Fundația Orange

Fracțiile - Atelier practic pentru școlari isteți Episodul 1 - Cu fracțiile la librărie! Episodul 2 - Cu fracțiile în livadă!

Concurs

Casapu Monica

Trimis la 24.01.2022

Matematică
MATEMATICĂ, III MEDIU CONSOLIDAREA CUNOȘTINȚELOR

Fracțiile reprezintă un concept matematic complex. În aceste lecții video sunt exemplificate fracțiile, utilizând materiale concrete: post-it-uri și fructe (mere și banane). Elevii sunt invitați să înțeleagă mai bine fracțiile prin intermediul acestui atelier practic de matematică.Conținut video


Documente


Multimedia


Episodul 1 https://youtu.be/mHZEZUZQj7g

Episodul 2 https://youtu.be/xCtgubYYvEQ

Am creat și un Joc interactiv Rebus- fracțiile : la acest link - https://learningapps.org/view12721157

Am atașat 3 documente pdf, reprezentând materialul pe care s-au creat lecțiile video, precum și o fișă de lucru suplimentară Cu fracțiile la restaurant.

Competența specifică:
5. Rezolvarea de probleme în situații familiare
5.1. Utilizarea terminologiei specifice și a unor simboluri matematice în
rezolvarea și/sau compunerea de probleme cu raționamente simple
- identificarea unor fracții, utilizând suport concret sau desene (pizza, tort, măr, pâine, cutie de bomboane, tablete de ciocolată etc.)

Conținut de învățare: Fracții subunitare și echiunitare cu numitorul mai mic sau egal cu 10: diviziuni ale unui întreg: doime, treime, …, zecime; reprezentări prin desene și obiecte concrete.


Alte informații

Acest material a fost conceput în perioada pandemiei, când desfășuram orele online, fiind gândit ca o alternativă de atelier de matematică ce poate fi realizat acasă, cu ajutorul părinților, sub îndrumarea profesorului.

Activitatea descrisă antrenează reprezentarea fracțiilor subunitare prin abilități practice de îndoire a hârtiei și de tăiere a fructelor, în părți egale.


Casapu Monica, profesor de Altă disciplină

CȘEI Delfinul Constanța, Medgidia, Constanța

Trimis la 24.01.2022 - 17:17


Materiale similare

Compararea și ordonarea fracțiilor

Matematică
MATEMATICĂ, III

Este o resursă video ce se poate folosi la orele de matematică, pentru a-i familiariza pe cei mici cu noțiunile de comparare și ordonare. Sunt noțiuni elementare, care, dacă sunt asimilate corect în acest stadiu, vor fi stăpânite de cei mici ulterior.

Rezolvarea problemelor prin metoda grafică

Matematică
MATEMATICĂ, III

Resursă video utilizată în predarea cunoștințelor despre rezolvarea problemelor prin metoda grafică. Resursa video a fost concepută în timpul pandemiei, pentru a se continua învățarea și de acasa.