Fundația Orange

Pași prin lumea sunetelor

Concurs

tanina

Trimis la 30.05.2023

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, ALTĂ DISCIPLINĂ, I ÎNCEPĂTOR EVALUARE

Aplicația "Pași prin lumea sunetelor" este un material destinat atât specialiștilor în terapia tulburărilor de limbaj, cât și părinților preocupați de modalități prin care pot contribui la dezvoltarea abilităților de pronunție a propriilor copii.


Aplicații


Documente


Galerie imagini, clic pentru zoom


Aplicația „Pași prin lumea sunetelor!” este un material elaborat de conf. univ. dr. Carolina Bodea Hațegan și cadru didactic asociat dr. Dorina Anca Talaș, Departamentul de Psihopedagogie specială, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, cu sprijinul Cochlear și ASTTLR.

Materialul imagistic și lingvistic cuprins în această aplicație este structurat și organizat după criterii logopedice. Astfel, fiecare sunet din inventarul limbii române este localizat la nivelul cuvintelor, în cele trei poziții de bază: poziție inițială, poziție mediană și poziție finală. Excepție de la această regulă o face repartizarea sunetului „ă” doar la nivelul a două cuvinte unde sunetul se află în poziție mediană și finală, precum și a sunetului „î” care este localizat doar în poziție inițială și mediană.

Astfel, aplicația reunește o colecție de 79 de cuvinte și imagini care permit evaluarea abilităților articulatorii ale copilului, precum și notarea pronunției corecte, omisiunii, distorsiunii sau substituirii/înlocuirii sunetului țintă. Terapeutul sau părintele rulează aplicația alături de copil și înregistrează răspunsurile copilului (corecte sau greșite).

Aplicația oferă și posibilitatea de a asculta înregistrarea sonoră a cuvântului reprezentat în imagine. Rezultatele sunt condensate într-un tabel care redă în procente, în funcție de diferite categorii clasificatorii ale sunetelor din limba română, performanța copilului. Aceste rezultate pot fi trimise pe o adresă de e-mail ceea ce face posibilă reevaluarea și compararea rezultatelor obținute la diferite intervale de timp.

Aplicația este disponibilă pentru dispozitivele Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pps.ppls&hl=ro&gl=US


Alte informații

Autorii aplicației adresează mulțumiri d-nei Raluca Trifu, d-șoarei Ștefana Berenghia și firmei Web & IT Solutions Provider pentru implicarea acestora în finalizarea acestui material.


tanina, profesor de Altă disciplină

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă , Cluj-Napoca, Cluj

Trimis la 30.05.2023 - 10:43


Materiale similare

Logopedie cu Veselie

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, I, II, III

Site-ul educațional Logopedie cu Veselie reunește peste 100 de materiale audio-video, jocuri interactive și fișe de lucru concepute pentru disciplinele Comunicare în limba română (ciclul primar) și Terapia tulburărilor de limbaj. Link către site: https://terapialimbajului.wordpress.com

Blog educațional Happy Kids in a Magic World

Interdisciplinar
LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ, I, II, III

Învățământul online a creat pentru mine conjunctura de a deveni creator de conținut educațional și narator. Astfel a luat naștere și acest Blog educațional. Scopul a fost de a reuni într-un singur loc toate resursele educaționale deschise, pe care le-am creat pe diferite platforme și aplicații.