Fundația Orange

Comunicate de presă


30 de școli încep anul școlar în Digitaliada

30 de școli încep anul școlar în Digitaliada

București, 21 septembrie 2017. Datorită rezultatelor încurajatoare înregistrate în ediția pilot din 2016, Fundația Orange anunță dezvoltarea programului Digitaliada și în anul școlar 2017-2018.

30 de școli de la sate intră în noul an școlar cu laboratoare digitale complet echipate și cu materiale digitale educative pentru Matematică și Informatică.82 de profesori din cele 30 de școli au participat la sesiuni de formare și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete și la 124 de proiecte didactice adaptate. 3.400 de elevi din mediul rural au acces permanent la laboratoarele dotate cu 826 tablete, 31 de laptopuri, 28 de videoproiectoare și ecrane de proiecție.

Pentru a crește performanțele școlare ale elevilor și pentru a-i pregăti pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit în programul Digitaliada de la debut și până acum 800.000 euro. 

Programul promovează educația digitală și încurajează utilizarea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, pentru a crește performanțele școlare ale elevilor. Programul include platforma Digitaliada.ro și un proiect dedicat școlilor din mediul rural.

Platforma www.digitaliada.ro încurajează crearea și postarea online de conținut digital educativ în limba română ce poate fi folosit de elevi sau profesori din toată țara. La un an de la lansarea platformei aceasta a înregistrat peste 24.000 de utilizatori unici și peste 100.000 de vizualizări. Platforma conține 256 materiale digitale educaționale și găzduiește concursul anual de materiale digitale #Digitaliada, ce premiază pasionații care dezvoltă conținut educativ original. 

În proiectul-pilot desfășurat în anul școlar 2016-2017, 10 școli gimnaziale de la sate au fost sprijinite să adopte metode digitale interactive în predarea materiilor Matematică și Informatică. Acestea au fost dotate cu un laborator digital (tablete, laptop-uri, videoproiectoare), un set de aplicații și jocuri educative încărcate pe tablete, iar profesorii au beneficiat de sesiuni de formare, planuri de lecție și suport tehnic pentru a utiliza resursele digitale la clasă.

Rezultatele înregistrate după primul an de Digitaliada (infografic rezultate aici) confirmă faptul că metodele digitale contribuie la o mai bună înțelegere a noțiunilor teoretice și la o implicare crescută a elevilor la clasă. Cercetarea realizată de experți în sociologie și educație pe parcursul proiectului-pilot arată că 25% dintre copiii de la clasele VI-VIII din cele 10 școli și-au mărit media la disciplina Matematică cu aproximativ 1 punct față de anul anterior. Elevii care au participat la proiect înțeleg și rețin mai ușor noțiunile predate, se implică mai activ la desfășurarea orelor, iar încrederea în forțele proprii a crescut. În plus, utilizarea tehnologiei la clasă a îmbunătățit cooperarea la ore între elevi cu niveluri diferite de performanță. De asemenea, datorită participării la Digitaliada, profesorii din cele 10 școli și-au însușit metode alternative de lucru la clasă, au creat o comunitate de profesori digitali și și-au îmbunătățit prestigiul profesional în comunitatea locală și regională – rezultate care au dus la creșterea încrederii de sine și la dezvoltare profesională și personală. Părinții elevilor participanți la program au privit cu satisfacție faptul că Digitaliada le pregătește copiii pentru o lume digitală, au înțeles rolul educativ al tabletelor și și-au crescut încrederea în calitatea educației primite de copiii lor la școală. 

„Copilul este cel care beneficiază de lecțiile în format digital, iar lecția de matematică a devenit mai puțin abstractă.”, „Diferențele de raportare la ore sunt uriașe: vin toți la oră, înțeleg mai repede elementele și figurile matematice, se ajută între ei. Tehnologia înlătură orice barieră de comunicare și îi ajută pe copii să facă față lumii actuale.”, „Proiectul a ajutat să descoperim la unii copii niște abilități deosebite, ei au un potențial extraordinar”, sunt câteva din declarațiile profesorilor care au participat la Digitaliada anul trecut. 

 

 

Ediția-pilot a Digitaliada a fost implementată cu sprijinul ONG-urilor Asociația Actori Europeni, Asociația Cartea Daliei, Asociația Societatea Online și Fundația Noi Orizonturi. 

