Fundația Orange

Numere speciale și legătura dintre ele. Probleme nesoluționate încă. Probleme capcană.

Concurs

Carmen Mareș

Trimis la 15.03.2018

Informatică și TIC
INFORMATICĂ ȘI TIC, VIII AVANSAT PREDARE, CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Spre deosebire de matematică, dificultatea problemelor de informatică nu este dată de faptul că nu se cunoaște un algoritm de rezolvare a lor, ci se datorează faptului că nu se cunoaște un algoritm eficient (!) de rezolvare a lor.
Lucrarea este realizată în Flash, conține două fișiere și se intră pe intro.swf


Aplicații


Documente


Multimedia

aaaaaa

Spre deosebire de matematică, dificultatea problemelor de informatică nu este dată de faptul că nu se cunoaște un algoritm de rezolvare a lor, ci datorită faptului că nu se cunoaște un algoritm eficient (!) de rezolvare a lor.
Există multe probleme în informatică pentru care încă nu se cunosc soluții eficiente. De fapt, ele apar mai ales în matematică, fiind cunoscute sub numele de conjecturi, și au toate ca specific un fapt care este de mare interes pentru programatori. Incertitudinea asupra lor ar putea fi definitiv înlăturată nu numai prin demonstrație matematică ci și cu ajutorul formidabilei puteri de calcul a computerelor.
Astfel, fiecare din aceste conjecturi numerice ar putea fi infirmată dacă i s-ar găsi un contraexemplu. Este necesar doar să se găsească un set de numere pentru care propoziția respectivă să fie falsă. Ori, acest efort nu este la îndemâna niciunui matematician dar este posibil pentru un programator înzestrat și pasionat. El nu are decât să scrie un program eficient și să pună calculatorul să caute un contra-exemplu.
Deci fiecare problemă conține aceeași capcană, algoritmii de căutare a contra-exemplelor pot fi concepuți rapid, relativ simpli și cu efort de programare redus (de exemplu, prin trei-patru cicluri for imbricate sau printr-o soluție gen backtracking) dar ei vor deveni în scurt timp total ineficienți și vor conduce la programe mari consumatoare de timp.


Carmen Mareș, profesor de Informatică și TIC

Colegiul National Petru Rareș, România, Piatra Neamț, Neamț

Trimis la 15.03.2018 - 19:57


Materiale similare

Orar Digital

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, V, VI, VII, VIII

Produsul reprezintă un orar digital pentru clasă, unde fiecare oră din anul școlar poate avea atașată tema, lecția, test sau teza, carnet de elev digital unde se pot introduce notele și se pot vizualiza imediat mediile și un chat pentru socializare și anunțuri.

Internet Safety / Siguranță pe Internet

Interdisciplinar
INFORMATICĂ ȘI TIC, VI, VII, VIII

Adresat elevilor din ciclul gimnazial, acest set de resurse didactice digitale abordează tema siguranței pe Internet și poate fi folosit cu succes atât în predarea sincronă, cât și asincronă, în cadrul orelor de limba engleză sau a cursurilor opționale integrate.