Fundația Orange

Școlile Digitaliada 2016-2017


comuna Gălănești, județul Suceava

Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”

Școala îl face pe om OM! Cu această deviză, Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu” din Gălănești își propune să acorde maximă atenție elevului, cu respectarea nevoilor individuale ale acestuia și, în egală măsură, părinților și comunității.

Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”

FOTO: Școala din Gălănești își propune să îi învețe pe copii să fie Oameni - inteligenți, creativi, cu bună creștere, într-un cuvânt, bine educați.


Despre localitate

În ciuda tendinței demografice de scădere a populației în zonele rurale, comuna Gălănești s-a menținut, în ultimii zece ani, la aproximativ 2.570 de locuitori. Teritoriu de tranzit spre mănăstirea Putna și celelalte puncte de atracție bucovinene, comuna Gălănești are în componență două sate, Gălănești și Hurjuieni. Aflată în apropierea unui atât de cunoscute zone turistică, este o localitate cu multă deschidere.


Despre școală„Școala îl face pe om Om!” – aceasta este deviza Școlii Gimnaziale „Samson Bodnărescu”, în timp ce misiunea declarată constă în aceea de a urmări dezvoltarea fiecărui copil pentru a-și cunoaște potențialul în funcție de interesele, aptitudinile și motivațiile proprii, pentru a fi capabil să-și aleagă viitorul, să se adapteze unei societăți în schimbare. Cuvântul "schimbare” este înțeles și apreciat de corpul profesoral de la Gălănești.

Schimbare în interesul copilului, pentru ca el să devină un Om împlinit, adaptat social. timp ce misiunea declarată constă în aceea de a urmări dezvoltarea fiecărui copil pentru a-și cunoaște potențialul în funcție de interesele, aptitudinile și motivațiile proprii, pentru a fi capabil să-și aleagă viitorul, să se adapteze unei societăți în schimbare. Schimbare în interesul copilului, pentru ca el să devină un Om împlinit, adaptat social.

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care, în mai 2016, școala s-a înscris în competiția națională Digitaliada. Prin acest proiect, Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”, Gălănești, Suceava, a primit un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesor: 31 tablete, laptop, videoproiector, ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliad. Corpul profesoral este format din 14 membri, care predau, la ciclul gimnazial, unui număr de 126 de elevi.

Școala „Samson Bodnărescu”, Gălănești, în imagini


Povestea DigitaliadaStudiul matematicii în învățământul gimnazial își propune să asigure pentru toți elevii formarea unor competențe legate de folosirea calculatoarelor, algoritmilor sau a raționamentelor matematice. Aproape zilnic profesorii veneau în cancelarie după orele de curs nemulțumiți, întristați, revoltați, întrebând: „ce se întâmplă cu o serie dintre elevii noștri, de ce nu învață?”

În diverse contexte, profesorii auzeau, pe de altă parte, nemulțumirile elevilor: „nu-mi place”, „mă enervează”, „nu-mi va folosi”.
Concluzia lor a fost: Elevii de azi s-au născut și trăiesc în societatea digitală. Instrumentele TIC sunt omniprezente în viața noastră, ca educator, nu poți fi împotriva lor în procesul de predare-învățare, nu poți să ignori sau să refuzi multele beneficii aduse educației.

Acestea au fost premisele înscrierii la Digitaliada. Zis și făcut. Prin proiectul Digitaliada, Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”, Gălănești, Suceava, a primit un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesor: 31 tablete, laptop, videoproiector, ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliada. 

Profesorii de matematică și TIC

Absolvent al Universității București, Facultatea de Chimie, directorul Constantin Ichim a urmat un master de tehnolgia informației la facultatea de profil a Universității Al. I.Cuza din Iași. A fost și este alături de echipa de profesori de matematică în implementerea activităților digitale educative în școli. Predă din 1997, de când a terminat facultatea. A obținut gradul II didactic la Universitatea din București.

În matematică și mai ales în geometrie, profesorul Monica Popovici a căutat mereu noi surse de inspirație, pentru a le deschide și altora gustul pentru rezolvarea celor mai dificile probleme. Digitaliada a deschis o lume nouă.

Înainte de Digitaliada, la matematică nu folosise noile tehnologii pentru a preda, astfel încât demararea proiectului i-a deschis o nouă lume.

Galerie video interviuri: „Samson Bodnărescu”, Gălănești


Date contact

Școala Gimnazială „Samson Bodnărescu”, Gălănești

Localitatea Gălănești, județul Suceava

Pagina web: scoalagalanesti.blogspot.com

E-mail: galanestiscoala[at]yahoo.com

Director: Constantin Ichim