Într-o comunitate multi-culturală, școala nu poate fi altfel decât cu o mare deschidere către nou, către oportunități, către modalități de colaborare și schimburi de experiență în rândul elevilor și profesorilor.
FOTO: Proiectul Digitaliada a fost benefic pentru familie: ajunși acasă, copiii au început să îi învețe pe părinți cum să folosească echipamentele digitale în scop informativ-educativ, au devenit „educatori” ai părinților.
Despre localitate
Comuna Luna este situată în partea de sud-est a județului Cluj, la 6 km distanță de municipiul Câmpia Turzii, la 20 km de municipiul Turda.
Despre școală
Singura școală din localitate, în Luna a fost forfotă mare, în primăvara anului 2016, când inspectoratul școlar a informat unitățile școlare din mediul rural că pot aplica la Digitaliada. La data înscrierii în competiție, școala avea unele dotări (11 calculatoare în 12 săli de clasă, 5 videoproiectoare fixe și unul mobil), precum și un laborator (TIC) cu 13 calculatoare și un videoproiector. Laboratorul nu făcea față cerințelor.
Cu toate că în fiecare clasă exista conexiune la internet și un calculator, era departe de a fi suficient. Internetul era folosit la ore pentru eciclopedii, pentru diverse motoare de căutare, în special la orele specializate pe tehnologia informației. La celelalte ore, profesorii obișnuiau să își descarce materiale de pe internet, astfel încât să poată împărtăși cu colegii informații de specialiate, dar interactivitatea elevilor cu materialele rămânea destul de redusă.
Povestea Digitaliada
Pentru a schimba această stare de fapt, Școala Gimnazială Luna s-a înscris în competiția Digitaliada pentru a reuși să implementeze proiecte interdisciplinare, prin intermediul tehnologiei digitale, și pentru a folositehnologia la cât mai multe discipline.
Funcționând într-o comunitate multi-etnică, profesorii își doresc să îi încurajeze pe elevi să identifice valori comune, să lucreze împreună, să colaboreze în diferite proiecte educaționale moderne.
Școala Gimnazială Luna, județul Cluj, a beneficat de un pachet complet de echipamente pentru elevi și profesor: 20 tablete, laptop, videoproiector, ecran de proiecție pentru laboratorul Digitaliada. Profesor de geografie la bază, directorul Maria Rus a iubit întotdeauna tehnologia. S-a respecializat și în tehnologia informației, pe care o predă cu mare bucurie. Crede foarte mult în Digitaliada și vede rezultatele la clasă.
Școala Gimnazială Luna în imagini
Profesorii de matematică și TICProfesorii de matematică au fost încă de la început interesați de aplicarea posibilităților oferite de lumea digitală în procesul educațional.
Prin proiectul Digitaliada, școala deține un centru informatic, unde toți profesorii doresc să adopte elemente de învățare interactivă, pornind de la orele care se desfășoară deja în acest fel și care pot deveni modele de bune practici. Prin Digitaliada, școala a scăpat de problema predării simultane.
De asemenea, prin hub-ul informatic, școala promovează sesiuni de evaluare pentru elevi. Profesorii pot realiza teste de evaluare pe niveluri diferite de dificultate, recapitulări, sinteze, scheme atractive, animate, care să susțină reținerea rapidă și temeinică a informației.
Galerie video interviuri: Luna
Date de contact
Școala Gimnazială Luna, Județul Cluj
Telefon: 0264.266.622
Director: prof. Maria Rus
***
Școala Gimnazială Luna, județul Cluj, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.