu să se reinventeze ca profesori, conștienți că asta va atrage după sine o altă atitudine din partea elevilor. Mai mult:

„Suntem deschiși în promovarea experienței noastre în Digitaliada, lucru pe care l-am făcut și continuăm să îl facem prin activități demonstrative, seminarii, promovare online. Am vrea să știe toți colegii de la celelalte școli că îi apreciem pentru creativitatea de care dau dovadă mereu în meseria de dascăl și ne dorim în fiecare zi să fim mai buni, mai înțelepți, încercăm să folosim cât mai mult posibil aplicațiile oferite de proiect, în speranța că o să motivăm copiii tot mai mult să fie implicați în viața școlii, să devină mai buni.Nu în ultimul rând, vrem să se știe că școala noastră pune în centrul preocupărilor ei elevul pe care vrem să îl pregătim cât mai bine posibil pentru următoarea integrare în liceu, în școli profesionale și în viață.”

Date de contact

Școala Gimnazială Șieu, județul Bistrița-Năsăud

E-mail: scoala_sieu[at]yahoo.com

Telefon: +40263260130

Director: Simona Monica German

***

Școala Gimnazială Șieu, județul Bistrița-Năsăud, este una dintre cele 10 școli selectate în ediția a IV-a Digitaliada.