Carmen Mareș
Trimis la 15.03.2018Spre deosebire de matematică, dificultatea problemelor de informatică nu este dată de faptul că nu se cunoaște un algoritm de rezolvare a lor, ci datorită faptului că nu se cunoaște un algoritm eficient (!) de rezolvare a lor.
Există multe probleme în informatică pentru care încă nu se cunosc soluții eficiente. De fapt, ele apar mai ales în matematică, fiind cunoscute sub numele de conjecturi, și au toate ca specific un fapt care este de mare interes pentru programatori. Incertitudinea asupra lor ar putea fi definitiv înlăturată nu numai prin demonstrație matematică ci și cu ajutorul formidabilei puteri de calcul a computerelor.
Astfel, fiecare din aceste conjecturi numerice ar putea fi infirmată dacă i s-ar găsi un contraexemplu. Este necesar doar să se găsească un set de numere pentru care propoziția respectivă să fie falsă. Ori, acest efort nu este la îndemâna niciunui matematician dar este posibil pentru un programator înzestrat și pasionat. El nu are decât să scrie un program eficient și să pună calculatorul să caute un contra-exemplu.
Deci fiecare problemă conține aceeași capcană, algoritmii de căutare a contra-exemplelor pot fi concepuți rapid, relativ simpli și cu efort de programare redus (de exemplu, prin trei-patru cicluri for imbricate sau printr-o soluție gen backtracking) dar ei vor deveni în scurt timp total ineficienți și vor conduce la programe mari consumatoare de timp.
Carmen Mareș, profesor de Informatică și TIC
Colegiul National Petru Rareș, România, Piatra Neamț, Neamț
Trimis la 15.03.2018 - 19:57
AlgAR este o aplicație de mobil destinată începătorilor în domeniul programării care prezintă în mod vizual și interactiv algoritmii esențiali, dar dificili printr-o experiență gamificată cu Realitate Augmentată. Alga, pisica unui programator se pierde, iar elevii o ajută rezolvând o serie de puzzle
superteam
Colegiul Național Ștefan cel Mare, Suceava
Cu ajutorul aplicației Tynker am realizat un program de calcul pentru data serbării Paștilor ortodoxe din fiecare an (calendarul Iulian). Pentru acest lucru am folosit algoritmul lui Carl Friedrich Gauss (1777-1855).
Socaciu Liviu-Ignat
Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Bistrița-Năsăud