Fundația Orange

Tendințe


Juriul #Digitaliada format din oameni care gândesc în viitor

Juriul #Digitaliada format din oameni care gândesc în viitor

De cele mai multe ori, atunci când vorbim despre concursul #Digitaliada, atenția se îndreaptă spre materialele înscrise și pe câștigători.

Însă nu ar exista aceste emoții, bucurii și evoluția resurselor digitale, fără juriul #Digitaliada, cel care parcurge toate materialele înscrise în concurs cu atenție și interes, care se implică, analizează și vede în perspectivă.

Juriul celei de-a doua ediții #Digitaliada a fost format din: prof. univ. dr. Radu Gologan, președinte al Societății Române de Matematică și coordonator al Lotului Olimpic de Matematică - președintele juriului; dr. Ciprian Fartușnic, director general, Institutul de Științe ale Educației; Cristian Pațachia - Development & Innovation Manager - ‎Orange România; Roxana Rugină - fondator al platformei SimplonRomânia.org și consultant în dezvoltarea afacerilor sociale și a tehnologiilor educaționale; Amalia Fodor, director Fundația Orange.

Profesorul universitar dr. Radu Gologan, președinte al Societății Române de Matematică și coordonator al Lotului Olimpic de Matematică, președintele juriului pentru al doilea an consecutiv, ne împărtășește motivul acestei implicări: „Sunt convins că în foarte scurt timp impactul digitalizării în educație va fi total. Nu știm cum se va desfășura. Dar faptul că în ultimii ani în întreaga lume există încercări, unele extrem de reușite de a muta pe platforme digitale activitatea dascălului, arată care va fi viitorul. Acesta a fost și motivul pentru care e al doilea an în care am acceptat să fac parte din juriul concursului #Digitaliada. Am întâlnit, cu aceste ocazii, materiale de educație prin digital extrem de interesante, în majoritatea alcătuite de dascăli. Aceasta probează dorința de implicare a profesorilor din România în modernizarea învățământului prin prelungirea jocului digital prezent de la cea mai mică vârstă la copii, la activitățile de învățare”.


Dr. Ciprian Fartușnic, directorul general al Institutului de Științe ale Educației este și dânsul la a doua participare în cadrul juriului #Digitaliada, iar preocuparea pentru educația viitorului și calitatea proiectelor educaționale digitale înscrise anul trecut l-au convins să revină. „La al doilea an de experiență ca jurat în #Digitaliada, am constatat cu bucurie o diversificare a categoriilor de produse trimise de profesori în concurs și o mai mare atenție acordată unor resurse digitale construite pornind de la elevi și de la nevoile lor de sprijin în învățare. Acesta a fost, de altfel, și unul dintre criteriile importante de evaluare, fiecare material câștigător oferind într-o manieră inovativă un răspuns didactic provocărilor cu care elevii se confruntă în formarea sau dezvoltarea anumitor competențe. Felicit pe toți cei care au avut determinarea de a explora și de a împărtăși resurse didactice din care cu toții avem de învățat”.

Cei doi membri noi ai juriului au fost Cristian Pațachia - Orange România și Roxana Rugină fondatorul SimplonRomânia.org.

Cristian Pațachia este Development & Innovation Manager la Orange România și gestionează, în prezent, echipa de dezvoltare și inovare a departamentului de inginerie. Coordonează Orange Educational Program, acceleratorul Orange Fab România, pre-acceleratorul Innovation Labs, dar și proiecte de cercetare și inovare Horizon 2020.

„Dintre toate inițiativele în care am fost implicat în ultimele 2 luni, incluzând proiecte de cercetare – dezvoltare pe baza arhitecturilor 5G și smart city, colaborări cu startup-uri high-tech în cadrul Orange Fab și dezvoltări de servicii noi pe zona de cybersec și IoT, consider că satisfacția cea mai mare a venit din implicarea în evaluarea propunerilor de conținut digital educativ din cadrul #Digitaliada. Ar fi excelent dacă 10% din proiectele selectate în această etapă vor fi preluate ca model de către alte unități de învățământ din țară”, afirmă cu bucurie domnul Pațachia.

Roxana Rugină este fondator SimplonRomânia.org și consultant în tehnologiile educaționale și dezvoltarea afacerilor sociale. În 2016 a fost nominalizată în Top 100 Schimbă-Lumea din Europa Centrală și de Est și Top Forbes 30 sub 30 tineri antreprenori din România. Prin programele sale de dezvoltare, Roxana încurajează tinerii să își descopere pasiunile, să învețe programare și să rezolve probleme reale cu ajutorul tehnologiei și antreprenoriatului. Provocarea pe care a văzut-o în concursul #Digitaliada a fost multitudinea și diversitatea proiectelor înscrise.

„În calitate de coordonator de proiecte educaționale în domeniul tehnologiei, am simțit de multe ori lipsa resurselor educaționale digitale în limba română și mă bucur că prin implicarea în juriul concursului de materiale #DIGITALIADA am avut ocazia să văd nenumărate proiecte interesante. Aceste resurse în format digital sunt atractive și ne permit, mai ales, integrarea lor în contextul învățării experiențiale și transdisciplinare. Multe din aceste resurse pot fi dezvoltate și utilizate mai departe în procesul de învățare al elevilor care începe cu imaginația și explorarea și ajunge la dezvoltarea gândirii și cunoașterii. Cred că inițiativa Digitaliada pune bazele dezvoltării de competențe digitale, oferind profesorilor și copiilor materiale și suport de lucru care dau startul experienței de învățare”, ne-a declarat doamna Rugină. 

”A doua ediție #Digitaliada ne-a demonstrat că am reușit să creăm o comunitate a profesorilor și a persoanelor pasionate de educația digitală, dornice să utilizeze mijloacele digitale pentru îmbunătățirea performanței școlare a elevilor.  Concursul desfășurat pe platforma www.digitaliada.ro este locul unde aceștia găsesc, dar și contribuie la crearea unor resurse atractive, pentru un învățământ modern, al viitorului”  ne spune Amalia Fodor, director al Fundației Orange, profesionist cu peste 20 de ani de experiență în comunicare corporativă și organizațională, relații publice, responsabilitate socială corporativă și filantropie.