Fundația Orange

Evenimente


Școala săptămânii: Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului, Covasna

Școala săptămânii: Școala Gimnazială „Nicolae Russu”, Sita Buzăului, Covasna

     „Calculatoarele noastre sunt învechite, nu au CD-Rom, programele sunt vechi și nu deschid orice document sau filmuleț educativ. Ne dorim foarte mult aparatură performantă, de calitate, pentru promovarea proiectelor internaționale implementate la nivelul școlii”.

E greu de crezut că n-au trecut decât 2 ani de când doamna profesoară Cătălina Stoica, directoarea școlii „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, județul Covasna, descria în acest fel dotările școlii în care învățau 77 de elevi din ciclul gimnazial.

„Acum, datorită programului Digitaliada, avem un laborator dotat cu aparatură performantă pentru lecții la standarde europene: tablete pentru elevi și profesori, laptop, ecran de proiecție,  videoproiector și tablete grafice foarte utile profesorilor în predarea online din această perioadă și bineînțeles acele aplicații foarte utile la matematică și TIC. Cu ajutorul aplicațiilor, lecțiile au devenit interactive și captivante, elevii își consolidează cunoștințele noi, iar testarea nu mai este un stres de când folosim Kahoot și Quizziz”, mărturisește azi, cu zâmbetul pe buze, aceeași directoare.

N-a trecut mult timp de când copiii care își doreau să învețe se îndreptau către școlile din mediul urban, mai ales că localitatea e plasată la mai puțin de 40 km de Brașov. Azi, aceiași copii așteaptă cu nerăbdare începerea orelor la ei acasă.

 

Cel mai mare beneficiu pe care l-a adus programul Digitaliada, pe lângă dotarea cu echipamente noi și performante, a fost schimbarea  atitudinii față de școală și, în special, față de matematică, spun profesorii. Cum elevii îndrăgesc tehnologia, folosirea tabletelor la clasă le-a stârnit interesul pentru această materie, iar aplicația Geogebra a făcut minuni: construiesc și rotesc figuri și corpuri  geometrice, observă și descoperă mult mai ușor distanțe, proiecții, unghiuri între plane, care sunt mai greu de construit și determinat doar prin desen cu creionul.

Un mare avantaj este faptul că elevii pot exersa în ritmul propriu. O experiență foarte plăcută a fost anul trecut, la clasa a VIII-a, când un elev a exersat calculele cu numere reprezentate prin litere până când nu a mai avut nicio greșeală.

În plus, școala are azi un opțional de „Matematică digitală” pentru clasele a VII-a și a VIII-a,  unde elevii învață geometria prin intermediul aplicației Geogebra.

 

La TIC, aplicația Tinker vine cu exerciții practice de comunicare și asimilare de informații atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Este utilă în realizarea programării simple, asemănătoare cu Scratch.

Pe primul loc însă, cea mai îndrăgită aplicație pentru elevi și profesori și cea mai folosită la inspecții este Kahoot, aplicația care aduce multă veselie și dorință în rândul elevilor de a răspunde corect și repede la întrebări din materia predată.

 

Toți profesorii din școală înscriși în proiectul Digitaliada au fost și sunt foarte activi și au reușit să atragă și învățătorii și profesori de la alte materii să folosească la clasă tabletele. Acestea s-au dovedit utile la inspecții de gradul I sau II (pentru disciplinele religie, limba și literatura română, limba engleză, geografie, istorie, activități extracurriculare etc.), dar și la clasele primare, unde au fost primite cu bucurie și entuziasm de cei mai mici elevi ai școlii.În plus, platforma „Învățare și testare online” i-a ajutat pe profesori, mai ales pe cei de matematică și TIC, să-și rafineze competențele digitale atât de necesare în perioada dificilă de predare online.

Un alt aspect foarte important din Digitaliada este legătura creată cu ceilalți profesori din toată țara implicați în proiect, schimbul de experiență, bucuria întâlnirii la seminarii și, bineînțeles, cunoștințele noi descoperite cu ajutorul formatorilor. „Datorită acestui program și a oamenilor minunați care au făcut ca acesta să existe și să bucure mii de copii, noi am fost cu un pas înaintea tuturor” declară Cătălina Stoica, directoarea școlii.

Prin rezultatele școlare obținute, Școala Gimnazială  „Nicolae Russu” din Sita Buzăului a reușit să-și definească un loc de prestigiu în clasamentul școlilor din  județ  iar colectivul didactic este format din profesori foarte bine pregătiți, cu dăruire profesională și care se implică cu responsabilitate în toate activitățile.

„Avem  și sprijinul Consiliului Local al comunei Sita Buzăului care, prin proiecte europene, a reabilitat grădinițele și școlile din comună. Chiar în acest moment, școala noastră este în plin proces  de reabilitare totală, urmând ca în viitorul an școlar să putem începe cursurile într-o școală nouă și modernă, dotată la standarde europene.

Proiectul Digitaliada ne-a oferit posibilitatea depășirii limitelor personale, perfecționarea și menținerea pasului cu marile schimbările ale societății. Mulțumim din suflet oamenilor dragi, profesioniști și ambițioși care sunt sufletul acestui proiect minunat, deosebit de util și prin intermediul căruia copii simpli din mediul rural beneficiază de aparatură și tehnologie performantă!” spune Cătălina Stoica.

***

Date de contact:

Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, județul Covasna

E-mail: scoalanrussu@yahoo.com

Telefon: +4026373052

Director: Cătălina Stoica

 ***

Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, județul Covasna, este una din cele 10 școli selectate în ediția a III-a Digitaliada.