Școlile care vor participa la Digitaliada în anul școlar 2017-2018 au fost alese prin concurs. Din 125 de școli înscrise, 45 au trecut în etapa a doua, în care au avut loc vizite de evaluare și interviuri cu reprezentanții unităților de învățământ. Școlile selectate pentru ediția a II-a a Digitaliada au îndeplinit în cea mai mare măsură cerințele competiției, având cele mai bune dosare de înscriere și demonstrând o preocupare semnificativă pentru utilizarea metodelor digitale în educație. Acestea sunt din satele: Grivița, jud. Galați; Sântandrei, jud. Bihor; Nicolae Bălcescu, jud. Bacău; Satchinez, jud. Timiș; Chiojdeni, jud.Vrancea; Gugești, jud. Vrancea; Racovița, jud. Sibiu; Valea Lupului, jud. Iași; Eșelnița, jud. Mehedinți; Dragoș-Vodă, jud. Călărași; Mircea-Vodă, jud. Brăila; Sâncraiu de Mureș, jud. Mureș; Ștefești, jud. Prahova; Băișoara, jud. Cluj; Corbii Mari, jud. Dâmbovița; Dudești, jud. Brăila; Vlădești, jud. Argeș; Petriș, jud. Bistrița-Năsăud; Pogonești, jud. Vaslui; Vînători-Neamț, jud. Neamț.

„Ne dorim să contribuim la reușita școlară a unui număr cât mai mare de elevi și extindem Digitaliada în alte 20 de școli pe baza rezultatelor încurajatoare din proiectul-pilot. Cu ajutorul digitalului, 3.400 de elevi de la sate învață astăzi Matematică și Informatică la cel mai înalt nivel. Pentru ei Digitaliada înseamnă deschiderea de noi drumuri.”, a declarat Dana Deac, Președinte al Fundației Orange.

Ediția 2017-2018 se va derula cu sprijinul Asociației Actori Europeni și a Asociației Societatea Online.

Programul Digitaliada se desfășoară cu avizul Ministerului Educației Naționale.

***

Despre Fundația Orange

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 5 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 3,5 milioane de euro in proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați www.fundatiaorange.ro și www.digitaliada.ro9 comentarii

avatar

participare concurs

de Cristina Buturoaga | 21.09.2017 11:41

Mi se pare minunat ca lectii dificile pot avea un suport digital atat de util ca materialele postate aici.
Este o abordare radical diferita de cea a scolii romanesti in care se pune accent pe memorizare si intelegere teoretica versus aplicabilitatea practica, tocmai ce acest site urmareste.
Ar fi util pentru noi, parintii, sa gasim aici si materiale dedicate copiilor din ciclul primar.

Multumesc,

cristina

avatar

Platforma digitaliada

de Popa Daniela | 21.09.2017 12:06

Buna! Platforma Digitaliada cred ca reprezinta un instrument foarte bun pentru stimularea copiilor de a intelege mai usor notiuni ce par abstracte sau putin mai dificil de inteles si cred ca reprezinta un ajutor si pentru cadrul didactic in a le gasi modalitati care sa aduca un suflu nou in procesul educational clasic.

avatar

Felicitari

de Adrian S. | 21.09.2017 12:18

Cel mai tare la acest program mi se pare faptul ca deschide universul IT catre tanara generatie.

avatar

[Digitaliada] Inevitabilul din zilele noastre

de Nicoleta Apostol | 21.09.2017 12:49

Copiii, tineretul din ziua de astazi, reprezinta viitorul tarii. Daca ne dorim o Romanie prospera si integra, in copiii din ziua de astazi trebuie investit.
Consider ca actiunea Digitaliada este un proiect frumos, bine gandit si foarte util.
Tineti-o tot asa! Felicitari!

avatar

Felicitari pentru initiativa

de Marius Titienari | 21.09.2017 13:14

Poate cel mai de apreciat lucru la aceasta initiativa este instruirea profesorilor pentru utilizarea instrumentelor digitale. Ei vor transmite mai departe cunostintele dobandite acum, generatiei actuale de elevi, dar si mult timp dupa ce se vor uza echipamentele cu care au fost dotate aceste scoli.

avatar

Digitaliada

de Burlica Roxana Elena | 21.09.2017 13:24

Digitaliada este o oportunitate extraordinara pentru elevii din mediul rural sa se poata dezvolta si sa isi sporeasca nivelul de cunostinte mai usor si mai rapid.Este foarte important sa avem acelasi nivel de pragatire pedagogica atat in mediul rural cat si in cel urban si sa nu mai existe diferentele din prezent privitor la echimpante si digitalizare in scoli.Un mare bravo Fundatiei Orange !

avatar

Digitaliada

de Dociu Alina Felicia | 21.09.2017 18:52

O idee foarte buna. Felicitari !!

avatar

„Ce ti se pare cel mai util pe www.digitaliada.ro ?

de Alin Cojanu | 02.10.2017 09:53

Faptul ca oricine se poate implica si ca sunt ajutati copiii de la sate, stimulandu-le creativitatea si aducandu-le mai multa incredere in viitorul lor.

avatar

Digitaliada 2018

de Daniel | 24.10.2017 10:38

Cand va avea loc urmatoarea etapa a competitiei Digitaliada ?