Fundația Orange

Media


Toontastic 3D – o aplicație fantastică de utilizare la clasă prin care elevii își pot crea și regiza propriile povești

Toontastic 3D – o aplicație fantastică de utilizare la clasă prin care elevii își pot crea și regiza propriile povești

Credem că este necesar să le oferim elevilor, în special celor din învățământul primar și gimnazial resurse alternative, interactive care să-i ajute să-și dezvolte spiritul practic, creativitatea și mai ales competențele digitale.

De aceea, am decis ca în fiecare lună să vă prezentăm câte o aplicație utilă pentru a-i ajuta să se bucure de o experiență de învățare diferită. Toate aceste aplicații sunt gratuite și pot fi utilizate ca resurse complementare de fixare a cunoștințelor.

Toontastic 3D este o aplicație universală în limba engleză, în care poți desena, schița, nara și crea propria ta lume sau poveste animată. Recomandată în special elevilor din învățământul primar și gimnazial, dar nu numai, aplicația este intuitivă și ușor de folosit pentru a construi povești, pentru a dezvolta propriul jurnal de știri, personaliza design-uri, animații sau orice alte materiale care îi inspiră pe copii. În plus, aceasta poate fi o resursă foarte bună pentru a ajuta la integrarea copiilor care întâmpină dificultăți în participarea la activitățile din clasă.

Valentina David, profesoară de limba și literatura română la Școala Gimnazială „George Coșbuc”din județul Constanța, utilizează aplicația Toontastic 3D împreună cu elevii ei din clasa a V-a. „În cadrul materiei pe care o predau vorbim și despre compunerea narativă, care presupune stabilirea unor momente ale subiectului, crearea unei introduceri, a cuprinsului și a încheierii, iar Toontastic 3D ne permite să facem acest lucru într-un mod interactiv, animat, cu imagini și voce, adică să însuflețim povestea. Elevii sunt entuziasmați atunci când lucrează cu această aplicație și îi motivează faptul că pot fi scenariștii și regizorii propriilor compuneri. Pentru început le explic teoretic etapele creării unei povești, le dau un subiect – potrivit pentru planșele disponibile în aplicație, după care aceștia își scriu compunerile și își împart rolurile. Al treilea pas este regia, unde fiecare își va înregistra și anima partea sa.”

„Una dintre poveștile pe care le-au creat elevii mei este „Povestea din Pădure”. Sarcina a fost să compună și ulterior să transpună în aplicație aventurile unui grup de copii plecați în drumeție, cu cortul. După un traseu lung și anevoios, personajele din „Povestea din Pădure” hotărăsc să-și instaleze cortul, ca să-și dea seama, într-un final, întâlnindu-se cu tatăl lor, că se află încă în curtea casei”, a adăugat profesoara de limba și literatura română.

Deci, să vedem care sunt opțiunile aplicației și care este structura pe care o oferă utilizatorilor pentru a-și construi poveștile:

  • Primul pas pe care îl pot face este să-și aleagă dintre personajele deja create în aplicație (de la pirați la roboți și alte personaje care le pot trezi imaginația) sau își pot desena propriile avatare folosind ustensilele 3D din aplicație.
  • După care pot trece direct la conturarea poveștii sau a filmulețului pe firul narativ ales de ei, într-unul dintre cele trei formate disponibile: povești scurte, povești clasice sau raport științific.
  • Își pot personaliza aventurile și poveștile integrând poze cu ei sau alte elemente care-i definesc, pot alege dintre pozele sau înregistrările video pe care deja le au în telefon sau pe tabletă și își pot folosi propria voce pentru a nara povestea. De asemenea, pot mixa propria coloană sonoră, cu ajutorul pieselor pe care le regăsesc în aplicație.
  • Iar la final, nu le rămâne decât să descarce povestea video pentru a o împărtăși cu prietenii și familia.

Chimia și fizica, două materii pragmatice, cu exerciții și probleme de rezolvat, pot deveni și ele subiect de povești în aplicația Toontastic 3D. Elevii de la Școala Gimnazială Șieu, ghidați de doamna profesoară Diana Sălăgean, au creat povești despre apă, sol, aer și ecologie, ceea ce le-a oferit oportunitatea de a testa și o altfel de experiență la clasă.

Toontastic este utilă în cadrul acelor ore de fizică și chimie care implică creativitatea și fixarea cunoștințelor prin studiu individual sau în echipe și ulterior realizând dialoguri între personaje. Elevii sunt cei mai entuziasmați și participă cu plăcere la aceste animații, lucrează în echipe de câte doi membri, împărtășesc idei, descoperă împreună informația, realizează dialogul, se înregistrează și devin creatorii propriilor animații cu informații specifice orei de chimie. Asemenea aplicații interactive îi implică pe elevi, aceștia nu mai sunt doar simpli spectatori, ci mici exploratori și chiar actorii orei de curs.

Pe lângă proiectele „Respiră un aer curat”, „Reciclează selectiv”, „Fii responsabil”, elevii s-au aventurat într-un proiect comun numit „Implică-te” și, după cum îi spune și numele, fiecare dintre ei a venit cu câte un cuvânt care prezintă cel mai bine acțiunile și modul în care se implică în protecția mediului înconjurător”, ne-a povestit Diana Sălăgean.

Aplicația Toontastic 3D poate fi utilizată ca o resursă complementară de învățare și exersare, cu atât mai mult în contextul în care integrarea elevilor ucraineni reprezintă o provocare destul de importantă în școlile din țară. Toontastic 3D este astfel o metodă prin care putem să-i ajutăm să-și dezvolte și exerseze cunoștințele și competențele, să primească sprijinul de care au nevoie, să comunice mai ușor și de asemenea, să aibă parte de o experiență de care să se bucure.