Fundația Orange

Tendințe


Seminar Digitaliada, 9-11 ianuarie 2020: “Profesori de profesori”, pentru elevi

Seminar Digitaliada, 9-11 ianuarie 2020: “Profesori de profesori”, pentru elevi

În perioada 9-11 ianuarie 2020 a avut loc la București o nouă sesiune de formare în educația digitală, concepută pentru directorii și profesorii de matematică și TIC din școlile selectate în Digitaliada 4.0. 

Directorii și profesorii de matematică și TIC au discutat despre instrumentele și conținutul digital educațional pentru semestrul al II-lea. Cadrele didactice s-au familiarizat cu instrumentele digitale, care, datorită Digitaliada, au ajuns să fie elemente esențiale la clasă. 

"Există această dorință a profesorilor de a participa la cursuri cu care să poată învață ceva în plus”, ne-a mărturisit Măria Rus, director la Școala Gimnazială Luna, Cluj.

La eveniment, care a avut loc în perioada 9-11 ianuarie 2020, au participat 45 de profesori și directori: "Când merg în fața elevilor, eu trebuie să fiu pregătit și atunci trebuie să fiu cu 2-3 pași înaintea lor. Aici (n.red. la sesiunile de formare Digitaliada) suntem noi elevi. Mare parte din lucrurile pe care le facem, le și aplicăm cu tableta în față”, ne-a spus Viorel Iulian Cîrdei, profesor TIC la Școala Gimnazială "Mitropolit Iacob Putneanul”, Putna. 

Pentru ca profesorii să apară cât mai pregătiți în fața elevilor,  seminarul a însumat un total de 24 de ore de formare pentru utilizarea metodelor digitale și în cadrul acestuia au fost folosite 35 de aplicații digitale pe tablete și 8 ghiduri de predare digitală.  Despre atmosfera de la cursurile de formare, Eva Szasz, profesor de limba engleză cu competențe TIC la Școala Gimnazială Acățari, ne-a mărturisit că la seminar "nu te plictisești, ești constant entuziasmat, motivat, te face să fii mult mai creativ”.

Profesorii își doresc să se întoarcă la clasă cu un bagaj de informații practice pe care să le transmită mai departe elevilor. Și în ianuarie, seminarul Digitaliada a reușit să le ofere profesorilor instrumentele necesare pentru a putea pune în aplicare orele digitale, de care elevii sunt atât de încântați. 

"Profesorii din Școala Gimnazială Deveselu, când au nevoie de lămuriri suplimentare în afara sesiunilor de formare apelează la formatori. Avem un schimb de experiență benefic și pe derularea semestrelor”, a explicat Eugen Negrilă, director la Școala Gimnazială Deveselu. 

Digitaliada la clasă

După sesiunile de formare în educația digitală, profesorii se întorc la clasă și încearcă să le insufle elevilor tot ceea ce au învățat, transformând orele tradiționale în lecții digitale.
"Copiii înțeleg mai bine geometria”, "copiilor le place foarte mult Geogebra”, "cei slabi au crescut foarte mult”, "acum, elevii abia așteaptă următorul test pe tabletă”- acestea sunt doar câteva dintre impresiile pe care elevii le-au lăsat profesorilor care au participat la sesiunile de formare și care predau la școlile Digitaliada.

Seminar București, 9-11 ianuarie 2020