„Școala cea mai bună e aceea în care înveți înainte de toate a învăța", nota Nicolae Iorga. Nu întâmplător școala din Oporelu și-a ales acest citat drept motto.
FOTO: Prin pasiunea și dăruirea profesorilor, prin implicarea în proiecte precum Digitaliada, Școala Gimnazială Oporelu a devenit mai primitoare, mai atrăgătoare, mai luminoasă.
Cu o echipă inimoasă, școala îi conectează pe elevi la cele mai noi metode de predare.Despre localitate
Oporelu sau Vulpenii, cum i se mai spunea în trecut celui mai vechi sat al comunei, are o comunitate de oameni ambițioși. Cu 508 ani de existență documentară în spate, cele trei sate numără aproximativ 1.500 de persoane.
Școala gimnazială, înființată în 1838, pe proprietate megieșească, dobândea în 1910 două săli de clasă.
Despre școală
În perioada 2003-2004, elevii au avut acces la 6 săli de clasă și la bibliotecă, printr-un proiect susținut cu fonduri europene PHARE. Alături de școala nouă, se află o clădire reabilitată în 2009, în care există 2 săli de clasă, o cameră pentru lapte-corn, un laborator de informatică și sala arhivă.
Când s-a înscris în competiția Digitaliada, în 2016, Școala
Gimnazială din Comuna Oporelu avea 112 elevi, dintre care 50 la gimnaziu
și 11 dascăli, dintre care 8 profesori titulari. O mână de oameni, dar
cu dăruire și dorință de a veni în sprijinul elevilor nemăsurate.
Astfel că, în acel an, 2016, mica școală din zona vălurită din apropierea Slatinei se înscria în competiția Digitaliada. La acea vreme, școala avea doar 4 calculatoare cât de cât funcționale, din cele 10, achiziționate în urmă cu 12 ani, însă toate uzate moral.
Școala Gimnazială Oporelu în imagini
Povestea Digitaliada
Învătător Aurica Aura Băciucu predă în școala din Oporelu de 30 de ani. Iubește copiii și a dorit să se implice ori de câte ori a avut ocazia pentru a le facilita acestora condiții mai bune de învățare. Când a aflat de la Inspectoratul Școlar din județ despre competiția Digitaliada, s-a mobilizat imediat și, alături de colegi, au intrat în marea provocare a tehnologizării școlii lor prin Digitaliada.
Au strâns documentele necesare, au completat formularele, crezând inițial că este vorba de o competiție la nivelul județului.Ulterior, și-au dat seama că aveau în față un test mult mai greu. Selecția de școli s-a făcut la nivel național.
Poate și-au mai pierdut din speranță aflând acest lucru, dar nu și din îndârjire și ambiție. Acum, privind în urmă, cele trei doamne rememorează emoția acelor zile și nu le vine să creadă că un vis s-a împlinit și că ele sunt acum parte din proiect.
Prin implementarea Digitaliada, "simt bucuria din ochii copiilor când vine vorba de ora de matematică sau de informatică și, pentru mine, e suficient să știu că proiectul este foarte bun pentru școală și că le aduce ceva în plus.”, spune prof. Ramona Olteanu, directorul actual al Școlii Gimnaziale din Comuna Oporelu.
Prin Digitaliada, școala a fost dotată cu 18 tablete, complet echipate cu aplicații educative, un laptop, o tablă inteligentă (smartboard), un videoproiector și ecran de proiecție. Profesorii de matematică și tehnologia informației și comunicațiilor au beneficiat de programe de training, pentru a fi pregătiți pentru folosirea aplicațiilor digitale la clasă. Proiectul Digitaliada a pus la dispoziție planuri de lecți pentru orele de matematică și T.I.C., pentru a facilita integrarea modului de predare prin metode digitale în ore.
Profesor de matematică și TIC
Pofesor de matematică și T.I.C., Nicoleta Popa, a fost sufletul proiectului, alături de colegi.
Fiică a satului Oporelu, prof. Popa a predat mai întâi la școala de peste deal, apoi a dat examenul de titularizare pentru postul de la Școala Gimnazială din Comuna Oporelu. Absolventă a Facultății de Matematică, a îmbinat pasiunea pentru informatică, pe care o studiase în liceu, cu fermitatea științei exacte, matematică.
Îl place să predea și a avut bucuria să constate îmbunătățirea performanțelor școlare prin utilizarea tehnologiei la clasă, atât la disciplina TIC, precum și la matematică.
Galerie video interviuri: Școala Gimnazială din Comuna Oporelu
Date contact
Școala Gimnazială din Comuna Oporelu
Adresa: Str. Principală, nr. 241, Sat Oporelu, comuna Oporelu, județul Olt
Telefon: +40349525020
E-mail: scoalaoporelu@yahoo.com
Director: Ramona Olteanu
***
Școala Gimnazială din Comuna Oporelu, județul Olt, este una din cele 10 școli parte din proiectul-pilot Digitaliada.